Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Mayıs 2023'teki genel seçimlerden bu yana Türkiye piyasalarında önemli değişiklikler yaşandı. Seçim sonrası, yabancı yatırımcılar TL hisse ve tahvillere 11.4 milyar dolarlık yatırım yaptı ve Merkez Bankası'nın net uluslararası rezervleri 38.24 milyar dolar arttı.
Yeni ekonomi ve para politikası, düşük faiz ve kontrollü kur yerine enflasyonu düşürmeye odaklanan sıkı para politikasına geçti. Bu değişiklik, birçok ekonomik göstergede olumlu yansıdı:
Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın konuyla ilgili haberinde yabancı yatırımcıların TL tahvillere net girişin 7.82 milyar dolar olduğu yer aldı. Yabancıların tahvil stokundaki payı ise %0.64'ten %5.63'e çıktı.
Yabancı yatırımcıların hisse senedi piyasasındaki payı %27.85'ten %39.37'ye yükseldi. BİST100 endeksi %124, bankacılık endeksi %282.5 ve sigortacılık endeksi %504.4 oranında arttı. Yabancı yatırımcıların hisseye net girişi 3.61 milyar dolar oldu.
5 yıllık CDS’te büyük iyileşme
Türkiye'nin 5 yıllık iflas risk primi 702 baz puandan 263.25 baz puana gerileyerek 440 baz puan iyileşti.
Merkez Bankası'nın net uluslararası rezervleri ise -4.4 milyar dolardan 38.24 milyar dolar artarak 33.84 milyar dolara ulaştı. Swap hariç net rezervler ise -60.5 milyar dolardan -14.3 milyar dolara geldi ve geçen hafta -7.4 milyar dolara iyileşti.
Swap hariç net rezervler yerel seçimler sonrasında 58.4 milyar dolar artış gösterdi. Mart sonundan itibaren yabancı yatırımcıların toplam portföy girişi 4.2 milyar dolar oldu. TL cinsinden portföy girişi ise 3.5 milyar dolar olarak gerçekleşti.
Ekonomistlerin hesaplamalarına göre, Merkez Bankası'nın mart sonundan 17 Mayıs'a kadar toplam net döviz alışı 47.7 milyar dolar oldu. Bu alışın 24.4 milyar doları yabancıların TL cinsi portföylerindeki artıştan, 12.5 milyar doları yurtiçi yerleşiklerin döviz mevduat ve yabancı para menkul kıymet toplamındaki düşüşten kaynaklandı.
Merkez Bankası'nın sıkı para politikası ve yabancı yatırımcıların artan ilgisi sayesinde Türkiye ekonomisinde birçok göstergede önemli iyileşmeler sağlandı.
Mehmet Şimşek: İyi bir ilerleme kaydettik
Mevduat faizinde son durum: İşte en fazla getiri sağlayan bankalar!
Prof. Dr. Kara, döviz kurunu kontrol etmenin çözümünü açıkladı
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.