Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Yumurta fiyatları son bir ay içinde yüzde 100 arttı. Gerekçe ise, çok sayıda ülkede çıkan kuş gribi nedeni ile oluşan talep artışı. Bu durum, kuşkusuz tüketici için kötü haber. Ancak, nüfusu 10 bin kadar olan Afyon'un Başmakçı İlçesi sakinleri için bu durum geçerli değil. Başmakçı, Türkiye'nin en önemli yumurta üretim üssü. Fiyatların belirlendiği merkez de yine Başmakçı. İlçedeki hemen herkesin yumurta üretimi ile uğraştığı ilçede yüzler gülüyor.
Türkiye'nin yumurta borsası olarak da adlandırılan Başmakçı Tavukçuluk Kooperatifinin satış sorumlusu Ünal Sardohan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ihracat ve iç piyasaya giden yumurta miktarı ile fiyatların haftalık tespitini yaptıklarını söyledi.
Fiyatlarda son dönemdeki artışın yüksek olmadığı ifade eden Sardohan, "11 ay üretici 11 kuruş ila 14 kuruşa yumurta verdi. Bunu verirken çok büyük zararlar etti. Gerek Başmakçı gerekse ülkenin başka yerlerinde birçok üretici büyük zorluklar çekti. Kredi çekenler mağduriyet yaşadı." dedi.
Dövizdeki yükselme ve girdi fiyatlarındaki artışın maliyeti yükselttiğini anlatan Sardohan, şöyle devam etti:
"Bu yıl mısır fiyatları yüksek, üstelik peşin para ile alınıyor. Yumurta 2-3 hafta daha 17 kuruştan gitseydi, çiftlikler üretim yapamaz hale gelir, Türkiye bu yumurtayı 1 liraya yerdi. Üretim yapılamaz, ithal yumurta gelirdi. Belki 15 gün veya bir ay böyle gitseydi bu çoğu işletmenin sonu olurdu. Çiftlikler kapanınca bırakın ihracatı, dışarıdan yumurta gelirdi. İran ve Ukrayna'daki kuş gribi vakası, talebi artırdı, ihracatımızı olumlu etkiledi. Yumurtamız genellikle Irak, sınırlı miktarda Suriye, Kuveyt, Katar ve diğer Ortadoğu ülkelerine gidiyor."
"YÜZDE 50 ZARAR EDİYORDUK"
Yumurta üreticisi Halil Yörük de sektörde 36 yıldır üretim yaptığını ifade etti.
Ürettikleri yumurtayı kooperatif üzerinden satışa sunduklarını aktaran Yörük, fiyatların artmasında kuş gribi ve ihracatın yanı sıra girdi maliyetlerinin yükselmesinin de etkili olduğuna işaret etti.
Yörük, döviz kuru ve ham madde fiyatlarının zam gerektirdiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Şu anda tarlada mısır yok, depodan geliyor. 700-750 liralık mısır şu anda 850 lira. Soya fiyatı da arttı. Dolar arttıkça maliyetler de artıyor. Daha önce yüzde 50 zarar ediyorduk, şu anda yumurta fiyatı normale döndü. Bu fiyatlar çok değil. Yumurta fiyatı böyle olursa biz ayakta kalabiliriz. Maliyetin altında bir satış vardı. Yüzde yüz zam yapıldı deniyor, bu doğru değil. Yumurta raf malı değil, bozulacak bir ürün. Bu malı mutlaka günü geldiğinde satmak zorundayım. Maliyetin altında vermemem lazım."
her yer simsar dolu.. bu simsarları kaldırın artık
sen orda 15 kuruşa ver biz burda 1 liraya alalım. devletin aracıları ortadan kaldırması şart.
Basmakci Dinarspora basarilar diler..
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.