<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMİT yasasına çifte muhalefet----

MİT yasasına çifte muhalefet

MİT yasasına çifte muhalefet
14 Mayıs 2013 - 01:17 www.finansingundemi.com

Anayasa Mahkemeinin iki üyesi, MİT Müsteşarı Fidan ve 4 MİT görevlisi hakkındaki soruşturma sırasında çıkarılan yeni yasanın iptalini istedi

Anayasa Mahkemeinin iki üyesi, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve 4 MİT görevlisi hakkında başlatılan soruşturma sırasında çıkarılan yasanın, Anayasa’ya aykırı olduğunu savunarak iptalini istediler. Mahkemenin diğer üyelerince reddedilen bu istem ve yasayla ilgili gerekçeli kararı dün yayınlandı.
Savcılık, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, eski Müsteşar Emre Taner, eski Müsteşar yardımcısı Afet Güneş ve iki MİT mensubu hakkında Oslo görüşmeleri ile bağlantılı olarak soruşturma açmıştı. Ancak, 17 Şubat 2012’de MİT yasasında değişiklik yapıldı ve‘‘Belirli bir görevi ifa etmek üzere kamu görevlileri arasından Başbakan tarafından görevlendirilen kişiler hakkındaki soruşturma’’ Başbakanın iznine bağlandı. MİT mensupları hakkındaki soruşturma da durduruldu.
CHP İPTAL İSTEDİ
CHP, ‘’Yasa ile, Başbakan tarafından görevlendirilenler hakkında soruşturma yapılması engellenmek istenmektedir. Başbakana, MİT yasası dışında, suç teşkil edebilecek görevlendirme yapma yetkisi tanınıyor’’ diyerek, iptal davası açmış, ancak, Anayasa Mahkemesi 2 ret oyuna karşılk bu istemi reddetmişti.
Mahkemenin bu konudaki gerekçeli kararı dün yayınlandı. Kararda ‘’Belirli bir görev… ibaresinden MİT’in kanunla belirlenen görevleri anlaşılmaktadır. Görevlendirilecek kamu personelinin de, kanunla belirlenmiş olan yetkileri kullanacağı açıktır. Bu nedenle kuralda, belirsizlik yoktur’’ denildi. İptal istemi de reddedildi.
Mahkeme üyesi Mehmet Erten ise bu görüşe karşı çıktı ve yazdığı muhalefet şerhinde,‘’ MİT Müsteşarının, Müsteşar olmadan önceki kamu görevi de değişiklik kapsamına alınmıştır. Amacın, hakkında soruşturma başlatılan kişileri izin korumasına almak ve belli kişilere yarar sağlamak olduğu anlaşılmaktadır’’ dedi. Yasanın iptalini isteyen Anayasa Mahkemesi üyesi Ayla Perktaş da, ‘’Başbakanın iznine bağlı olan kamu görevlileri konusunda takdire bağlı belirsiz bir yetki, hukuk devleti ilkesine aykırıdır’’ görüşünü savundu.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)