Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Milli gelir rakamlarını yukarıya çekmesi beklenen revizyon çalışmalarında sona gelindi. Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının 2016 yılı bütçe sunumunda revizyon çalışmalarının tamamlanmak üzere olduğunu ve aralık ayı itibariyle kamuoyuna duyurulacağını açıkladı. Elvan, “Önümüzdeki ay çalışmaları tamamlayacağız ve ESA2010’a geçeceğiz” dedi. Komisyona dağıtılan kitapçıkta da, “Yürütülen ana revizyon çalışmaları kapsamında hazırlanan yeni gayri safi yurtiçi hasılanın ve ilk defa üretilecek yeni istatistiklerin aralık ayı içinde yayımlanması planlanmaktadır” denildi.
GELİRİ ARTTIRACAK
Açıklanacak revizyonla, Türkiye’nin milli gelirinin yukarı doğru revize edilmesi bekleniyor. Eski Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Birol Aydemir, geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada revizyonun olası sonuçları hakkında bilgi vermişti. Aydemir, “Revizyon sonrası şu anda Türkiye dünya ekonomileri arasında 17. Sırada, 1-2’sini geçme ihtimalimiz var, başkası yok. Çünkü sonra uçurum var. Öyle kapanmaz. Revizyon yaptığımız için yukarı çıkacağız ama öyle çok yukarılara çıkma ihtimali de yok” demişti.
1997’deki revizyonun milli gelirde yüzde 35, 2008’deki revizyonun da yüzde 38’lik bir artış getirdiğini anımsatan Aydemir, “Yukarı doğru bir revizyon olacağını kesin söyleyebiliriz ama bunun ne kadar olacağını bilmiyoruz” açıklamasını yapmıştı.
Yetkililer, Avrupa Birliği’yle uyum kapsamında milli gelir revizyonunun yapıldığına dikkat çekti. ESA 2010’da bazı harcamaların değiştirildiğini belirten kaynaklar şu bilgileri verdi:
“ESA 2010, 2014 yılından itibaren bütün Avrupa Birliği’nin geçtiği bir sistem. Burada bazı değişiklikler var. Örneğin Ar-Ge eskiden cari harcama sayılırdı. Şimdi ESA 2010, Ar-Ge’nin yatırım harcaması olduğunu söylüyor. Buna benzer bir şekilde silahlara yapılan harcamalar geçmişte yatırım sayılmazdı, ESA 2010’da ise yatırım harcaması olarak kabul ediliyor. Türkiye’deki sektörlere ilişkin hesaplamalarda sağlanan iyileşme de revizyonla daha iyi rakamlara yansıtılabilecek. Birçok sektörde girdi ve çıktı verileri değişti, artık turizmden, tarıma, sanayiden, inşaata birçok sektörde daha iyi girdi ve çıktı hesaplamaları yapılabiliyor.”
2020 DOLAR ARTMIŞTI
TÜRKİYE milli gelirde son kapsamlı revizyonu 2008 yılında yaptı. Hesaplama sonucunda daha önce cari fiyatlarla 576.3 milyar TL olarak açıklanan 2006 yılı gayri safi yurtiçi hasılası 758.3 milyar TL olarak belirlendi. Hesaplamayla kişi başına milli gelir de 2 bin 20 dolar arttı. Böylece kişi başı düşen milli gelir 5 bin 480 dolardan, 7 bin 500 dolara çıktı. (Hürriyet / Hacer Boyacıoğlu)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.