Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Rusya’nın VISA ve Mastercard’a rakip olarak çıkardığı ulusal kredi kartı sistemi MIR , 26 Ekim’den itibaren MIR kartı veren bankaların Google Pay ödeme sistemine bağlanacak.
VTB, MKB, PSB bankaları ve Rusya’da inşaat sektörünü geliştirmek için kurulan devlet bankası DOM.RF tarafından sunulacak olan hizmete, daha sonra Renaissance Credit, Home Credit ve posta hizmetleri veren devlet kuruluğu Pochta Rossii’nin bankası Pochta Bank’da katılarak desteklemeyi amaçlıyor.
Bankalarda Google Pay teknolojisinin bağlantı şartlarının bireysel planlarına göre farklılık göstereceğini aktaran İzvestiya gazetesi, haberinde “Rusya’daki banka müşterilerinin yaklaşık yüzde 70’i, Google Pay’in yüklenebileceği Android işletim sistemli cep telefonları kullanıyor. MIR kartlarına sahip müşteriler arasında payları daha da yüksek. Bu yenilikle Rusya’nın ulusal kredi kartına taleplerin daha da fazla artacağı tahmin ediliyor” ifadelerine yer verildi.
Renaissance Credit Kredi Kartı Departmanı Müdürü Peter Karpov, bu gelişimin aynı zamanda Google için de avantajlı olacağını vurgularken, Rusya’da Android işletim sisteminin diğer sistemlere göre daha popüler olduğunu vurguladı.
Programa katılacak bankaların altyapı hazırlıklarına başladığını açıklayan gazete, MIR kartı sahiplerinin en geç yıl sonuna kadar Google Pay’e bağlanabilmelerine imkan verileceğini aktardı.
15 Aralık 2015’te Rusya Merkez Bankası tarafından yaratılan MIR kredi kartları, 2018 yılından itibaren ülkedeki devlet çalışanlarının maaşları için tek resmi ödeme aracı olarak kabul edilmişti.
Buna ek olarak, 1 Ekim 2021’den itibaren “Çocuklu ailelere aylık ödemeler” yasasına göre yapılacak tüm sosyal ödemelerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından MIR kartlarına yönlendirileceği bildirildi.
Emeklilik maaşlarının ödenmesinin yanı sıra aynı zamanda nakit para iadesi, toplu taşıma indirimleri gibi çeşitli avantajlar sunan MİR kartları, Sberbank’ın SberSpasibo uygulaması gibi bireysel bankaların müşteri sadakat sistemleriyle de çalışabiliyor.
TÜRKİYE’DE TROY RUSYA’DA MIR
2017 yılında Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Moskova ziyaretinde Rusya’daki ödeme sistemi MIR’ın Türkiye’de de altyapısının oluşturulması önerisini gündeme getirmişti. Bunun üzerine Türkiye Troy’u, Rusya’da MIR’ı alternatif bir ödeme sistemi olarak hayata geçirdi.
Mir, bizde kurulan Troy’a benziyor. Kredi kartı harcamalarının takasının ülke içinde yapıldığı ortak kart ödeme sistemi. Mastercard ya da Visa gibi uluslararası takas niteliği yok. MIR’ın kuruluş nedeni de zaten bu iki uluslararası ödeme sistemini ‘baypas’ etmek.
iPhone kullanıcılarına acil uyarı: Kredi kartınızı kaldırın
Bankalar kredi kartı vermeyince ödeme şirketi kurdu
Döviz kurunu anında dönüştüren kredi kartı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.