Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz artışı döngüsü ve kur korumalı mevduat (KKM) çıkış stratejisi sürecinde yükselen mevduat faizlerine ek olarak, yüksek faizden dolayı daralan kredi talebi bankaların marjlarını zorlarken, yıl başından itibaren bazı kamu ve özel bankalar mevduat faizlerini düşürmeye başladı.
Yılın son ayında hem politika faizi artışının hem KKM’den çıkış stratejisinin hem de bankaların bilanço düzeltme çabalarının etkisiyle yüzde 50’yi aşan TL mevduat faizleri yeni yılla birlikte gerilemeye başladı. Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberine göre, bazı bankalarda 3 aya kadar vadeli TL mevduat faizleri yılı yüzde 45-47 seviyesinde kapatırken yeni yılla birlikte yüzde 41’e geriledi. Bazı özel bankalarda ise bu oran yüzde 36- 37 seviyeleri ile yüzde 40’ın da altına indi.
Merkez Bankası’nın politika faizinde yaptığı artışlar, kur korumalı mevduattan çıkış stratejisi, bankaların yılsonu bilanço düzeltme hamleleri nedeniyle geçen yılın son ayında yüksek seyreden standart TL mevduat faizlerinde yeni yılla birlikte düşüş başladı. Merkez Bankası verileri yılın son haftasında 3 aya kadar vadeli TL mevduat faizlerinin akım olarak ortalama yüzde 52,5 ile yılı kapattığını ortaya koydu.
TCMB faiz artırım döngüsünün sonuna mı yaklaştı?
Tüketici kredilerinde ivmelenme sürüyor
TCMB: Kredilerde sıkılaşma seyri sona erdi
Bankalar topladıkları mevduatı kredi için satamadıklarından faizleri düşürüyor. Mevduat istemiyorlar. Merkez bankası buna çare bulmalı. İşler iyi gitmiyor.
Imf ile anlaşıp içeriye dışarıya güven sağlayıp faizleri sahtesinin degil gercek enflansyonun üzerine çekip yüzde yüzün üzerinde getiriye yatırıma paraya faiz vereceksin dövize baskıyı bırakıp gerçek değerine çıkartıp güven sağlamadıktan sonra piyasaların düzelmesi enflansyonun düzelmesi hayat pahalılıgının zamların durması imkansız
Dolar satarak % 45 faizle 2 aylık yatırmıştım. Vade sonunda ana para faizi ile birlikte sattığım dolarları geri alamadım. Üzerine bir miktar para ekleyerek aldım. Ne gerek var vade beklemeye, at dövizini köşeye kafan rahat.
bankalar faizleri enflasyonun çok altına çekerek tasarruf sahiplerine haksızlık ediyorlar. Bu durumda dolara gidiş hızlanır.Enflasyon da düşmez ve artar.
Zaten baştan eksi faiz veriyorlar bu reel getirisi asla olmayan zarardan paranın erimesinden başka işe yaramayan sözde mevduat faizlerinin yatırım olarak görülmesi deli saçmalığı enflansyonun yüzde ikiyüzlerde olacak verilen faiz kırklarda olacak işmi paranın sonunda yok olmasıdır
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.