<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaTeknolojiMeta'dan yapay zekâya insan dokunuşu----

Meta'dan yapay zekâya insan dokunuşu

Meta'dan yapay zekâya insan dokunuşu
03 Kasım 2024 - 17:05 www.finansingundemi.com

Meta, robotların insan dokunuşu kazanması yolunda önemli bir adıma işaret etmesi beklenen yeni araçlarını duyurdu.

Teknoloji devi Meta, yapay zekâya yönelik dokunma sensörlerini piyasaya sürmek için ABD merkezli sensör şirketi GelSight ve Güney Koreli robotik firması Wonik Robotics'le işbirliği yaptı.

31 Ekim Perşembe günü yayımladığı blog yazısında dokunma algısı, el becerisi ve insan-robot etkileşimine odaklanan üç araştırma aracını (Sparsh, Digit 360 ve Digit Plexus) tanıttı. 

Robotlara dokunma hissi veren yeni araçlar tüketicilerden ziyade bilim insanlarını hedefliyor. 

Independent Türkçe'de yer alan habere göre, dokunuş algılama teknolojisi Sparsh, yapay zekâya devasa bir veri tabanına ihtiyaç duymadan basınç, doku ve hareket gibi şeyleri saptama imkanı veriyor. Bu beceri özellikle robotların eşyalara zarar vermeden temas etmesi açısından kıymetli.

TechRadar bu özelliği, bir insanın karanlıkta bir nesneye dokunduğunda onun ne olduğunu bilmese bile yarattığı hissi tanımlayabilmesine benzetiyor.

Gelecek yıl satışa sunulacak Digit 360 ise esasen robotik bir parmak ucu. Digit 360, üzerindeki yapay zekâ çipini ve yaklaşık 18 "algılama özelliğini" kullanarak dokunma sinyallerini dijitalleştiriyor ve çevresindeki değişiklikleri tespit ediyor.

Robotik uygulamaların geliştirilmesini basitleştiren bir donanım-yazılım platformu olan Digit Plexus da çeşitli parmak ucu ve deri dokunma sensörlerinin tek bir robot elinde birleştirilmesine olanak sağlıyor. 

Meta, Plexus'un kırılabilecek nesnelerle temasında insanların dokunma duyusunu yeterince taklit edebildiğini öne sürüyor. 

Hassas bir dokunma duyusuna sahip robotlar, hem bilimsel çalışmalarda hem de günlük kullanımda büyük fayda sağlama potansiyeline sahip.

Örneğin ameliyatlarda kullanılan bir robotun vücuttaki çok küçük değişimleri fark etmesi hayat kurtarıcı bir etki yaratabilir. Ayrıca ev işlerini yapan bir cihazın, eşyaları kırıp dökmesinin önüne geçilebilir.

Şirket blog yazısında "İnsan eli, parmak uçlarından avuç içine kadar deri boyunca beyne dokunma bilgisi sinyali göndermede harika bir iş çıkarıyor. Bu sayede, örneğin klavyede nasıl yazı yazılacağı veya çok sıcak bir nesneyle nasıl etkileşime girileceğine karar verirken eldeki kaslar harekete geçiyor" diyerek ekliyor: Vücut bulmuş yapay zekâya ulaşmak için robotun elindeki dokunsal algılama ve motor hareketleri arasında da benzer bir koordinasyon gerekiyor.

Çin, Meta'nın Llama modelini askeri yapay zekaya dönüştürüyor!Çin, Meta'nın Llama modelini askeri yapay zekaya dönüştürüyor!

 

Dünya yapay genel zekâya hazır mı?Dünya yapay genel zekâya hazır mı?

 

Yapay zekâ kalpten ölümleri azaltacak!Yapay zekâ kalpten ölümleri azaltacak!

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)