Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
İnternetin geleceği olduğu düşünülen metaverse’e yönelik heyecan artarken, finans sektörü gözlemcileri bunun bankacılık için nasıl fırsatlar ortaya çıkarabileceğini değerlendiriyor. TechBullion’da yayınlanan bir yazıda, metaverse’te “işlemlerin finansal altyapıya” ihtiyaç duyduğu söylendi. Devamında, “ancak geleneksel finans kurumları metaverse’te birincil oyuncular olmayabilirler. Alan merkeziyetsizleştirilmiş finansın (DeFi) odağında bulunuyor.
Metaverse oluştuğunda, dijital bankalar işlemleri gerçekleştirmek için en iyi konumda olacak” dendi. Forbes’un haberine göre pandeminin de etkisiyle e-ticaret satışları 2021 yılında küresel perakende satışlarının %20’sini oluşturdu. E-ticaretin %20’lik pazar payı kazanması ise 20 yılın üzerinde zaman aldı. Bu nedenle metaverse’ün kısa sürede ekonomi alanında büyük bir pay sahibi olabileceğini düşünmek yanıltıcı olabilir. DeFi alanında geleneksel Finans kurumlarının rolü ise oldukça düşük.
Dijital bankaların metaverse’te iyi bir pozisyon sahibi olabileceği düşüncesi de hatalı olabilir. Bugünün dijital bankalarının bir çoğu şubesiz geleneksel bankalardan oluşuyor. Şayet DeFi metaverse’te liderlik konumuna yerleşecekse, dijital bankalar dezavantajlı konuma gelecek. Diğer yandan bazı gözlemciler bankaların metaverse’te şube açması gerektiğini düşünüyor.
IBS Intelligence’a göre, “sanal şubeler finansal kurumların sanal gerçekliğe adım atmasının en mantıklı yolu.” Bu şekilde banka müşterileri “evlerinden kişiselleştirilmiş bankacılık hizmetlerine erişebilecek.” Ancak bu görüş, mobil bankacılık işlemleriyle bu hizmetin sağlandığını gözden kaçırıyor. Metaverse’de banka şubeleri açmanın bankalar için yanlış bir yol olabileceğine yönelik nedenler var. Cornerstone Advisors Fintek Araştırmaları Direktörü Alex Johnson, “gelecekte bir noktada bugün inşa edilen dijital dünyaların yeterli sayıda kullanıcıya ulaşmasıyla, finansal hizmet şirketleri müşteri hizmetleri ve müşteri kazanma kanalı olarak metaverse’e yatırım yapmak zorunda kalacak” dedi.
Devamında, “ancak henüz bu noktada değiliz. Metaverse yeterli ilgiyi ve kullanıcıyı çekene kadar, burayı Banka şubeleri ve billboard’larla doldurmaktan kaçınılması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Bankalar için metaverse’de kazanç sağlamanın yolu finansmandan geçiyor
Johnson en azından şimdilik bankaların metaverse’den elde edebileceği herhangi bir getiri olmadığını savunuyor. Bunun nedeni ise metaverse alanında henüz büyük yatırımların olmaması ve yatırımların aslında metaverse’ün inşasına yönelmesi. Büyük şirketler ve ünlü isimler metaverse’de yatırım yapmaya başlamış olsa da daha küçük şirketler ve girişimciler fırsatları değerlendiriyor. 2021’in aralık ayında bir Snoop Dogg hayranı, Dogg’un sanal arsasının yanındaki arsayı alabilmek için 450 bin dolar ödedi.
22 arsa, 67 premium arsa ve 3 konuttan oluşan ‘Snoopverse’ toprak sahiplerinin ‘inşaat’ yapmasına ve ziyaret edenlerden kar elde etmesine imkan tanıyor. Sanal emlak fiyatları ve satışları ise yükselişte. Metaverse’te işlem hacmi açısından en büyük sanal dünya olan Sandbox’ın sanal arsa işlemleri 65 bine ulaştı. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre 2021’de toplamda 350 milyon dolarlık işlem gerçekleştirdi. İkinci en büyük sanal dünyada ise geçtiğimiz yıl toplamda 110 milyon dolar değerinde 21 bin sanal emlak işlemi gerçekleşti.
Her iki sanal dünyada da arsalara yapılan ortalama yatırımların değeri 5,300 dolar seviyesinde gerçekleşti. Ancak fiyatlar 2021’in ocak ayında metrekare başına 100 dolardan, aralık ayında 15 bin dolara yükseldi. Dördüncü çeyrekte Sandbox Alpha’nın açıklanmasıyla fiyatlar artışa geçti. Geçtiğimiz ay en popüler altı sanal dünyada emlak satışları 52 bin Ethereum’un (169 milyon dolar) üzerinde gelir getirdi. Satışlar NFT platformu OpenSea üzerinden gerçekleşti.
Metaverse kredileri bankalar için fırsat
Gerçek dünyada birçok kişi emlak alımlarını finanse etmek için mortgage kredilerine yöneliyor. Bu krediler metaverse’de de tercih edilen seçenekler arasında yer almaya başladı. TerraZero Technologies sanal emlak alımları için tarihin ilk metaverse mortgage ürününü piyasaya sürdü. Ancak TerraZero CEO’su Dan Reitzig açıklamasında bunun daha çok küçük işletme kredisiyle benzerlik taşıdığını söyledi. TerraZero sanal emlak yatırımlarıyla şirketlerin iş planlarını değerlendiriyor ve kredi kararlarını yükselen arsa fiyatlarına yönelik spekülasyonlarla temellendirmiyor.
Reitzig, mortgage’ın metaverse’de sanal emlak alımları için doğru ürün olmadığını düşünüyor. Reitzig’e göre ticari emlak kredisi bunun için daha doğru bir tanımlama. Metaverse’de emlak fiyatları 2021 yılında %700 yükselmiş olsa da, yükselişte sadece fiyat spekülasyonu etkili değil. Yükselişi sanal arsaları oyunlar, etkinlikler ve diğer gelir getirecek fikirlerle değerlendirme fırsatları destekliyor.
Bankalar ‘gerçek’ emlak kredilerini değerlendirme konusunda uzmanlaştı. Girişimcilik alanında uzanlaşan bankalar, sanal emlak kredilerini de değerlendirme konusunda uzmanlık sahibi olabilir. Metaverse alanına ilk yatırım yapan kişiler kendi markalarını oluşturmaya çalıştığı gibi, bu alanda ilk kredileri sağlayan kurumlar da geleceğin “metaverse kredi kurumları” haline gelecek.
Goldman Sachs'ın eski genel müdürüne zimmet suçlaması
Dijital ruble test çalışmaları başladı
Sevgililer Günü’nde Bitcoin unutuldu
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.