Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Piyasalarda merakla beklenen Merkez Bankası kararı açıklandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası geç likidite penceresi faizini (GLP) 50 baz puan yükseltti. GLP faizi böylece 12.25’ten yüzde 12.75’e yükseltildi. Faiz koridorunda ise herhangi bir değişiklik olmadı. Bir haftalık repo yüzde 8.00, gecelik borçlanma yüzde 7.25 ve gecelik borç verme faizleri yüzde 9.25 seviyesinde kaldı.
Beklenti farklıydı
Merkez Bankası kararı öncesinde dolar kuru 3.8339, BIST 100 Endeksi 108.743 seviyesinde idi. Altının onsu ise 1.256 seviyesinde bulunuyordu. Karar sonrasında dolar/TL 3.8909’a yükselirken, Endeks 108.110’a geriledi. Altının ons fiyatı ise 1.255 oldu. Genellikle ilk 10 dakikada sert tepkiler gösteren piyasalarda karar sonrasında fiyatlar dengelenmiş görünüyor. Sonrasında dolar/TL 3.8797 seviyesinde seyrederken borsada BIST 100 Endeksi 109.600 seviyesine yükseldi.
Merkez’in kararı öncesinde yabancılar TL varlıklarda pozisyon almıştı. Genel beklenti ise Merkez Bankası’nın GLP faizini artıracağı yönündeydi. 75 - 100 baz puan arasında faiz artışı fiyatlayan yabancılar 50 baz puanlık artırımı yeterli bir sıkılaştırma olarak görmedi.
Dolar/TL kurunun yönü ne olacak?
Dolar kurunun seyri sıcak para girişine bağlı. Enflasyon oranı 12.98 seviyesinde ve faiz 12.75’te. 50 baz puanlık Faiz artışına rağmen faiz, enflasyonun altında bulunuyor. Böyle bir durumda yılbaşından bu yana devam eden güçlü para akışı aynı akımı göstermeyebilir. Dolar/TL kurundaki geri çekilme sınırlı kalacaktır. Dolar kurunda faiz kararı sonrası test edilen 3.89 önemli. TCMB kararının maksimum etkisi dolarda 3.89’lara çıkış oldu. Bu karar sonrası yurtdışı piyasalardaki gelişmeler önem kazanacak. Bu noktada dolar endeksi izlenmeye başlanacak. Yurtdışı gelişmelerin etkileri Dolar Endeksi’nin (DXY)seyrinden izlenecektir.
Merkez’in piyasa iletişimi önemli
TCMB’nin piyasa ile daha şeffaf ve iyi bir iletişim kurması, beklentilerin şekillenmesi açısından önemli. FED kararı öncesinde FED’in atacağı adım ve faiz oranlarına ilişkin beklentiler netken, TCMB’nin kararı hakkında piyasalardaki öngörüler çok büyük oynaklıklar gösterdi. Bu da sert fiyat hareketlerini beraberinde getiriyor. Fiyat hareketlerinde öngörülebilirliğin artması, politika faizindeki sadeleşme piyasalarda gelişmelerin daha olumlu karşılanmasına neden olacaktır. Sert fiyat hareketleri ve oynaklığın azalması ise TCMB’nin daha güçlü iletişim kurması ile mümkün.(Zeynep Aktaş/Milliyet)
Ucuzdan döviz aldık. Merkez kararı sonrası döviz artınca yüksekten dövizi bozduk. Şimdi de yüksekten faize yatırdık. Merkez biz yabancıya çalışıyor. Allah razı olsun.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.