BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez'in faizi pas geçmesine rağmen dolar niçin geriliyor----

Merkez'in faizi pas geçmesine rağmen dolar niçin geriliyor

Merkez'in faizi pas geçmesine rağmen dolar niçin geriliyor
26 Ekim 2018 - 07:31 www.finansingundemi.com

Milliyet yazarı Zeynep Aktaş, Merkez Bankası PPK'nın dünkü faiz kararını değerlendirdi. Aktaş, faizde artış olmamasına rağmen kurdaki gerilemenin nedenlerini de sıraladı. İşte Aktaş'ın o yazısı:

Merkez Bankası, en rahat kararlarından birini vererek faizi değiştirmedi. Merkez, eylüldeki 625 baz puanlık artış, ABD ile ilişkilerin yumuşaması, eurobond ihracı, enflasyonla mücadele ve düşen dolar kuru nedeniyle eli rahatlayınca, faiz artışını pas geçti.

Merkez Bankası ekim ayı toplantısında faizi artırmadı. Bu yıl içerisinde sekiz toplantı gerçekleştirecek olan Merkez Bankası, en son 13 Eylül’de toplanmış ve faizi 625 baz puan artırmıştı. Böylece faiz, yüzde 17.75’ten yüzde 24’e yükselmişti. Şimdi ise “pas” geçerek, piyasaları sakinleştirecek mesajlar verdi. Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edeceğini vurguladı. Karar öncesinde yapılan anketlerin yüzde 90’ında bu ay için bir faiz artırımı öngörülmüyordu. Bunun en büyük nedeni ise Merkez Bankası’nın eylülde beklentinin üzerinde bir faiz artışı gerçekleştirmesi, yurtiçi ve yurtdışı gelişmelerin, TCMB’nin elini rahatlatmasıydı.

Sıkı paraya devam

TCMB, toplantı sonrası yaptığı açıklamada yukarı yönlü risklerin devam ettiğini vurguladı. Döviz kurundaki hareketlerin de etkisiyle fiyat artışlarının alt kalemler bazında genele yayılan bir nitelik gösterdiğine dikkat çekti. İç talep koşullarındaki zayıflamanın enflasyon görünümündeki bozulmayı kısmen sınırlayacağı düşünülse de fiyatlama davranışlarına dair yukarı yönlü riskler devam etmektedir denilen açıklamada, bu çerçevede Kurul’un, sıkı parasal duruşun korunmasına karar verildiği belirtildi.

Aksiyonlar gelebilir

TCMB’nin ve ekonomi yönetiminin kur şoku karşısında aldığı son önlemler, olası beklenmeyen gelişmeler karşısında aktif duruşun süreceğini gösteriyor. Küresel para piyasalarındaki gelişmeler, gelişmekte olan ülkelerden yaşanan para çıkışı, kur yükselişinin reel sektörde yaşattığı yüksek dalgalanma önümüzdeki dönemde yurtiçi ve yurtdışından gelebilecek olumsuz bir gelişmede TCMB’nin aktif önlemlerini görmemize neden olabilir.

‘Kur’daki gerilemenin 10 nedeni

Faiz artmamasına rağmen kur neden düşüyor?

1 - Eylül ayında yaşanan beklentilerin üzerindeki 625 baz puanlık yükseliş TCMB’nin gerektiğinde tüm aksiyonları alabileceğine dair net bir gösterge oldu.

2 - Akbank’ın, uluslararası piyasalardan 980 milyon dolar sendikasyon kredisi sağlaması, bankaların borçlanmada bir sorunla karşılaşmadığını gösterdi.

3- Hazine tarafından gerçekleştirilen başarılı Eurobond ihracı maliyetler artsa bile rahat borçlanılabildiğini gösterdi.

4 - ABD ile yaşanan gerginlik sürecinin yumuşaması rahatlamayı getirdi.

5- Pompeo’nun Suudi Arabistan ziyaretinin ardından Türkiye’ye gelmesi ve yapılan açıklamaların yarattığı olumlu hava ve İran yaptırımları konusunda pazarlıkların sürmesi.

6 - Cemal Kaşıkçı cinayetine ilişkin açıklamalar.

7- Enflasyonla topyekün mücadele programının TCMB’ye soluklanma imkanı sağlayacağı beklentisi.

8- Risk priminin son 6 ayda 566 seviyesinden 390’lara gerilemesi.

9 -Dolar kurunun Eylül ayından sonra ekim ayını da düşüşle kapatma eğilimine girerek düzeltme sürecine girmesi.

10- Dolar/TL’de 7,23 seviyesindeki zirveye göre düşüşün yüzde 21’i bularak teknik olarak “ayı eğilimi”nin başlaması.

Ralli sürecek mi?

TL’nin hareketine baktığımızda dolara karşı aşırı değer kaybı sonrasında normalleşme hareketi içerisinde olduğunu görüyoruz. 4,80’li seviyelerden 7,23’lere yaşanan yukarı atak sonrası, TL dolar karşısında 10 Ağustos’tan bu yana değer kazanıyor. TCMB kararı sonrası bunun değişeceğini düşünen kurumlar da var. Commerzbank, gelişmekte olan piyasalardaki olumlu havanın etkisi ile güçlenen TL’de Eylül başından bu yana yaşanan rallinin artık sona ermekte olduğunu belirtirken TCMB’nin faizleri artırmaması sonucunda TL’de rallinin sona erebileceğini vurguladı. Ancak fiyat hareketlerine baktığımızda gelişmelerin dolar kurundaki aşırı değerlemeyi frenlemeye yönelik olduğunu görüyoruz.

Faizlerin artmayacağına yönelik beklenti güçlü olmasına, MHP’nin yerel seçimlerde ittifakın sonlandığını açıklamasına rağmen kur, Para Politikası Kurulu toplantısı öncesinde 5,6780 seviyesine geriledi. Karar sonrasında ise 5,6270’lere çekildi. Bu da kurdaki gevşemenin sürebileceğini gösteriyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)