Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Merkez Bankası nisan ayında bütçeyi kurtardı ama kuruluşuna katkıda bulunan küçük hissedarlarını üzdü. Hazine’nin yüzde 55 hissesine sahip olduğu Merkez Bankası nisan ayında 9.3 milyar lira temettü ödedi. Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre, böylece bütçe hem nisan ayında hem de ocak-nisan döneminde 5.4 milyar lira fazla verdi. Bu gelir olmasaydı bütçe dört aylık dönemi 3.9 milyar lira açıkla kapatacaktı.
Nisanda vergi gelirlerindeki artış yüzde 1.7’de kaldı. Merkez Bankası temettü ödemelerinin de yer aldığı vergi dışı gelirler yüzde 63 artışla 15.2 milyar liraya çıktı.
‘TAVAN YÜKSELSİN’
Kârından aslan payını Hazine’ye ödeyen Merkez Bankası, kuruluşuna birikimleri ile destek olan 6 bin civarındaki ilk yatırımcıları ve mirasçılarını isyan ettirdi. Merkez Bankası’nda yüzde 14 paya sahip olan bu kişiler bankanın 2015’teki 5.6 milyar dolarlık kârından 140 dolar alabildi. Bloomberg News’in haberine göre Atatürk’ün çağrısına uyarak fedakârlık yapan bu aileler bu düşük ödemeyi kendilerine hakaret sayıyor. Devletten temettü tavanını yükseltmesini talep eden Alpay Baydar, “Bu bir onur meselesi” dedi. Jale Yazıcıoğlu babasının 1931’de Merkez Bankası’ndan 4 bin 200 TL’ye 42 hisse satın aldığına, o dönemde bu parayla 4 bin 200 Reşat altını alınabildiğine dikkat çekti. Yazıcıoğlu, parasının bugünkü koşullarda 1 milyon doların üzerinde olacağını savundu.
ASLAN PAYI HAZİNE'NİN
Merkez Bankası 1930’da kurulduğunda devlet yüzde 15 pay sahibiydi. Bu oran zamanla yüzde 55’e ulaştı.
TERÖRÜN FATURASI KABARIYOR
Terörle mücadele dolayısıyla güvenlik ve savunmaya yönelik harcamalar dört aylık dönem itibarıyla yüzde 28 artışla 602 milyon liraya ulaştı. Barışı destekleme ve koruma harekâtı gideri, geçen yılın tamamında 367 milyon lira iken, bu yılın dört ayında 372 milyon lira oldu. Örtülü ödeneği de içeren “gizli hizmet giderleri” yüzde 31 arttı.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.