Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
2022 yılı küresel piyasalarda sıkı para politikalarının etkisiyle fırtına yaşanırken, milyarderlerin servetleri de eridi.
Dünyanın milyarderleri Ocak ayında yaşanan teknoloji hisselerindeki sert düşüşle seneye milyarlarca dolar kaybederek başladı.
Mart ayında Fed’in faiz artırımı ile başlayan sıkılaşma dalgası ortamında global hisse senedi piyasalarında yaşanan kayıplarla birlikte milyarderlerin servetinde yaşanan erime daha da derinleşti.
2022’de Tesla'nın patronu Elon Musk'ın serveti 106 milyar dolar, Jeff Bezos'un serveti 76 milyar dolar erirken, Bill Gates 22 milyar dolar kaybetti.
2022’de Tesla hisselerinin değer kaybı sonrası şirketin piyasa değeri 500 milyar doların altını gördü.
Bu gelişmenin etkisiyle Tesla’nın patronu Musk Bloomberg milyarderler listesinde ikinci sıraya geriledi.
Fransız lüks imparatorluğunun başındaki Bernard Arnault ilk sıraya yerleşti.
Musk'ın çok tartışılan Twitter hamlesi
Listede ilk sırayı kaybetse de, en çok konuşulan milyarder olarak yerini kaybetmeye niyeti olmayan Musk 2022’de Twitter'ı satın almasıyla gündemden düşmedi.
Musk’ın Twitter'ı satın alma macerası Nisan'da başladı. Ekim’de Musk'ın Twitter'ı 44 milyar dolara satın alma sürecinin tamamlandığı bildirildi.
Satın almadan sonra ünlü milyarder maliyetleri düşürmek amacıyla Twitter’da geniş çaplı işten çıkarmalar yaptı.
Mavi tik abonelik uygulamasının başlayacağını duyurdu.
Milyarderler listesinin ilk sırası değişti
Bernard Arnault ise 170 milyar doları aşan servetiyle artık dünyanın en zengin kişisi.
Küresel piyasaların sert dalgalanmalar yaşadığı yılda Arnault'nun serveti sadece 7 milyar dolar eridi. Arnault, dünyanın en büyük lüks grubu Louis Vuitton ve şampanya markası Dom Perignon'dan Christian Dior'a kadar 75 markanın patronu konumunda.
Yaşanan fırtınaya rağmen milyarderler listesinde yükselişi durdurulamayan bir diğer isim ise Hintli Adani oldu.
Adani, 48,6 milyar dolarlık artışla 2022’de servetini en çok artıran isim olmayı başardı.
Böylece Adani, abd'li e-ticaret devi Amazon'un kurucusu Jeff Bezos'u geçerek dünyanın en zengin üçüncü kişisi olarak listeye adını yazdırdı.
Bir zamanlar dünyanın en zengini unvanını taşıyan Amazon’un patronu Jeff Bezos ise 115 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin 4. kişisi durumunda.
Bloomberg milyarderler endeksinde yıla 14. sıradan başlayan ve zenginler listesini hızla tırmanan Adani’nin kurucusu olduğu Adani Grubu'un petrokimya, havacılık, savunma ve veri merkezleri dahil birçok sektörde yatırımları bulunuyor.
Rus yaptırımları
2022’de küresel servet dağılımı konusunda en kritik gelişmelerden biri de Rus oligarklara yönelik yaptırımlar oldu.
Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgal harekatı sert ekonomik yaptırımlarla karşılanırken, birçok milyarder Rus oligarkların varlıklarına da el konuldu.
Birçok süper yata da el konulurken bunlardan en dikkat çekeni Rus oligark Alişer Usmanov'a ait Dilbar isimli yat oldu.
Yaptırımlardan en çok etkilenen isimlerden biri de 2003 yılında İngilizlerin ünlü futbol kulübü Chelsea'yi satın alan Rus milyarder Roman Abramoviç oldu.
Rus milyarder kendisine yaptırım uygulanması çağrılarının ardından, Şubat ayında kulübün yönetimini vakfın mütevelli heyetine devrettiğini duyurdu.
Rus oligark Londra'daki mülklerini satışa çıkarırken İngiltere hükümeti Abramoviç’in varlıklarını dondurdu.
Mayıs ayında Chelsea ABD’li konsorsiyuma 5,25 milyar dolara satıldı.
Haziran ayında, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in, ABD başkanı Joe Biden'dan Abramoviç'in "Rusya ile arabuluculuk yapabilir" gerekçesiyle yaptırım listesine alınmamasını istediği iddia edildi.
İddiaya göre, Beyaz Saray bunun üzerine listeyi hazırlayan Hazine Bakanlığı'na ulaşarak AB ve İngiltere tarafından yaptırım listesine alınan Abramoviç’in ve şirketlerinin yer almamasını sağladı.
Haziran ayında ABD'de bir mahkeme, Rusya'ya uygulanan yaptırımları ihlal ederek yabancı bir ülkeden Rusya'ya izinsiz uçtukları gerekçesiyle Abramoviç'e ait ABD yapımı iki uçağa el konulmasına izin verdi.
Söz konusu uçakların bir dizi paravan şirket üzerinden Abramoviç’e ait olduğu belirtilen açıklamada, uçakların toplam değerinin 400 milyon doların üzerinde olduğu kaydedildi. (Bloomberg)
Ünlü milyarderden yoksulları öfkelendirecek sözler
Milyarderler paralarını nerede saklıyor?
Milyarder yatırımcıdan gençlere altın tavsiye
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.