Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye'de kur korumalı mevduat (KKM) rekor kırmaya devam ederken, mevduat faizlerinde de tarihi seviyeler yaşanıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) verilerine göre mevduatta ağırlıklı bölümü oluşturan 1-3 ay arası mevduatlarda faiz 12 Mayıs haftası itibariyle yüzde 30'un üzerine çıkarak, Ekim 2003'ten bu yana ilk kez yüzde 30 seviyesinin üzerinde işlem gördü.
Mevduat faizlerinin tarihi seyrine bakıldığında 2003 yılını takip eden dönemde faizlerde görülen düşüş ivmesinin küresel finansal kriz döneminde ara verdiği ve sonrasında yeniden aşağı yönlü ivmesine devam ettiği görülmüştü. BloombergHT'nin haberine göre, bu ivmenin sonunda 1-3 ay arası mevduatlarda faizlerin yüzde 6'ya kadar gerilediği izlendi.
Sonrasında yeniden yükseliş ivmesi izlenirken, 1-3 ay arası vadesi olan mevduatlarda faiz kur şokunun yaşandığı 2018 Eylül ayında yüzde 27'leri aşmıştı.
Buradaki zirvesinden yüzde 8'lere kadar çekilen mevduat faizlerinde yukarı yönlü ivmenin geldiği son aşama da yüzde 30'un üzeri oldu.
1 aya kadar olan mevduatlar yüzde 20'yi aştı
1 aya kadar vadesi olan mevduatlarda da yeni bir eşik aşıldı. Bu mevduatlarda Faiz 2019 Temmuz ayından bu yana ilk kez yüzde 20'yi aştı.
Tüm vadeler dikkate alınarak yapılan hesaplamalara göre ise ortalama mevduat faizi 12 Mayıs haftasında yüzde 22,5 seviyesine çıkarak 2019'dan bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.
BDDK verilerine göre yurt içi yerleşiklerin TL mevduatlarının yüzde 37'si 1-3 ay arası vadeli mevduatlarda bulunuyor.
TCMB'nin hedefiyle uyumlu
12 Mayıs itibarı ile mevduat bankaları genelinde TL mevduat oranı yüzde 60 seviyesinde. Söz konusu oran kamu mevduat bankaları için yüzde 65,4; özel mevduat bankaları için yüzde 57,1 ve yabancı mevduat bankaları için yüzde 63,6 oldu.
TCMB TL mevduatların toplam mevduatlar içindeki payı için 2023 yılında yüzde 60 hedeflediğini açıklamış, bu seviyeye yaklaşılması sonrası 7 Nisan’da açıkladığı yeni düzenlemelerle bu oranı yüzde 60-70 aralığında tutmayı hedeflediğini işaret etmişti.
Bankacılık sektörünün mevduatı 10.6 trilyon lirayı aştı
Döviz mevduatları 3.39 milyar dolar azaldı
Mevduat faizlerindeki artışın sürmesi bekleniyor
MB'nin kararı tahvil ve mevduat faizlerini etkileyecek
Tamamen halkını insanlarını aldatma yanıltma enflansyon yüzde üçyüzlere giderken mevduat faizlerinin eksilerde yüzde otuzlarda olmasını tarihi zirve diyerek göstermek yalancılıktır sahteciliktir
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.