Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türk Lirası'nda yaşanan sert değer kayıplarının önlemek ve kurları dengelemek için ekonomi yönetimi Merkez Bankası kanalıyla piyasalara müdahale etti.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, müdahalenin piyasadaki "sağlıksız fiyat oluşumlarından" kaynaklandığı belirtildi. Merkez Bankası, "döviz kurlarındaki sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle" Borsa İstanbul Vadeli İşlemler Piyasası'nda da işlem yapmaya başladı.
Bu müdahelelerin ne anlama geldiğini ekonomistler ve piyasa uzmanları değerlendirdi.
Merkez Bankası'ndan döviz müdahalesi
KURDA SERT DALGALANMA
Müdahale öncesi 13,80 seviyelerinde olan dolar/TL, müdahale sonrası 12,50 seviyesinin altını gördü. TCMB’den gelen ikinci açıklama ile kur tekrar 13,30’un üzerine çıkarken bu noktadan sonra tekrar 13’ün altını görse de yeniden 13 üzerinde dengelenme çabasında.
2019-2020 döneminde yaklaşık 128 milyar dolarlık örtülü rezerv satışı yaparak kur artışını frenlemeye çalışan TCMB, en son doğrudan müdahaleyi 23 Ocak 2014 tarihinde, yani yaklaşık 8 yıl önce yapmıştı.
2014’teki son doğrudan müdahalede TCMB, 3 milyar 151 milyon dolar satış yapmıştı.
EKONOMİSTLER NASIL YORUMLADI?
Merkez Bankası Eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, Dr. Murat Kubilay, GCM Yatırım Araştırma Müdürü Dr. Tuğberk Çitilci, Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Soner Kuru ve Evren Kırıkoğlu TCMB’nin kura müdahalesini değerlendirdi.
Merkez’in müdahalesi sonrası kurlarda sert düşüş
"Müdahalenin etkisi derinlik olmamasından kaynaklanıyor"
TCMB’nin eski başekonomisti Hakan Kara, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda piyasalara döviz müdahalesini değerlendirdi. Kara paylaşımında, "Gelmiş geçmiş en etkili döviz müdahalelerinden biri gibi görünmesinin sebebi piyasada derinliğinin yok olmasıydı. Böyle dönemlerde döviz müdahalesi kurdaki ateşi hafifletir. Öte yandan, para politikasının mevcut duruşu ve kredi genişlemesi ateşe benzin dökmeye devam ediyor" değerlendirmesinde bulundu.
"Bu aslında beklenmiyordu"
GCM Yatırım Araştırma Müdürü Dr. Tuğberk Çitilci, Sözcü'den Emre Deveci haberine göre, Ocak 2014’ten bu yana Merkez Bankası’nın ilk kez dövize doğrudan müdahale ettiğini hatırlatarak, “Bu aslında beklenmiyordu. Kur 13,88’e doğru gelince 40 kuruşluk düşüş oldu, sonra da Merkez’den müdahale açıklaması geldi.” dedi.
13’ün psikolojik seviye olduğunu, TCMB’nin kuru bu seviyenin altında baskılamaya devam edip etmeyeceğinin kritik olduğunu, TCMB’nin döviz satarak kura müdahalesinin gün içinde devam ediyor olabileceğini ve kurda 12,50 seviyelerine kadar hareketin devam edebileceğini belirten Çitilci, bundan sonra TCMB’nin 16 Aralık’taki toplantısında atacağı adımın önemli olacağını ancak “düşük faiz yüksek kur” politikası uygulanırken kura müdahale edilmesinin kafa karışıklığı da yarattığını belirtti.
Merkez Bankası’nın hem doğrudan döviz satışı hem de Borsa İstanbul’da Vadeli İşlemler ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) TL’ye karşı pozisyon alınmaması için işlem yapıldığını belirten Çitilci, “Çünkü insanlar talebi VİOP tarafındaki döviz sözleşmelerinden verdiği için orayı da engelledi ama 2018 dönemine kıyasla bu adımın etkisi sınırlı kalabilir, TCMB bu piyasada TL uzun pozisyon alarak ‘piyasa yapıcı’ role tekrar dönmeyebilir çünkü bir yandan düşük faiz politikasının devam edeceği söyleniyor” dedi.
