Metrobüse binen patron Migros'a talip
Migros’a 2008’de talip olan Kiler Holding’in Yönetim Kurulu Üyesi Ümit Kiler, "Satışa çıkınca yine talip olacak mısınız?" sorusuna yanıt verdi
Temelleri Bitlis’te bir bakkal dükkânıyla atılan Kiler Holding’in bugün gayrimenkulden enerjiye pek çok yatırım kolu bulunuyor, ancak amiral gemisi halen perakende. Holding’in perakende grubunun başındaki yönetim kurulu üyesi Ümit Kiler ile HT Ekonemi konuştu. Sektörü ve holdingin yeni yatırımlarını anlattı
2012 perakendede şirketlerin vitrine çıktığı, alıcıların satıcıların birbirine karıştığı bir yıl oldu, bu olasılıkları takip etmek için ne kadar mesai ayırdınız?
Alıcı bazen satıcı oldu, bazen tam tersi. Ama bu hep oluyor, biz ağırlıklı olarak kendi işlerimiz ve verimliliğe odaklandık.
Migros’a 2008’de taliptiniz, ama BC Partners aldı. Fiyatta mı takıldınız?
Hayır. Bizim dışımızda gelişti. Satıcı tarafı öyle bir inisiyatif kullandı. BC Partners’la devam etmeye karar verdiler. Bizim vermiş olduğumuz ilk teklifler düşük teklifler değildi. Pazarlığı sonuna kadar götürebileceğimiz tekliflerdi.
Bu yıl yine Migros’un satışa çıkması bekleniyor, yine ilgilenir misiniz?
Bu dönemde ne olabilir, resmen açıklandığında belli olur. Bu tür konuşmalar oluyor, bizim bildiğimiz bir süreç yok. Aynı sektör içerisinde detaylarına vakıf olmadan bir yorum yapmam etik olmaz.
Peki şöyle soralım, satış süreci olursa ilgilenir misiniz?
Düşünürüz, bakarız tabii.
Carrefour ile ilgili de alıcı-satıcı tarafı net olmasa da süreç işliyor, sektörün 2 dev varlığını yatırımcı gözüyle nasıl karşılaştırırsınız?
O beklentiye göre değişebilir. Birisi dünyanın en güzel kadınına âşık olur gider onunla evlenir. Diğeri de gider iki ayağı olmayan felçli birine âşık olur. Bu biraz gönül işi, istek işi. Bunun hakkında şu iyidir bu iyidir diye açıklama yapmak kimseye düşmez. Onlar için de kendi malı en iyisidir. Bizim için de öyle!
OTEL YATIRIMI YAPABİLİRİZ
Kiler’i şu ana kadar olmadığı yeni bir alanda görecek miyiz?
Taşımacılıkta büyümeye devam ediyoruz. Denizli’de metrobüsü biz kurduk, gayet iyi gidiyor, Tureks tarafında yeni açılımlar var, tüm havalimanlarında örgütlenmiş bir yapı var özel lüks araçlarla yolcular taşınıyor. Bunu çeşitlendiriyoruz. Mesela Tatilika diye bir oluşum var, tüm tatil bölgelerinden tur pazarlaması yapıyor, ulaşımdan konaklamaya organizasyon yapılıyor. Turizmi canlandırmaya çalışıyoruz. Bu bize turistik otel yatırımı yolunu açabilir. Tüketiciye dokunmayı seviyoruz. Turizmin tecrübesi oluşmaya başladı. Biz ulaşıma da marketlerimize müşteri taşımak için girmiştik, onun know-how’ı ulaşım yatırımına yol açtı. Şimdi onun tecrübesi otel yatırımına dönüşebilir.
2012 YILINDA SEKTÖRÜN 6 KATI BÜYÜDÜK
2012’yi mali olarak nasıl kapatıyorsunuz, 2013 beklentiniz nedir?
Toplam perekande yüzde 10’un üzerinde, gıda perakendesi yüzde 3 büyüdü. Kiler olarak bire birde, yani var olan mağazalarda yüzde 18, toplamda yüzde 20’nin üzerinde büyüdük. Halka arz gerçekleştiğinden bu yana sürekli büyüme trendindeyiz. Son 5 çeyrektir hep büyüyerek gidiyoruz. Hele bire birde büyüme sektör ortalaması ekside, biz yüzde 18 büyümeyle kapatıyoruz.
‘28 Şubat’tan payımızı aldık, fişlendik’
Anadolu-İstanbul sermayesi ayrımının olduğuna inanıyor musunuz?
Geçmişte muhafazakâr kesime bazı engellemeler olmuş. Özellikle Anadolu’dan gelmiş, muhafazakâr şirketleri buradaki bazı firmalar baskı yaparak küçültme eğilimine girmişler. Artık böyle bir şey yok.
Siz böyle bir zorluk yaşadınız mı?
1984’te İstanbul’da ticaret yapmaya perakende sektöründe başladık. Perakende sektörü diğer sektörlerden çok daha farklı çalışan bir sektör. Tüketiciyle el elesiniz, tüketici sizi benimsedikten sonra size kimse engel olamaz. Biz de tüketicimizi arkamıza aldık. Birtakım sektörler var ki, farklı kurumlar tarafından engel konulabiliyor. İhracattan altyapıya ya da inşaata kadar birçok konuda farklı engeller konulabiliyor.
28 Şubat’ta baskı gördünüz mü, sıkıntı yaşadınız mı?
28 Şubat ile ilgili baskı görmeyen, belli hassasiyette olan firmanın olmadığını düşünüyorum. Mutlaka hepsi kendi büyüklüğüne göre baskı gördüler. Biz de payımıza düşeni aldık, fişlendik. Bu bir açıklamayla olabiliyor, kamu kurumlarını üzerinize göndererek olabiliyor, belediye ya da Maliye tarafından baskı yapılarak olabiliyor. Bunu anlamak zor değil. Elle tutulur bir şey yok tabii. O baskıları yaşayan gruplardan birisiyiz. Daha büyük olanlar daha fazla yaşadılar.
TRAFİK TIKALIYSA METROBÜSE BİNİYORUM
Twitter’da metrobüste fotoğrafınız var, metrobüse sık biniyor musunuz?
Biniyorum, ama Twitter’a koymuyorum artık. Bu imkândan faydalanmak lazım, mütevazılık gösterisi olarak değil. Mesela Fenerbahçe maçına metrobüsle gidiyorum, biniyorum Florya’dan metrobüse, götürüyor stada kadar bırakıyor. İBB’den bakıyoruz, trafik tıkalıysa bazen Genel Müdürümüz ile beraber biniyoruz.
VAHİT BEY MUHTEMELEN ARAMIZA DÖNER
Ağabeyi AK Parti Milletvekili Vahit Kiler’in 3’üncü dönem milletvekilliği bitince şirkete mi döneceği sorusuna Ümit Kiler, “Kendisi adına konuşamam ama Vahit Bey işadamı, hayatını bürokraside geçirmeyecektir, Kiler‘e dönmesi muhtemel” diye yanıt veriyor.