<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMilli Piyango ihalesi için 4 grup şartname aldı----

Milli Piyango ihalesi için 4 grup şartname aldı

Milli Piyango ihalesi için 4 grup şartname aldı
04 Temmuz 2016 - 07:28 www.finansingundemi.com

Milli Piyango İdaresi'nin özelleştirilmesi için 4 grubun şartname aldığı belirtiliyor.

Hürriyet Gazetesi'nden Jale Özgentürk'ün haberine göre, şartname alanlar arasında Net Holding ve ABD'li ortağı Scientist Games, Çorumlu Kuyumcu Ahlatçı ve ERG Ortak Girişim Grubu, Hitay Grubu'nun olduğu belirtiliyor. 

Jale Özgentürk, ihale öncesi başvuru yapan şirketlerden Net Holding Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Hande Tibuk ile ihaleyi konuştu. İşte Özfentürk’ün kaleme aldığı o yazı…

Milli Piyango İdaresi’nin özelleştirilmesinde son teklif verme tarihi 5 Ağustos’tan 8 Kasım’a ertelendi. Şartnamede iyileştirme yapıldığı için ilgi arttı. Şartname alanlar arasında Net Holding ve ABD’li ortağı Scientist Games, Çorumlu Kuyumcu Ahlatçı ve ERG Ortak Girişim Grubu, Hitay Grubu’nun olduğu belirtiliyor.
Dile kolay. AK Parti hükümetleri 2003-2015 yılları arasında tam 61 milyar dolarlık özelleştirme yaptı. 2015 yılı ise özelleştirme bakımından diğer yıllara göre sönük geçti ve gelir 2 milyar dolar düzeyinde kaldı.

Özelleştirme İdaresi’nin bu yıl en önemli özelleştirme kalemleri arasında Elektrik Üretim AŞ’nin santrallarıyla, Milli Piyango İdaresi yer alıyor… Eylül- Kasım ayları arasında önemli ihale süreçleri yaşanacak.

Milli Piyango İdaresi özelleştirmesinde ilk ihale geçen yıl yapılmıştı. Şans oyunlarının lisansının topluca verilmesi için yapılan ihaleye Net Şans-Hitay Ortak Girişim Grubu, ERG-Ahlatçı Ortak Girişim Grubu ve Turkish Lottery Holding BV katılmıştı. En yüksek teklifi 2 milyar 755 milyon dolar olarak Net Şans-Hitay Ortak Girişim Grubu vermiş ancak o tarihte dövizde yaşanan tribülans nedeniyle ihale sonuca ulaşamamıştı.

İhalede ikinci olan grubun da parayı yatıramaması üzerine ihale iptal edilmişti. Bu süreçte hükümet şartnamede eleştirilen bazı maddeleri düzeltti. Yeni süreç açıklandı. Önce son başvuru tarihi 5 Ağustos olarak açıklansa da başvuran sayısındaki artış üzerine süre uzatıldı. Süre uzatma nedenleri arasında “ortak girişim gruplarındaki değişiklik yapma” talebi yer alıyordu.

Son açıklamalara göre ön yeterlilik için son başvuru tarihi 14 Ekim’e, son teklif verme tarihi ise 8 Kasım’a ertelendi. Süre uzun ancak şu ana kadar Milli Piyango ile ilgilenen ve şartname alan gruplar arasında kulislerde şu isimler dolaşıyor:

– Net Şans ve ABD’li ortağı Scientist Games, Çorumlu Kuyumcu Ahlatçı, ERG.

– Geçen ihaleye Net Şans’la giren Hitay’ın ise ayrı olarak ihalede yer alacağı belirtiliyor.

– Bu arada geçen yıl Yönetim Kurulu tarafından ihaleye girmeme kararı alan Turkcell’in ise bu ihale için tavrı bilinmiyor. Turkcell bir sürpriz yapar mı, sonbaharda göreceğiz…

İŞ PLANIMIZI YAPTIK

Milli Piyango için şu ana kadar en net açıklama yapan ve tavır alan grup Net Holding. ABD’li partneri Scientist Games ile ihaleye girmek için çalışmalara şimdiden başlamışlar. Bu işle bizzat ilgilenen ise Net Holding Yönetim Kurulu Murahhas Üyesi Hande Tibuk. Şartnamedeki değişiklikleri olumlu bulduklarını öğrendim. Özellikle ödeme şeklinde peşinatın yüzde 40’tan yüzde 20’ye indirilmesi, bir günde birden fazla çekiliş yapılabilme kararı ve münhasırlık (başkası bu alana giremeyecek) kararı alınması Net Holding’in bu kez ihaleye daha sıkı hazırlanmasına neden olmuş. Ama ihaleye hazırlanmak yetmiyor çünkü Milli Piyango’ya ödenecek bedel az buz değil. Bu yüzden Net Holding finanman modeli yaratmak için de çalışmalara başlamış.

Bizzat Hande Tibuk’u arayıp sordum ancak üzerinde çalıştıkları finansman modelini açıklamak istemedi. ABD’li partner ile 26 ülkede piyango işletmesi üzerine anlaşmalarının olduğunu da söyleyen Tibuk, birçok ülkede lisans verilmeye devam edildiğini onlarla da ilgilendiklerini anlattı. Tibuk “Dünyada bu işi yapan bir kaç operatör var. Geçen ihalede bu işe çok iyi hazırlanmıştık. Ancak dövizdeki oynaklık engelledi. İş modelimiz hazır. Sosyal sorumluluk ilkeleri çerçevesinde yapmak, en önemlisi bu. Biz de öyle yapmak istiyoruz” dedi.

Yıl sonuna doğru gerçekleşecek ihalede önceki ihale rakamlarına çıkılır mı? Bu bir soru işareti. Ancak Milli Piyango İdaresi’nin özelleştirmede kalan son değerli varlıklardan biri olduğu kesin!

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)