"Yatırımcı toplantısının önemi daha da arttı"
Döviz müdahalesini değerlendiren Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Soner Kuru, Dünya'nın haberine göre, bugünkü hamle sonrası yarınki yatırımcı toplantısının önemini bir kat daha artırdığına işaret etti. Kuru'nun değerlendirmeleri şu şekilde:
Piyasaya doğrudan müdahale yöntemi en son 2014 yılında uygulamaya konulan bir adımdı ve geçtiğimiz dönemdeki denemelerde kurda kalıcı bir istikrar sağlayabildiğini söyleyemiyoruz. Yapılan duyuruda amaç, miktar veya süre gibi detaylar belirtilmemiş. Bu kapsamda yarın yapılacak yatırımcı toplantısı daha önemli hale geldi, piyasa ekonomi yönetiminin kurdaki yükselişe ilişkin acı eşiğinin nerede oluşacağını arıyor. İlk müdahale güçlü ve etkili değildi 12,70 seviyesini önemsiyoruz, buranın altında kalıcı olunabilirse kurdaki tansiyonun düşmesini aksi halde yukarı trendin devamını bekliyoruz.
"Faiz politikasından taviz vermeyeceğiz ama kurdan da rahatsız"
Sardis Research Danışmanlık'tan stratejist Evren Kırıkoğlu, “Bu müdahale ne kadar etkili olur emin değilim. Öte yandan, Merkez Bankası ‘faiz politikasından taviz vermeyeceğiz ama kurdan da rahatsız’ mesajı vermiş oldu” dedi.
Yabancıların Türkiye’de satacak çok az varlığı kaldığını, swap (takas) piyasasında 7,5 milyar dolarlık, tahvilde de 4-5 milyar dolarlık yabancı varlığı olduğunu, bunların da sadece bir kısmından çıkabilecek durumda olduğunu belirten Kırıkoğlu, “Dolayısıyla mevcut politika için yabancıların satacak çok az malları kalmasına güvenmiş olabilirler ancak Türklerin döviz alışını nasıl engelleyecekler, o belli değil” dedi.
"Satışın hacmi ve seviyesi de önemli"
Dr. Murat Kubilay, “Merkez Bankası'nın müdahalesi önemli, çünkü 13 TL'nin üstündeki kur seviyesinden gecikmeli rahatsız olduklarını göstermiş oldular” diyerek, şöyle devam etti:
Enflasyon beklentileri hızlı bir şekilde bozulurken daha da Faiz düşürmek reel faizleri iyice bozar; bunun döviz kurundaki etkisini dengelemek için ya rezerv satışı gerekiyor ya dışarıdan döviz girişi ya da sermaye kontrolü. Döviz girişi yok, sermaye kontrolü ise çok çeşitli nedenlerden ötürü tercih edilebilir değil. Bu nedenle döviz satışı geldi.
“Tabii satışın hacmi ve seviyesi de önemli” diyen Kubilay, “Beklentiler çok zedelendiği için dolarizasyonun şu süreçte durması çok zor. Eğer dövize yönelmenin yanında bir de yastık altına kaçış yaşanmazsa, Albayrak dönemindeki gibi Merkez Bankası bu dövizleri swap ile ticari bankalardan geri ödünç alarak sistemi sürdürülebilir. Fakat sermaye çıkışı ve yastık altına kaçış bu sistemin zayıf yanları. Bir de sürekli faiz indirimlerini dengeleyecek düzeyde rezerv bulmak kolay değil. Bu nedenle bu şekilde döviz kurlarında kalıcı istikrar mümkün değil, en nihayetinde faiz oranlarının enflasyon beklentilerinin üzerine çekilmesi mutlaka gerekecek” dedi.
MERKEZ BANKASI'NIN GEÇEN HAFTAKİ AÇIKLAMASI
Tarihi kur artışının olduğu 23 Kasım 2021 tarihinde TCMB’den yapılan açıklamada, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının uygulanmakta olan dalgalı kur rejimi altında kur seviyesine ilişkin bir taahhüdü yoktur. Döviz kurları, serbest piyasa dinamiklerince arz ve talep koşullarınca belirlenmektedir” denmişti.
“Merkez Bankası belli koşullar altında kalıcı yön amacı taşımadan sadece aşırı oynaklığa müdahale edebilmektedir” diyen banka, “Döviz piyasalarında gerçekçi olmayan ve iktisadi temellerden tamamen uzak, sağlıksız fiyat oluşumları gözlemlenmektedir. Şirketlerimiz ve vatandaşlarımızın aşırı oynak piyasa koşullarında iktisadi temellerden tamamen uzak değerlerden işlem yaparak olası kayıplara karşı uyarılması lüzumu üzerine bu açıklamaya gerek duyulmuştur” ifadelerini kullanmıştı.
Merkez Bankası'nda üst düzey ayrılık
Merkez Bankası’ndan kritik kur açıklaması
15 tl yi görevek hafta sonu en geç.. hedef 20 ;)
149 milyar doları satışlarında yerinde zor tutmuşlar onu niye yazmiyorsunuz asıludahae oydu
14 lira oluncaya kadar akılları nerdeydi. yenimi akıllarına geldi yoksa yeni paramı geldi.
Birileri vioptan mali goturdu yine. Gunluk hareket yuzde 20 ye yaklasti cift tarafli. Buda yuzde 200 kar demek bir gunde. Acaba onceden kimler biliyordu.
