Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ
İnternetin geleceği olarak tanımlanan ve sanal dünyalardan oluşacak metaverse, İngiltere’de katı düzenlemelerin kapsamında değerlendirilecek. İngiltere’de çalışmaları devam eden Online Güvelik Yasası üzerinde çalışan uzmanlar, sanal dünyaların ardındaki teknoloji devlerinin milyarlarca sterlinlik cezalarla karşılaşabileceğini söyledi. İngiltere hükümeti tarafından da desteklenen uyarı, daha önce Facebook olarak bilinen Meta’nın bir menkul kıymetler davası yatırımcılar için şirketin metaverse stratejisinin potansiyel risklerini ortaya çıkarmasından yalnızca birkaç gün sonra geldi.
Meta şimdiden henüz kar etmeyen artırılmış gerçeklik biriminin inşası için 10 milyar dolar harcadı. Şirket avatarlardan oluşan bir sanal dünya inşa etmeyi hedefliyor.
Financial Times’ın haberine göre Online Güvenlik Yasası’nın temelini oluşturacak modeli tasarlayan akademisyenler Lorna Woods ve William Perrin, “teknoloji şirketleri metaverse’ü düzenlemelerden kaçmak için kullanamaz” dedi. devamında, “Meta’nın düzenlemelerden kaçınmak için yeni tür bir hizmet oluşturmaya yöneldiği yönünde tartışmalar var. Ancak bizim görüşümüze göre bu mümkün değil. Online Güvenlik rejimi bu alana da uygulanacak” ifadelerini kullandı.
Chris Philp ve Nadine Dorries gibi bakanlar da daha önce yeni yasanın metaverse’ü de kapsayacağı konusunda uyarıda bulunmuştu. Meta’dan yapılan açıklamada, güvenlik ve gizliliğin metaverse tasarımında kilit önem taşıyacağı ve şirketin şimdiden bu alandaki araştırmalar için 50 milyon dolar ayırdığı söylenmişti.
Microsoft CEO’su Satya Nadella ise şirketin video oyun şirketi Activision’ı 75 milyar dolara satın almasının, kişiler metaverse’de daha uzun zaman geçirirken online etkileşimin geleceği için merkezi önem taşıdığını söyledi.
Meta geçtiğimiz hafta yayınlanan raporda, metaverse planlarının ABD’de ve dünyanın geri kalanında oluşturulacak yeni yasalara tabi olabileceğini söyledi. Raporda, “gizlilik ve e-ticaret alanlarındaki düzenlemeler ürün ve hizmetlerimizin geliştirilmesini geciktirebilir ya da engelleyebilir, operasyon maliyelerimizi yükseltebilir, önemli ölçüde yönetim zamanı ve dikkat gerektirebilir veya diğer şekillerde şirketimize zarar verebilir” dendi.
finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre kullanıcıların gerçek hayat benzeri 3 boyutlu avatarlar kullanarak etkileşim kurduğu sanal dünyalar, Facebook, WhatsApp ve Instagram gibi sosyal medya platformlarında her gün gördüğümüz milyonlarca yazılı paylaşımdan çok daha ciddi bir içerik denetimi zorluğunu beraberinde getirebilir. Meta’nın Sanal Gerçeklik Direktörü Andrew Bosworth, sanal gerçekliğin özellikle kadınlar ve azınlıklar için zaman zaman “toksik bir çevre” olabileceğini söyledi.
Açıklamasında kullanıcı davranışını “anlamlı bir ölçekte denetlemenin pratike imkansız” olduğunu dile getirdi.
Woods, “metaverse’ün tam olarak ne olacağını bilmiyoruz, bu nedenle nasıl görünebileceğini en iyi ihtimalle tahmin edebiliriz” ifadelerini kullandı. Metin veya görsel temelli platformlara kıyasla metaverse’de özellikle de gerçek zamanlı olarak farklı bir görünüm olacağını söyleyen Woods, bazı çözümlerin metaverse’de nasıl etki edeceğinin düşünülmesi gerektiğini dile getirdi.
Metaverse’e giden yolu daha da karmaşıklaştıran bir başka unsur da Meta’nın blockchain temelli dijital ödemeleri bu alanın kapsamına alma planları oldu. Şirket yatırımcıları yüksek seviyede hukuki belirsizlik ve teknik risklere karşı uyardı.
Bitcoin'de toparlanma devam ediyor
Yapay zeka ile muharebelerin süresi kısalıyor
Bitcoin ‘daha riskli’ teknoloji hissesine mi dönüşecek?
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.