Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Yerel seçimlerin hemen öncesinde 29 Mart'ta 32,34 TL olan gösterge dolar kuru, dün 32,25 seviyesinde haftayı kapattı. Seçimlerin ardından kurda yükseliş yerine sınırlı da olsa düşüş görüldü.
Emre Deveci'nin Sözcü'deki haberine göre kurun son dönemde sınırlı da olsa düşmesi ya da yatay hareket etmesinde, yüksek faizin etkisiyle yerleşiklerin dövizden TL'ye geçişleri, yabancı sıcak para girişleri ve yerli bankalarda artan döviz krediler etkili oluyor.
Bu faktörler Merkez Bankası'nın (TCMB) rezervlerini artırmasına da olanak tanırken, TCMB'nin rezerv birikimi, kurda düşüşü de sınırlıyor.
TL'de yüzde 50'ler seviyesinde bulunan faiz için Türkiye'ye gelen yabancı sıcak para ise, kısa vadede rahatlama sağlasa da orta vadede hem yurt dışına kaynak transferi hem de kurda tekrar yükseliş riski oluşturuyor.
Yabancılar dolar ya da başka bir para biriminden düşük faizle borçlanıp yüksek faizli TL'ye yatırım yaparak, kurun fazla artmadığı bir durumda, kısa vadede yüksek kazançlar elde edebiliyor.
TCMB'DEN REKOR DÖVİZ ALIMI
Ekonomist Prof. Dr. Hakan Kara'nın hesaplamasına göre, seçimden önceki 13 haftada kurda yükselişin önüne geçmek amacıyla nette 31,8 milyar dolarlık döviz satan TCMB, seçimden sonraki altı haftada rezerv biriktirmek ve döviz kurunda düşüşü sınırlamak üzere nette toplam 37,5 milyar dolarlık döviz satın aldı.
TCMB'nin net döviz alımı 10 Mayıs haftasında 13,9 milyar dolarla rekor kırdı.
Kara'ya göre, "Sermaye girişi ve ters dolarizasyonun hızlanması ile döviz arzı çok hızlı arttı. Merkez Bankası rekor döviz alımları yaparak hem TL'nin fazla değerlenmesine izin vermiyor, hem de rezerv biriktirmiş oluyor".
Veriler, rezerv rakamlarına da yansıyor. 29 Mart-10 Mayıs arasındaki dönemde TCMB'nin brüt rezervinin 11,3 milyar dolar, net rezervinin 15,4 milyar dolar, swap hariç net rezervinin ise 41,9 milyar dolar arttığını gösteriyor. Geçen hafta ise brüt rezerv 7,5 milyar dolar, net rezerv 9,8 milyar dolar, swap hariç net rezerv ise 15,2 milyar dolar arttı.
Böylece brüt rezerv 134,4 milyar dolara, net rezerv 30,9 milyar dolara, swap hariç net rezerv -23,6 milyar dolara yükseldi.
REZERV ARTIŞININ KAYNAKLARI NE?
TCMB'nin rezerv artışında yabancı sıcak para girişleri ve yerleşiklerin dövizden TL'ye geçişleri etkili. Nitekim, seçim sonrasındaki 6 haftada yabancıların swap kanalından girişi yaklaşık 15,8 milyar dolar, hisse ve tahvil kanalından girişi 5,1 milyar dolara ulaştı.
Bu altı haftalık dönemde yerleşiklerin parite etkisinden arındırılmış yabancı para mevduat düşüşü 11,8 milyar dolar olurken döviz kredi artışı da 8,4 milyar dolar oldu.
TL faizlerin yüksek olması ve döviz kurlarındaki yatay seyir, ihracat geliri olan firmaları döviz kredisi kullanmaya yönlendirdi.
Döviz mevduatları 3.2 milyar dolar düştü
Şimşek: Döviz rezervlerinde iyileşme devam edecek
Döviz mevduatları 3.4 milyar dolar azaldı
MERKEZ KASASINA DÖVİZLER DOLMAYA BAŞLADIĞI HALDE DÖVİZ KURLARI SON BİR YILDA SADECE %25 CIVARINDA ARTTI GELEN DÖVİZLER KISA VADELİ DIŞ BORÇLARIN ÖDENMESİNDE KULLANILMALIDIR DÖVİZ GARANTİLİ İHALELER SON BULMALIDIR
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.