Piyasa böyle numaraları yemiyor.
Allahsızlar, TLyi shitcoin yaptınız lan
ne demek derseniz 13 lira altından bedavaya millete dolar aldırdılar demek. sürekli faiz indireceksen bu dolar durmadan yükselecektir. elinde dolar varsa ucuza neden satıp elindeki doları bitiriyorsun. amacınız ne.
Yandaşa ucuz dolar,
yabancı baktıki merkez elindeki swapları satıyor, dolar düştüğü hızla geri çıkardılar. çünkü merkezin kasası eksi -35 milyar dolar açıkta. merkezin doları yok ki müdahele etsin. sonuç olarak dolar düştüğü hızla tekrar 14 liraya yöneldi. ülke borç batağına doğru ilerliyor.
hiç bir etkisi olmadı. merkez müdahelesi bitince hemen canlı yayında faiz konuşmalarına ısrarla devam edince dolar -8 den artıya geçti. bu hareketle birileri tirilyoner oldu.
18 den sonra müdahale edilse düşme hızlı ve kalıcı olur du.Alım satım da makas açık olunca alım her bankadan yapılamazdı
Hassdir faiz lobili
Faize haram diyerek haram yiyen sahtekar borsacı arap sevici lauk
Borsaci len sen hainsin döviz hergun rekor kırıyor halk fakirlesiyor faiz sana hangi kötülüğü yaptı
döviz baronu sen amarikalımısın türkmüsün .
Hastır arap sevici otacag gerisi yobazı faizi opte başına koy durum ortada
TATAR AĞASI ATI ALAN ÜSKÜDARI GEÇTİ..MANİPÜLASYONU KURALINA GÖRE YAPIN KENDİNİZİ EZDİRMEYİN..PİYASANIN KARŞISINDA BÖYLE AYAKATA KALAMAZSINIZ
TL=Shitcoin
Faizleri arttıran liyakat ve aklı başında bir insan çıksa döviz anında geriler piyasalar rahatlar böyle cagdısı kararlarla ekonomi falan duzelmez
ARAPLARDAN ALDIGI 10 MİLYAR DOLARLA HEMEN MÜDEHALE ETTİLER . BİTİNCE NE YAPACAKSINIZ.
araba dünya düşman insanlık düşman girdiği heryerde kan var terör var din ticareti var gericilik var nefret var arabın olduğu hiçbiyerde huzur yok ispatı günümüz
Arap düşmanlığının nedenini soran kişi 1.dunya savaşı tarihini okusun.hadi biz yalan söylüyoruz İngilizlerin anılarını okusun onlarda yalan söylüyorsa Kızılhaç raporlarını okusun.ulan 21. Yy halen eliyle yemek yiyen çatal kaşık kullanmayı öğrenmemis
arap kendine düşman insanlığa düşman bak şöyle bir dünyaya girdiği heryerde sefalet cehalet cinayet terör hakim senin gibi arap sevici ve körler ancak görmez
Bu Arap düşmanlığı nedir
"Faiz oranını dayatmaya göre değil, gelişmiş ülkelerin yaptığı gibi ihtiyaca göre belirleyeceğiz" sayın Cumhurbaşkanı söylemiş bunu, hafif ılımlı tarafı belli ediyor bu söz. Aralık faiz kararı 100 bp indirip bu seviye tamam artık denirse açıklama metninde Dolar düşebilir, gelişmiş ülkelerde ki faiz-enflasyon farkı 5-6 puan.. Benim tahminim böyle. Yatırım tavsiyesi değildir.
Türkiye'deki enflasyon kaç
Gelişmiş ulkelerle Türkiyeyi mukayese wtmek akıl tutulması demektir faizler mutlaka enflansyon üstüne çekilip artırılmalıdır başka türlü mümkün değil
geçti borun pazarı sür eşşegi nigdeye deyip piyasa merkezin dersini verdi .
Hicbi etkisi olmaz Faiz tek etkili gerçek silahtır faiz yükseltmedigin müddetcehicbir etkisi olmaz boşa döviz sokağa atmaktan başka faiz arttıracaksın başka yolu yoooook
Merak etmeyın dumende, 20 yıllık dumenci var. İşin ustası kullanıyor gemiyi :D kılıçdaroğlu dumenden, dumen tutmaktan anlamaz... :D
20 YILLIK DÜMENCİ BU HALE GETİRDİ . YAKINDA GEMİYİ TERKEDER.
TL'ye shitcoin muamelesi çekildi. bu kadar spekülatif paraya kimse güvenmez. zaten diyanet de karşılığı olmayan, bir kaç kişi tarafından fiyatı oynanan şeyler dolandırıcılıktır, almak satmak caiz değildir dedi. yani TL almak caiz değil dedi
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.