Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
Milyarderler, dünyanın en zengin insanları olmak için deneyimle öğrendikleri bazı alışkanlıklar geliştirir.
Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, şans ve zamanlama büyük başarı öykülerinde rol oynasa da birçok milyarder sürekli olarak belirli alışkanlıkları ve stratejileri kullanır.
Milyarderlerin 7 ayırt edici özelliği
ABD’li yatırımcı ve yazar Steve Burns, New Trader U’da yer alan makalesinde, dünyanın en zengin isimlerinin, servetlerini borçlu oldukları alışkanlıklarına yakında bakıyor.
Bu makalede Burns, milyarderlerin çoğunluğunun dünyanın en zengin ve en etkili bireyleri olmak için geliştirdiği en yaygın alışkanlıkları inceliyor. Yılların deneyimi, denemeleri ve zaferleriyle geliştirilen bu alışkanlıklar, bu finans devlerinin hayatlarına kısa bir bakıştan çok daha fazlasını sunuyor.
Bu alışkanlıklar uygulandığında, girişimci adaylarına başarı yolculuklarında rehberlik edebilecek eyleme dönüştürülebilir bilgiler ve stratejiler sunma potansiyeli de taşıyor. Yeni bir iş kurmak isteyen biri, bir yatırımcı ya da benzersiz başarının planını anlamaya çalışan biri, milyarderlerin alışkanlıklarına dair bu aydınlatıcı ve dönüştürücü bilgilerden faydalanabilir. İşte Burns’ün her birinin zenginlik ve başarıya giden bir basamak olabileceğini anlattığı 7 alışkanlık…
Sürekli öğrenme ve merak
Milyarderler dünyanın sürekli geliştiğini ve değiştiğini biliyor. Endüstriler değişiyor, teknolojiler ortaya çıkıyor ve pazar dinamikleri değişiyor. Bu nedenle milyarderler, daima önde olmak için yaşam boyu öğrenmeyi kendilerin taahhüt ediyor.
Bu sadece örgün eğitimle ilgili değil; daha çok merak zihniyetini geliştirmekle ilgili. Milyarderler, kitaplar, mentorluk, seminerler veya uzmanlarla yapılan görüşmeler yoluyla sürekli olarak yeni bilgiler edinerek her zaman yeni içgörülerle donatılmış olmayı başarmayı hedefliyor.
Bu alışkanlık onları sadece bilgilendirmekle kalmıyor, aynı zamanda yenilikçi fikirleri de tetikliyor. Örneğin, bu konulardaki kapsamlı okumaları ve derinlemesine incelemeleri, Elon Musk'ın uzay ve elektrikli araçlara yönelik girişimlerini ateşleyen alışkanlıkların başında geliyor. Warren Buffett’ın ise kariyerinin büyük bölümünde günde 500 sayfa okuduğu biliniyor.
Teknoloji kullanımının optimize edilmesi
Hızla dijitalleşen dünyada teknoloji, oyunun kurallarını değiştiriyor. Milyarderler yalnızca teknolojiyi kullanmıyor; bu konuda ustalaşıyorlar da.
Endüstrileri altüst etme, yeni pazarlar yaratma ve iş operasyonlarını optimize etme potansiyelini anlıyorlar. Teknolojik gelişmelerin ön saflarında yer alarak başkalarının kaçırabileceği fırsatları fark edebiliyorlar. Örneğin Mark Zuckerberg’in teknoloji trendlerine ilişkin derin anlayışı, Facebook'u bir üniversite ağ sitesinden küresel bir sosyal medya santraline dönüştürmesine ve sürekli olarak dijital ortama uyum sağlamasına olanak sağladı. Bill Gates'in yazılım ve işletim sistemlerine ilişkin erken dönem bilgisi de onu Microsoft'u kurmaya yöneltti.
Büyüme potansiyeli olan şirketler kurmak
Bir iş kurmak elbette önemli bir şeydir ancak ölçeklendirme başka bir şeydir. Milyarderler genellikle bozulmaya hazır endüstrileri tespit etme ve katlanarak büyüme potansiyeline sahip şirketler yaratma konusunda esrarengiz bir yeteneğe sahiptir.
