<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiMerkez'den enflasyonda enerji ve üretici vurgusu----

Merkez'den enflasyonda enerji ve üretici vurgusu

Merkez'den enflasyonda enerji ve üretici vurgusu
06 Aralık 2021 - 10:02 www.finansingundemi.com

TCMB, Kasım ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu'nda "Enflasyondaki yükselişe en belirgin katkı enerji grubundan geldi" değerlendirmesi yapıldı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, enflasyondaki yükselişe en belirgin katkının enerji grubundan geldiğini bildirdi.

TCMB Kasım Ayı Fiyat Gelişmeleri Raporu yayımlandı.

Merkez Bankası, emtia fiyatlarında süregelen olumsuz seyir, tedarik zincirlerinde artarak devam eden aksamalar ve Türk lirasındaki gelişmelerle birlikte üretici fiyatlarında enerji ve ara malları başta olmak üzere genele yayılan artışların görüldüğünü bildirdi.

Detaylar şu şekilde:

Tüketici fiyatları Kasım ayında yüzde 3,51 oranında artmış, yıllık enflasyon 1,42 puan yükselişle yüzde 21,31 olmuştur. Enflasyondaki yükselişe en belirgin katkı enerji grubundan gelmiştir. Uluslararası enerji fiyatlarında bu dönemde bir miktar gevşeme görülürken Türk lirasındaki görünümle başta akaryakıt, tüp gaz ve kömür olmak üzere yurt içi enerji fiyatları artış kaydetmiştir. Enflasyondaki yükselişte öne çıkan bir diğer grup hizmet sektörü olurken, bu grupta lokanta-otel grubu fiyatlarındaki hızlanma belirgin olmuştur. Taze meyve ve sebze dışı gıda enflasyonundaki seyir yemek hizmetleri enflasyonunu olumsuz yönde etkilemektedir. Kasım ayında küresel gıda ve tarımsal emtia fiyatlarındaki yükseliş eğilimi tahıllar öncülüğünde sürmüş, bu gelişmenin olumsuz yansımalarına karşın, taze meyve ve sebze enflasyonundaki görünüm ve baz etkisiyle gıda yıllık enflasyonu sınırlı bir oranda gerilemiştir. Temel mal fiyatlarındaki aylık artış hızlanırken, bir önceki yılın aynı dönemindeki yüksek artış nedeniyle bu grupta yıllık enflasyon görece yatay seyretmiştir. Bu dönemde emtia fiyatlarında süregelen olumsuz seyir, tedarik zincirlerinde artarak devam eden aksamalar ve Türk lirasındaki gelişmelerle birlikte üretici fiyatlarında enerji ve ara malları başta olmak üzere genele yayılan artışlar görülmüştür. Bu görünüm altında, B ve C göstergelerinin yıllık enflasyonları ve ana eğilimleri yükselmiştir.

DEĞERLENDİRMELER

Kasım ayında tüketici fiyatları yüzde 3,51 oranında yükselmiş ve yıllık enflasyon 1,42 puan artarak yüzde 21,31 olmuştur (Grafik 1). Bu dönemde B ve C endekslerinin yıllık değişim oranları sırasıyla 1,25 ve 0,80 puan artarak yüzde 19,75 ve yüzde 17,62 olarak gerçekleşmiştir (Grafik 2).

Alt grupların yıllık tüketici enflasyonuna katkıları incelendiğinde, bir önceki aya göre enerji (0,73 puan),
hizmet (0,30 puan), alkol-tütün-altın (0,15 puan), gıda (0,13 puan) ve temel mal (0,11 puan) gruplarının katkıları artmıştır.

Mevsimsellikten arındırılmış verilerle, üç aylık ortalamalara göre B ve C göstergelerinin eğilimlerinde artış izlenmiştir (Grafik 3). Bu dönemde, enflasyon eğilimi işlenmiş gıda ve hizmet gruplarında daha belirgin olmak üzere, çekirdek göstergeleri oluşturan ana bileşenlerde yükselmiştir (Grafik 4).

