Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ
Bazı teknoloji CEO’ları çalışanlarını ofise geri dönmeleri konusunda tehdit etse de bunun tam tersi bir bakış açısına sahip olan yöneticiler de mevcut. 12 milyar dolarlık kişisel serveti olan ve ofise sadece birkaç ayda bir gelen Atlassian Eş-CEO’su Scott Farquhar çalışanlarının da aynı rutinle ofise gelmesine izin veriyor.
Fortune’un haberine göre Farquhar Avustralya’daki bir televizyon programında, “Ofise her çeyrekte bir kez geliyor olabilirim” dedi.
Avustralya merkezli yazılım firması Atlassian 2020 yılında ‘Team Anywhere’ çalışma programını uygulamaya başladı. Şirket Kovid pandemisi sona erse de hibrit çalışma programına bağlı kaldı.
Farquhar esnek çalışma programlarının çalışanlarının yükselen yaşam maliyeti baskılarına daha iyi dayanabilme imkanı sağladığını belirtiyor. CEO uzaktan çalışabilme ayrıcalığı sayesinde çalışanların daha ucuz lokasyonlarda yaşarken bu tercihin iş hayatlarına etki etmediği güvencesini de hissettiklerini belirtiyor.
Farquhar, “İnsanların evlerinden, bir kafeden, bir ofisten çalışabilmelerini bekliyoruz. Ancak nerede çalıştıklarıyla ilgilenmiyoruz. Bizim asıl umursadığımız şey ortaya çıkardıkları ürün. Üretkenlik konusunda herhangi bir değişim görmedik” açıklamasında bulundu.
Yazılım geliştiricileri ve proje yöneticileri için araçlar üreten Atlassian’ın eş-CEO’su olan Farquhar aynı zaman şirketin eş kurucuları arasında. Şirketin piyasa değeri 49 milyar dolar civarında. Bloomberg Milyarderler Endeksi’ne göre Farquhar’ın kişisel serveti ise 11,7 milyar dolar.
Atlassian’ın diğer yöneticileri hibrit çalışmanın uygun bir çözüm olduğunu düşünmüyor. Team Anywhere programının başkanı olan Annie Dean temmuz ayında Fortune’daki açıklamasında, “Hibrit seçim illüzyonundan başka bir şey değil” ifadesine yer vermişti.
Dean herhangi bir ofis mesaisine ihtiyaç duymanın şirketlerde eski modelin tüm maliyetlerinin korunacağı “yeni modelin herhangi bir verimliliğinin” hissedilemeyeceğini söyledi. Program başkanı örnek olarak yükselen gayrimenkul fiyatlarını gösterdi.
Herkes aynı fikirde değil
Farquhar'ın uzaktan çalışma konusundaki görüşleri, CEO’yu, çalışanların en azından haftanın bir kısmında ofise geri getirmeye çalışan diğer büyük teknoloji CEO'larıyla karşı karşıya getirdi.
Amazon CEO'su Andy Jassy, bu ay yapılan bir şirket içi toplantıda çalışanlara, tamamen uzaktan çalışanların şirkette bir geleceği olmayacağını söyledi.
Jassy'nin ofise gelmeyi reddedenleri "Amazon muhtemelen sizin için uygun olmayacak, çünkü haftada en az üç gün olacak şekilde ofise geri dönüyoruz ve tüm ekip arkadaşlarımızın haftada üç gün ofiste olması ve bazı insanların bunu reddetmesi doğru değil" diye uyardığı bildirildi.
Çalışanların hibrit sisteme yönelik mutsuzluğuna rağmen e-ticaret devi çalışanların şirketin merkez ofislerine daha yakın bir yere taşınmalarını söylemek de de dahil olmak üzere hibrit program konusunda tüm şartları zorluyor.
Bir dönem uzaktan çalışma yöntemlerini öven birçok teknoloji şirketi şimdilerde ise ortak bir sesle üretkenliği gerekçe göstererek çalışanlarını ofise götürmeye çalışıyor.
Video konferans uygulaması sayesinde uzaktan çalışma yöntemlerini geliştiren Zoom bile çalışanlarından haftada en az iki kez ofise gelmelerini istiyor. Zoom’un Kurucu CEO’su Eric Yuan bir röportajında uzaktan çalışan personelle güven inşa etmenin zor olduğunu söyledi.
Bununla birlikte bazı teknoloji şirketleri de esnek çalışmaya devam etmek konusunda diretiyor.
Airbnb evden çalışmaya verdiği iznin ikinci yılında ve çalışanlarını yalnızca işbirliğine ihtiyaç duyulduğu zamanlarda ofise çağırıyor.
Airbnb'nin CFO'su Dave Stephenson, haziran ayında Fortune'a verdiği demeçte, "Çalışanların belirli bir program için önümüzdeki beş gün boyunca ofiste olacaklarını ve işi bitireceklerini bilmeyi rasgele bir haftanın ofis etkileşiminin yararsız olduğu üç gününde ofiste olmalarına tercih ederim” açıklamasında bulundu.
Amerikalıların yüzde 89’u esnek çalışma istiyor
Esnek çalışma, rekabet avantajı sağlıyor
Daha esnek ve çok cazip: Patronlar ofise dönülmesini istemiyor!
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.