Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Dünya üzerinde gelir adaletsizliği artarken zenginlerden servet vergisi alınması gerektiği görüşü de iyice güç kazanıyor. Konu ilk kez G20'de gündeme gelirken pek çok ülke bu öneriyi destekliyor.
Şubat ayında ekonomist Gabriel Zucman Brezilya'nın talebi üzerine G20 maliye bakanlarına küresel bir 'milyarderler vergisi' önerisi sunmuştu. Zucman, yaklaşık 3 bin dolar milyarderinin servetinden yıllık yüzde 2 oranında bir vergi alınmasını öneriyor.
Ayrıca Zucman'ın önerisi tam olarak bir servet vergisi değil. Servet ve gelir vergisi arasında bir sentez. Çünkü ultra zenginler gelirlerini herhangi bir vergilendirilebilir kategorinin dışında kolaylıkla kaydırabiliyor.
Sözcü'nün haberine göre, halihazırda grubun dönem başkanlığını yürüten Brezilya, küresel vergi gündeminin bir sonraki aşamasına geçmeye istekli. Bu da dünyanın en zenginlerini çok az vergi ödemesine olanak tanıyan boşlukları kapatan yolu açabilir.
Konu ilk kez bir G20 toplantısında gündeme gelirken Sao Paulo'da konuşan bir çok bakan da Brezilya'yı bu konuyu gündeme getirdiği için övdü.
Financial Times'ın ekonomi yorumcusu Martin Sandbuya konuşan Zucman, ortalama servetin yüzde 2-3'lük büyüdüğünü, en zenginlerin servetinin ise son yıllarda enflasyonun da etkisiyle yılda yüzde 7-8 oranında arttığını belirtti.
Maliye bakanlarından destek
Öte yandan Zucman'ın önerisine şimdiden siyasi destekler gelmeye başladı. Fransa Maliye Bakanı hem G20 hem de Avrupa düzeyinde bu fikri destekledi.
Sadece Brezilya'dan değil, Güney Afrika, İspanya ve Almanya'dan da bakanlar bu fikir lehinde mektup kaleme aldı. ABD'de ise Joe Biden milyarderler vergisi önerdi.
Zucman ve çalışma arkadaşları en son hazırladıkları Vergi Kaçakçılığı Raporu'nda önerilerinin Avrupa genelinde yılda yaklaşık 40 milyar Euro'luk gelir oluşturacağını öngörüyor. Bu miktar, bloğun 2024 yılı için bütçelenen harcamalarının neredeyse dörtte biri oranında.
Moody's, G20 ekonomik ülkeleri için öngörüde bulundu
IMF'den G20'ye iklim değişikliği ve yapay zeka gibi konularda işbirliği çağrısı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.