Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Toprak Mahsulleri Ofisi'nin 115 bin ton mısır ithalat ihalesine 8 firma teklif verdi. Verilen en yüksek teklif ton başına 302 dolar olurken, en düşük teklif 278.80 dolar oldu. İhaleye Cargill, Viterra, GTCS, ADM, Rolweg, Orsett, Erser ve Kibar firmaları teklif verdi. Derince, İzmir ve Bandırma Limanı'na teslim toplam 115 bin ton yemlik mısır ithalat ihalesine her 3 liman teslimi için de en yüksek fiyatı Cargill'in vermesi dikkat çekti.
Bugün yapılan ihale ile Derince Limanı'na teslim 60 bin ton, İzmir limanı teslim 30 bin ton ve Bandırma Limanı'na teslim 25 bin ton olmak üzere 115 bin ton yemlik mısır alımı yapılması öngörülüyor. Toprak Mahsulleri Ofisi Yönetim Kurulu teklifleri değerlendirdikten sonra karar verecek. İhale kapsamında alınacak mısır için yükleme dönemi ise 25 Mart 2021-20 Nisan 2021 olarak belirlendi.
En yüksek teklifi Cargill verdi
Toprak Mahsulleri Ofisi'nin bugün yapılan ihalesinde en yüksek teklifi Cargill verdi. Bandırma Limanı'na teslim 25 bin ton için Cargill'in verdiği teklif ton başına 302 dolar. En düşük teklif ise İzmir Limanı'na teslim 30 bin ton yemlik mısır için ton başına 278 dolar 80 sent ile Erser firması tarafından verildi.
Her ihalede fiyat yükseliyor
Dünya mısır fiyatlarının yükselmesine bağlı olarak Toprak Mahsulleri Ofisi yaptığı her yeni ihalede daha yüksek fiyattan mısır almak zorunda kalıyor. Geriye dönük bakıldığında 24 Kasım 2020’de yapılan ihalede Türkiye'ye teslim fiyatı ton başına ortalama 249,06 dolar olurken, 12 Ocak 2021'de yapılan ihalede ton başına fiyat ortalama 266,96 dolar oldu. Son olarak 11 Şubat 2021’de yapılan 235 bin ton mısır alım ihalesinde fiyat ton başına 273,60 dolara çıktı. Bugün yapılan ihalede ise en düşük teklif bile 278.80 dolar oldu.
İhalede ton başına en yüksek teklif 302 dolar
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli 29 Temmuz 2020'de katıldığı bir televizyon programında 2020 ürünü yerli mısır alım fiyatını ton başına 1325 lira olarak açıklamıştı. O dönemde dünya piyasalarında mısırın tonu 160 dolar seviyesinde iken Türkiye'de alım fiyatı o günkü kurla 190 dolar olarak açıklanmıştı. Ancak daha sonra fiyatlar arttı ve bugünkü ihalede olduğu gibi 302 dolar bile teklif edildi.
Üretim artırılabilirse ithalat bağımlılığı sona erer
Mısır üreticileri kendilerinden ucuza mısır alınırken ithalata yüksek fiyat verilmesine tepki gösteriyor. Türkiye'nin mısır üretimi 6.5 milyon ton seviyesinde. Tüketimi ise 8 milyon tonun üzerinde. Üretim ihtiyacı karşılamadığı sürece ithalat devam edecek. Dünya fiyatları arttıkça ithalat faturası kabaracak. Bu nedenle ithalata verilen döviz üreticiye destek olarak sağlanırsa üretim artırılabilir ve ithalat bağımlılığı sona erer.
Hazine'den iki günde 4 ihalede 8,7 milyar lira borçlanma
THK, 100 litre farkla ihale dışı kaldı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.