Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Birleşmiş Milletler Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), meteorolojik felaketlerin son 50 yılda arttığını, erken uyarı sistemlerinin ise hayat kurtardığını duyurdu.
Örgütün hazırladığı son raporda erken uyarı sistemlerinin önemli ölçüde fayda sağladığı ve bu felaketlere bağlı ölüm oranlarını azalttığı belirtilse de ekonomik hasar boyutunun giderek arttığı kaydedildi.
WMO'nun yeni rakamlarına göre aşırı sert hava koşulları, iklim ve suyla ilgili olaylar 1970 ile 2021 arasında toplam 11 bin 778 felakete neden oldu.
Bu felaketler iki milyondan fazla insanın hayatını kaybetmesine ve 4,3 trilyon dolarlık ekonomik kayba neden oldu.
WMO Başkanı Petteri Taalas yaptığı açıklamada, "Maalesef bu tehlikelerin yükünü en savunmasız toplumlar çekiyor" dedi.
Rapor, 51 yıllık dönemde dünya çapında afetler nedeniyle bildirilen ölümlerin yüzde 90'ından fazlasının gelişmekte olan ülkelerde meydana geldiğini ortaya koydu. Araştırmaya göre gelişmiş erken uyarı sistemleri ve koordineli afet yönetimi insani kayıplarını önemli ölçüde azalttı.
WMO, iki yıl önce yayınladığı, 1970 ile 2019 yılları arasındaki raporunda afet bağlantılı ölüm ve kayıpların her yıl ortalama 50 bin kişiye ulaştığını vurguladı. 2010'lara gelindiğinde ise bu oranın yılda 20 binin altına düştüğüne dikkat çekildi.
2020 ve 2021'de ise küresel olarak toplam 22 bin 608 afet ölümü kaydedildi.
Erken uyarıların önemi
Taalas, geçen hafta Myanmar ve Bangladeş'te büyüğk hasara yol açan Moça Kasırgası'nın bunun bir örneği olduğunu söyledi ve "Moça büyük bir yıkıma neden oldu ve en yoksulları etkiledi. Geçmişte hem Myanmar hem de Bangladeş'te on, hatta yüzbinlerce insan hayatlarını bu şekilde kaybetti" dedi.
Myanmar Moça Kasırgası'ndan ölenlerin sayısını 145 olarak belirlerken, Taalas "Erken uyarılar ve afet yönetimi sayesinde bu korkunç ölüm oranları çok şükür artık tarih oldu. Erken uyarılar hayat kurtarıyor" şeklinde konuştu.
BM, 2027 sonuna kadar tüm ulusların afet erken uyarı sistemleri kapsamında olmasını sağlamak için bir plan başlattı. Ülkelerin sadece yarısında bu tür sistemler mevcut.
Bu planın onaylanması, WMO'nun karar alma organı Dünya Meteoroloji Kongresi toplantısında gerçekleşecek.
Ekonomik kayıplar
Ajans daha önce 1970 ile 2019 arasında yedi kat artan ekonomik kayıpların ilk on yılda günde 49 milyon dolardan son on yılda günde 383 milyon dolara yükseldiğini de işaret etti.
Zengin ülkeler, parasal açıdan bugüne kadarki en sert darbeyi alan yerler oldu.
Yalnızca Amerika Birleşik Devletleri bile 1970'ten bu yana afetler nedeniyle 1,7 trilyon dolarlık kayba maruz kaldı.
Ancak WMO, daha fakir ülkelerde yaşanan kayıplara ilişkin dolar rakamlarının özellikle yüksek olmadığını, ancak ekonomilerinin büyüklüğüne göre kaybın çok daha sert etki yaptığını belirtiyor.
Vakaların beşte dördünden fazlasında, ekonomik kayıplar gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yüzde 0,1'inden daha azına eşdeğer oldu ve hiçbir felaket sonrası o ülke GSYİH'nın yüzde 3,5'inden daha büyük ekonomik kayıp bildirilmedi.
Ancak gelişmekte olan küçük ada devletleri içinse afetlerin beşte biri GSYİH'nın yüzde beşinden fazla ekonomik kayıplara neden oldu.(Euronews)
İşte dünyada afetlere en açık bölge
Kolombiya'da doğal afet yine can aldı
BM: Afet bölgeleri için gerekli bağışların sadece yüzde 35'i karşılandı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.