Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Londra’daki yatırımcı turunda verilen mesajlar, yüksek gelen enflasyon rakamları ve erken seçim dönemine denk gelen Merkez Bankası’nın kritik Para Politikası Kurulu toplantısında faiz oranı yüzde 17.75’e yükseltildi.
Merkez Bankası, Başkan Murat Çetinkaya’nın Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’le çıktığı yurtdışındaki yatırımcı turu sonrasında Londra piyasalarına verdiği mesaj doğrultusunda hareket etti. Yükselen enflasyon sonrası faiz artışına gitti. Böylece Türkiye, iki aydan kısa bir zaman diliminde üç Faiz artışına gitmiş oldu. Merkez Bankası sadeleşme adımı sonrasında Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında faizi beklentilerin de üzerinde 125 baz puan artırdı. Dolar kuru 4.45 TL’ye düşerken Türkiye’nin kredi risk primi 270’e geriledi. Yeniden yabancı para girişinin önü açıldı. Güvenin tazelenmesiyle birlikte kur düşüşünün hızlanması şaşırtıcı olmayacak.
Merkez Bankası beklentilerin önünü kesecek bir hamle ile öngörülenin de üzerinde bir faiz artışı gerçekleştirdi. Dünkü toplantısında faizi 125 baz puan daha artırarak yüzde 16.50’den yüzde 17.75’e yükseltti. Karar sonrası kur yüzde ikinin de üzerinde değer kaybederek 4.57’den 4.45’e kadar geriledi. Türkiye’nin kredi risk primi 270’e geriledi.
‘Para’nın önü açıldı
Yabancı para girişinin önü açıldı. Faiz artışı istenen bir durum değil. Getireceği külfet oldukça yüksek. Ancak gelişmekte olan ülke para birimlerinde yaşanan kayıplar artarken kurun frenlenmesi açısından Merkez Bankası’nın etkili bir adım atması önemliydi.
TCMB, 23 Mayıs’ta olağanüstü toplantıyla geç likidite penceresi faizini 300 baz puan artışla yüzde 13.5’ten yüzde 16.5’e yükseltmişti. Başbakan Yardımcısı Şimşek ve Merkez Bankası Başkanı Çetinkaya, Londra ziyaretinde mayıs enflasyonu yüksek çıkarsa yeni faiz artışı gelebileceğini belirtmişti.
Kredibilite tamiri
Merkez Bankası aldığı bu son faiz kararı ile birlikte, hırpalanan kredibilitesini tamir etme açısından da önemli bir adım attı.
Son dönemde Merkez Bankası’nın görev ve yetkilerini kullanırken siyasi otoritenin etkisinde kaldığı yönündeki algının kırılması, gerektiğinde fiyat istikrarıyla ilgili kararları alabileceğini ve bu kararları uygulayabileceğinin işaretini vermesi piyasayı sakinleştirdi.
Anahtar sözcük: ‘Güven’
Piyasalardaki bozulmanın ana nedeni TCMB’nin kredibilitesinin hasar görmesi, yabancıların satışa geçmesi, kur beklentilerinin artması nedeniyle yurtiçi yerleşiklerin de dövize yönelmeleri. Yeniden sıcak para girişinin sağlanmasıyla kurdaki düşüşün hızlanması ve dövize yönelik beklentilerin kırılması yurtiçi yerleşiklerin de satışa geçmelerine neden olabilir. Bundan sonraki hedef ekonomik istikrarın sağlanmasına yönelik para politikasına eşlik etmesi gereken uyumlu maliye politikası uygulanması olmalıdır. Fiyat istikrarını sağlamak amacıyla enflasyonla mücadele, yeni önlemler, Türkiye’nin rüzgarı arkasına almasını sağlayacaktır. TCMB gerekirse ilave sıkılaştırma adımlarının da atılacağını belirtti. Dolar/TL kurunda ilk destek seviyeleri 4,40 ve 4,30 seviyeleri. Dolar Endeksi de kurdaki geri çekilmeyi destekliyor.
Ben tatmin oldum. 1 milyon TL param her ay net 17bin TL faiz getiriyor. Asgari ücretli kesim ise aylık 1600 TL için 30 gün çalışıyor. Onlar için üzülmüyor değilim.
atma kardeşim mübarek ramazan ayında hangi banka bu aylık Net 17 bin veren %23 faize tekabül eder
MB Faizi artırdı ertesi günde moodys hemen yeni planını devreye sokup bankaların notunu diüşürerek yine Türkiye ekenomisini zora sokmayı başardı. Alkışlayın chp liler, gün sizin gününüz.
Seni gidi türk oğlu türk seni.
ülkeyi yönetenler çenelerini kapasa birşey olmaz
güvene gel döviz kurları kaldığı yerden devam ediyor nasıl bir güvendir bu. 8-)
faiz artarsa ne olur? paralar yatırıma değil faize gider. ekonomi donar. ekonomi yavaşlayınca devlet vergi toplayamaz vergi gelirleri düşer. devlet giderleri karşılamak için para basar(enflasyon). Diğer bir yaklaşım: faiz artarsa insanlar dolardan vazgeçer faize yönelir. dolar düşer. dolar düşerse de yabancı yatırımcı borsada kalmaya devam eder. paranın kaçışı durur ve tersine tekrar borsaya para girişi olur.!
Listeye bak çay demle.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.