Ancak vizyon tek başına yeterli değildir. Ayrıca stratejilerini güçlendirmek ve büyüme yeteneklerini artırmak için güçlü iş ağları oluşturmaya da öncelik verirler. Diğer sektör liderleri, yatırımcılar ve yenilikçilerle ilişkiler kurarak şirketlerini ileriye taşıyacak kaynaklara, ortaklıklara ve içgörülere erişirler.
Titiz çalışma ahlakı
‘Bir gecede başarı’ fikri yaygın olsa da gerçek şu ki milyarderlerin çoğu, onlarca yıl olmasa da, zanaatlarını geliştirmek için yıllar harcar. Titiz çalışma ahlakları, bağlılıklarının bir kanıtıdır. Genellikle şirketlerine ilk gelen ve son ayrılanlar onlardır ve enerjilerini girişimlerinin her detayına aktarırlar.
Bu bağlılık, işletmelerini ileriye taşır ve etraflarındakilere ilham vererek bir mükemmellik kültürü yaratır. Milyarderlerin bitmek bilmeyen çalışma enerjisi, işlerine olan tutkularından ve seçtikleri oyunda kazanmalarından kaynaklanır.
Risk alma ve dayanıklılık
Her girişimcilik yolculuğu zorluklarla doludur. Milyarderleri diğerlerinden ayıran şey riskle olan ilişkileridir. Bilinmeyene doğru maceraya atılmaya, kanıtlanmamış fikirlere yatırım yapmaya ve statükoya meydan okumaya isteklidirler.
Ancak daha da önemlisi, aksiliklerle karşılaştıklarında olağanüstü bir dayanıklılık gösterirler. Başarısızlıklardan vazgeçmek yerine, onları analiz eder, onlardan öğrenir ve bunları basamak olarak kullanırlar. Oracle'ın kurucu ortağı Larry Ellison, ilk günlerinde birçok reddedilme ve zorlukla karşı karşıya kaldı ancak ısrar etti ve şirketinin veritabanı yazılımı pazarına hakim olmasını sağladı.
Şirketlerin halka açılması
İlk halka arzlar, bir işletme kurucusunun servetini inanılmaz ölçüde dönüştürebilir. Birçok milyarder, şirketlerini halka açarak servetlerini artırmıştır. Ancak mesele sadece halka açılmakla değildir, önemli bir özsermaye hissesini stratejik olarak elde tutmakla da ilgilidir.
Şirketin değerlemesi büyüdükçe net değeri de artar. Piyasa dinamiklerini ve yatırımcı duyarlılığını anlamak, halka arzlarını maksimum etki için zamanlamalarına olanak tanır. Google ve Alibaba gibi teknoloji devlerinin kurucularının başarı öyküleri bu stratejinin potansiyelinin altını çizer. Dünyanın en zengin insanlarının çoğu, servetlerinin çoğunu kurdukları şirkette tutarak ve ardından halka açıldıktan sonra şirketi dünyanın en büyük şirketlerinden biri haline getirerek net varlıklarını oluşturmuşlardır.
Vizyon ve uzun vadeli düşünme
Üç aylık sonuçlara takıntılı bir dünyada milyarderler genellikle akıntıya karşı yüzer. Bu nedenle milyarderler, gelecek mali çeyreğin çok ötesine bakan vizyonerlerdir. Uzun vadeli değer yaratmaya odaklanmak, şirketlerin değişen ortamlarda kalıcı olacak ve gelişecek şekilde inşa edilmesini sağlar.
Amazon'dan Jeff Bezos bunun güzel bir örneğini verir. Uzun vadeli büyüme ve pazar hakimiyeti için kısa vadeli kârlardan vazgeçme isteği, Amazon'un başarı stratejisinin temel taşı olmuştur. Milyarlarca dolarlık bir vizyona sahip olan ve bunu adım adım yaratmayı uzun vadeli düşünen girişimciler çoğunlukla zengin olur.
İşte en çok milyarder mezun veren 12 üniversite...
En fazla milyardere ev sahipliği yapan 10 şehir
Milyarder listesinde öne çıkan 10 sektör
30 yaş altındaki milyarderler servetlerini nasıl kazandı?
Dünyada en çok dolar milyarderi hangi şehirde var?
Milyarderler yarışı kızıştı! Bezos'un ünvanı kısa sürdü
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.