<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez’in önlemleri işe yarar mı?----

Merkez’in önlemleri işe yarar mı?

Merkez’in önlemleri işe yarar mı?
18 Kasım 2017 - 09:19 www.finansingundemi.com

Şirketlerin döviz risklerinin yönetilebilmesi için TCMB yeni bir uygulamaya başlıyor. Peki işe yarar mı? Usta ekonomist Ali Ağaoğlu yazıyor…

Merkez Bankası 11 Kasım’da yeni bir uygulamaya başlayacağını açıkladı: Non-Deliverable Forward-NDF (Nakit Teslim Edilmeyen Forward) Bundaki amacın, şirketlerin döviz risklerinin yönetilebilmesi için TCMB’nin bir imkan yaratacak olması olarak duyuruldu.

Daha önceden açıklanan; Rezerv Opsiyon Mekanizması (ROM) oranlarında değişiklik ve TCMB kaynaklarından Eximbank aracılığıyla ihracatçı firmalara kullandırılan Döviz Kazandırıcı Reeskont Kredileri için ”sabit kurdan TL ödeme” önlemlerinden sonra gelen bu adım ile Merkez’in döviz talebini yatıştırma çabasında olduğu izlenimi oluştu.

Ek sıkılaştırma olmaz!

ROM mekanizmasındaki değişiklikle piyasaya 1.4 milyar dolarlık likidite sağlanırken (likidite ihtiyacından kaynaklanan döviz talebini aza ltılmaya çalışılıyor) 5.3 milyar TL çekiliyor. (Hali hazırda TCMB’nin 95-120 milyar arasında bankaları fonladığı bu ortamda
5.3 milyar TL, ek bir sıkılaştırma anlamına gelmeyecektir.)

Reeskont Kredilerin Şubat 2017’dekine benzer bir uygulamaya gidildi ve kredilerin TL ile kapatılması durumunda dolar/TL için 3.70, euro/TL için 4.38 ve ilk kez olarak pound/TL için 4.80 kur belirlendi. Kredilerin açılış kurları bu seviyelerin üzerindeyse bu imkandan faydalanılamıyor. Dolar/TL kurunun 3.90’lara dayandığı bugünlerde şirketler için ucuz yoldan döviz yükümlülüklerini kapatma veya dövizlerini yüksek kurdan piyasaya satıp, düşük kurdan TCMB’ye ödeyerek “arbitraj kârı” elde etme imkanı sunuldu.Hatta şirketler ileri vadeli (Forward) döviz satışı yaparak “kârlarını” daha da artırabilecekler.

Meksika ve Brezilya denedi

Daha önceleri Brezilya, Meksika Merkez Bankaları’nın yaptığına benzer yeni NDF uygulamasının ana hatları şöyle anlatıldı:

- Merkez Bankası miktar ve vade açıklayarak çoklu fiyat ihalesi yapacak.
- Şirketler, bankalar üzerinden katılabilecektir. (Ha keza Londra piyasası)
- Vade tarihinde; dolar teslim edilmeyecek. (Merkez Bankası’nın rezervlerinde azalışa neden olmayacak) Forward kuru ile vade günü TCMB döviz alış kuru arasındaki fark ya Merkez’e ödenecek. Ya da TCMB ödeyecek.
- Merkez Bankası (Bir yerden kendisini hedge edemeyeceği için) NDF fiyatı üzerindeki kur riskini üstlenecek.

Her ne kadar TCMB’nin fiziki rezervleri azalmayacak olsa da piyasalar “net rezerv” hesaplamalarında, TCMB’nin satmış olduğu NDF miktarını net rezervden düşecektir.
Alınan bu önlemler; temel riskler henüz daha ortadan kalkmadığından piyasalara çok da önemli bir rahatlama getir(e)medi.

Diğer yandan piyasalar; TCMB bu kadar adım atmaya başladıysa; acaba kurların daha da fazla yukarı gidebileceğine dair endişe mi taşıyor ya da bu tip “geçici” uygulamaları devreye sokularak, yine faiz artırmaktan imtina mı e diyor sorularını sormaya başladılar. Çok da haksız sayılmazlar.
Ancak piyasalardaki gerilimin, sadece faiz artırarak çözülecek aşamayı geçtiğini düşünüyorum.
NDF uygulamasının ilginç bir sonucu daha olacak. Merkez Bankası’nın “faizleri” ne olursa olsun; “işgören faizlerin” hangi seviyelerde olduğu, NDF fiyatı üzerinden hesaplanacak, bir anlamda TCMB nezdinde de kayda geçecektir. (ALİ AĞAOĞLU - VATAN)

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mehmet samet sever19 Kasım 2017 14:30

    Faiz artmadan döviz düşmez,bunun oyalama olduğunu 5 yaşındaki bir çocuk bile anlar.bu kadar borcumuz varken,ihracaat düşerken,sanayimiz,turizimimiz,tarımımız,dış politikamız devamlı kan kaybederken tek çözüm yüksek kur ve faiz

  • KILIÇ18 Kasım 2017 22:43

    DÖVİZİ KONTROL ALTINDA TUTACAK ADIMLAR ATMALIKİ TL DEGER KAZANSIN ASLINDA ÇOK İMKANLAR VAR AMA SEYİRCİ OLUNCA OİYASA KONTROLSUZ DURUMA DÜŞÜYOR TL ERİYOR DÖVİZE KARŞI SERT TEDBİRLER ALINSA FAİZDE DÜŞER.

  • Sefer Osman 18 Kasım 2017 20:06

    İndir faizi hükümetle aranı düzelt. Keyfine bak... uğraşma bu alengirli işlerle.. Sıkıntıyı hükümet açıklar herkeste kani gelir nede olsa...

  • mafı18 Kasım 2017 14:03

    ıse yaramaz kardesım yıllardır aynı fılım.faızı ver zamları ver.

  • habe18 Kasım 2017 13:42

    kur cıkınca faızı yukselt sonra zam zam zam yeterrrr.kur ınse ne olur artık faızı yedıkten sonra .

  • Tarık18 Kasım 2017 10:54

    Kurlar düştüğünde faizi aşağı çekme kurlar çıktığında da faizi yukarı çekeme. Önceki başkanda aynı hataları yaptı. Fırsat varken faizi indir sonra faiz kalemiyle piyasayı korkut. Herkes dolarda vatandaş dolarda. Sen sat desen ne olur vatandaş keriz mi?