<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMersin’de otogar krizi büyüyor----

Mersin’de otogar krizi büyüyor

Mersin’de otogar krizi büyüyor
28 Şubat 2016 - 11:47 www.finansingundemi.com

Mersin Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde, boykot eden otobüs firmalarının anlaşamaması üzerine kriz çıktı

Mersin Şehirlerarası Otobüs Terminali’nde (MEŞOT) yazıhane kiralarının yüksek olduğunu öne süren firmaların boykotu nedeniyle yolcular, herhangi güvenlik önlemi ve yeterli aydınlatma olmayan arsalarda otobüslere biniyor.  

MEŞOT’un 3 yıllık işletme hakkını 20 milyon liraya alan Şimşek Grubu ile yıllık 96 bin TL’yi bulan yazıhane fiyatlarını boykot eden otobüs firmalarının anlaşamaması, yolcuları perişan etti. Gece karanlığında, sokak aralarında ve boş arazilerde otobüse binip inen yolcular, nereden kalktığı belli olmayan otobüsleri güvensiz ortamlarda beklemek zorunda bırakılıyor.

Özellikle gece seferlerinde yolculuk yapan kadın yolcular ıssız ve karanlık bölgelerde inip binerken, herhangi bir güvenlik önlemi bulunmuyor. Yolcular bu durumun can güvenliğini tehdit ettiğini ve bir an önce çözüme kavuşturulmasını istedi.

Otogarın işletmecisi Şimşek Grup Yönetim Kurulu Başkanı Halit Şimşek, "Otobüslerin kalktığı yer hiç güvenli değil. Her yer kapkaranlık. Petrollerin bulunduğu yerler, sokak araları karanlık. Kızım Niğde’den geldi, ben gittim indiği karanlık yerden aldım. Otogar işletmecisi olmama rağmen. Şehir dışında okuyan kızlarımız var. Yolculuk yapan evlatlarımız var. Hepsinin, her an başı tehlikede, başlarına bir şey gelebilir. Görüyorsunuz yolcuların rezilliğini. İnsanlar mağdur. Gelin ’Mahkeme sonuçlanana kadar otogarda bedava oturun vatandaş mağdur olmasın’ diyorum. Ona da yanaşmıyorlar. Bu duruma başta Vali, Büyükşehir Belediye Başkanı ve Trafik Şube Müdürü el atmalıdır"dedi.

TAHLİYE DAVASI SÜRÜYOR

Büyükşehir Belediyesi’nin otogarda yaşanan sorun nedeniyle, yükümlülüklerini yerine getirmediğini öne sürdüğü Mersin Şimşek Grup şirketi aleyhinde açtığı tahliye davası sürüyor.

Beraberinde belediye meclis üyeleri ve yöneticilerle gece firmaların yolcu aldığı akaryakıt istasyonlarını gezen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin İl
Başkanı Abdullah Özyiğit, bugüne gelineceğini göremeyen yönetimin tavrını "basiretsizlik" olarak yorumladı. CHP milletvekillerinin sorunu çözmek için girişimlerde bulunduğunu anlatan Özyiğit, Serdal Kuyucuoğlu'nun Ulaştırma Bakanlığı'na soru önergesi verdiğini anımsatarak, sorunun çözülmesi için çalıştıkları bilgisini paylaştı.

İŞ SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL

Otobüslerin mahallerden ara sokaklardan yolcu topladığına işaret eden Özyiğit, vatandaşların sorunun çözümünü beklediğini vurguladı.Mersin'de otogar ihalesinin yapılmasının yıldönümünde sorunların hala devam ettiğine dikkat çeken Özyiğit, "Maalesef bu sorun çözülmedi. Halkımızın mal güvenliği, can güvenliği, konforu tehlikededir. Sorunun en kısa sürede çözülmesini bekliyorum. Biz Cumhuriyet Halk Partisi grubu olarak Büyükşehir Belediye Meclisi'nde bu konuda üzerimize düşeni yapmaya hazırız. İşin doğrusunun yapılması konusunda duruşumuzu göstereceğiz. Doğru uygulamalar yapacağız. Burada ihalenin çok yüksek bedelle yapılmış olması nedeniyle görüyoruz ki işin sürdürülebilir olmadığını bize gösteriyor. Halkın mağduriyetine neden oluyor. Belediyenin birinci vazifesi, hizmet sağlamak. Halkın ihtiyaçlarını kolaylıkla karşılayabilmesini sağlaması gerekiyor. Çok yüksek bedelle ihale yapıldı. Karşılanamayınca otogardaki esnaf otogara girmemiş. Herkesin bir mağduriyeti var. İşletmeci firma mağdur. Halk mağdur. Burada çalışan, iş yapan esnaf mağdur. İşlerin düşmesi nedeniyle yüzde 85'lik emekçi kaybı var. Vatandaş, taksici, aklınıza kim geliyorsa mağdur. En kötüsü de Mersin'in imajı yerlerde. Mersinimizin, bu otogarda iyi bir şekilde temsil etmek varken; yapılan hatalar, bu işi buraya getirdi" diye konuştu.

"ELDE EDİLEN KARI DA BİLLBOARDLARLA AÇIKLAYACAK MI?

Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz'ın fotoğraflarının yer aldığı dev afiş ve billboardlarla geçmiş dönemin 62 katı kar edildiğinin açıklandığını hatırlatan Özyiğit, "İşte aramızdaki fark bu" diyerek geçmiş döneme yapılan eleştiriye ve o farka ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:"'62 katına ben kiraya verdim' dedi. Peki sonucu ne oldu? 2014-2015'de, 2013-2014'te alınan parayı alabilmiş mi? Ben Büyükşehir Belediye Başkanına soruyorum. Bunu da açıklamak boynunun borcudur. Halkı aldatmış olur. 'Ben şu kadar fazla gelir elde ettim' diyorsa; o parayı alıp kasaya koyduğunu da halka göstermek zorunda. Aynı afişlerle ne kadar para topladığını, CHP döneminde eski otogardan ne kadar fazla kar elde ettiğini de açıklasın Ki eski otogarda kiraya verilen müessese ile yenisinde kiraya verilen müessese çok farklıdır. Bunu herkes bilir. Acaba eski kira kadar kasaya para girmiş midir? Bunları aynı billboardlarla açıklayacak mıdır?

İŞLETMECİ DE DERTLİ

Özyiğit'in otogarda vatandaşları dinlediği sırada 9 Ocak 2015'te yeni otogarın tüm işletme haklarını KDV hariç 20 milyon TL ile 3 yıllığına alan Şimşek Grup Yönetim Kurulu Başkanı Halit Şimşek de geldi. Hem halkın hem de kendilerinin zorda olduğunu anlatan Şimşek, "Belediye şu an bir iş yapmıyor. Biz takım tutar gibi parti tutmuyoruz. Mersin halkı için bu işin çözülmesini istiyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi'nin ve sizin bu işe el atmasıyla bu işin çözüleceğine inanıyoruz. Bir kızımızı geçen gün köpekler kovaladı. Yeni bir Özgecan vakası olunca mı bu iş çözülecek" diye sordu.

YOLCULAR SORUNUNU ANLATTI

Mersin'in yeni otogara kavuşmasıyla sevindiklerini anlatan bir taksici esnafı, otogarın yönetim biçimini "ellerine yüzlerine bulaştırdılar" diye açıklayarak, yolcuların yaşadığı sorunlara tanıklıklarını anlattı. Otogarda yaşanan krizin kendi işlerini de etkilediğini anlatan esnaf, yanlıştan bir an önce dönülmesini istedi. İş adamı olduğunu dile getiren bir vatandaş ise, işini bırakıp annesini almak için beklediğini dile getirerek, akaryakıt istasyonunda yolcu beklemeyi "çağ dışılık" olarak değerlendirdi. Başka bir vatandaş ise, hükümetin belediyeyi kazanabilmek uğruna Mersin'deki otogar krizini çözmeye yanaşmadığını belirterek, yine vatandaşın mağdur olduğunu ifade etti. Cumhuriyet Halk Partisi'nin vatandaşın sorunu yerinde görmek için gösterdiği çabaya vatandaşlar teşekkür etti.

KAPATILIYOR

Otogar içerisine tamir ve bakım atölyesi kuran Mercedes de, 29 Şubat itibari ile yatırımını çekeceğini duyurdu. Şirketten yapılan yazılı açıklama, "1 Ekim 2015 tarihinde faaliyete geçirdiğimiz Mersin Şehirlerarası Otobüs Terminali’ndeki (MEŞOT) tamir ve bakım atölyemizdeki faaliyetlerimizi, MEŞOT’ta yaşanan belirsizliklerin ne zaman sonuçlanacağının bilinmemesi nedeni ile 29 şubat 2016 tarihi itibari ile sonlandıracağımızı bilgilerinize sunarız" denildi.

İbrahim MAŞE-Mustafa İNSAN / Hürriyet
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)