Hizmet fiyatları Kasım ayında yüzde 1,88 oranında yükselmiş, grup yıllık enflasyonu 1,45 puan artarak yüzde 16,88 olmuştur (Grafik 5). Yıllık enflasyon, lokanta-otelde belirgin olmak üzere tüm alt gruplarda
yükselmiştir (Grafik 6). Lokanta-otelde yıllık enflasyon Kasım ayında yüzde 28,90 seviyesine ulaşmış ve alt grubun hizmet enflasyonu üzerindeki olumsuz etkisi belirginleşmiştir. Bu gelişmede, ekmek-tahıl ürünleri ile et ve et ürünleri gibi gıda fiyatlarındaki görünümle birlikte yemek hizmetleri fiyatlarındaki artış (yüzde 4,24) öne çıkarken, konaklama hizmetleri fiyatlarında da yükseliş (yüzde 2,43) eğilimi sürmüştür. Diğer hizmetler grubunda ise sigorta hizmetlerinin yanı sıra kura duyarlılığı yüksek olan bakım ve onarım hizmetlerinde yüksek fiyat artışları gerçekleşmiştir. Mevsimsel etkilerden arındırılmış verilerle incelendiğinde, kira enflasyonundaki yükseliş eğiliminin Kasım ayında da sürdüğü izlenmiştir.

Temel mal yıllık enflasyonu Kasım ayında 0,10 puan gerileyerek yüzde 18,36 olmuştur (Grafik 5). Bu
dönemde yıllık enflasyon dayanıklı mal grubunda gerilerken, giyim ve ayakkabı ile diğer temel mallar
gruplarında artış göstermiştir (Grafik 7). Türk lirasındaki gelişmelere bağlı olarak yüksek aylık fiyat artışı gözlenen dayanıklı mal grubunda, bir önceki yılın aynı dönemindeki yüksek baz sebebiyle yıllık enflasyon gerilemiştir. Dayanıklı mal fiyatları bu dönemde yüzde 4,06 oranında artmış, bu gelişmede otomobil (yüzde 5,21), mobilya (yüzde 5,31) ve beyaz eşya (yüzde 2,40) fiyatlarındaki artışlar belirleyici olurken, diğer elektrikli ve elektriksiz aletlerdeki yükseliş yüzde 0,63 ile sınırlı kalmıştır. Diğer temel mallarda kur gelişmeleriyle birlikte fiyat artışları (konutun bakım onarımı, kişisel bakım ürünleri, ev ile ilgili temizlik malzemeleri ve ev içi tekstil ürünleri ön planda olmak üzere) grup geneline yayılarak devam etmiş ve grup aylık enflasyonu yüzde 4,27 olmuştur. Giyim ve ayakkabı fiyatları Kasım ayında yüzde 1,65 oranında yükselerek mevsimsel ortalamasının altında bir artış göstermiş, grup yıllık enflasyonu yataya yakın bir seyir izlemiştir.

Temel mal yıllık enflasyonu Kasım ayında 0,10 puan gerileyerek yüzde 18,36 olmuştur (Grafik 5). Bu
dönemde yıllık enflasyon dayanıklı mal grubunda gerilerken, giyim ve ayakkabı ile diğer temel mallar
gruplarında artış göstermiştir (Grafik 7). Türk lirasındaki gelişmelere bağlı olarak yüksek aylık fiyat artışı gözlenen dayanıklı mal grubunda, bir önceki yılın aynı dönemindeki yüksek baz sebebiyle yıllık enflasyon gerilemiştir. Dayanıklı mal fiyatları bu dönemde yüzde 4,06 oranında artmış, bu gelişmede otomobil (yüzde 5,21), mobilya (yüzde 5,31) ve beyaz eşya (yüzde 2,40) fiyatlarındaki artışlar belirleyici olurken, diğer elektrikli ve elektriksiz aletlerdeki yükseliş yüzde 0,63 ile sınırlı kalmıştır. Diğer temel mallarda kur gelişmeleriyle birlikte fiyat artışları (konutun bakım onarımı, kişisel bakım ürünleri, ev ile ilgili temizlik malzemeleri ve ev içi tekstil ürünleri ön planda olmak üzere) grup geneline yayılarak devam etmiş ve grup aylık enflasyonu yüzde 4,27 olmuştur. Giyim ve ayakkabı fiyatları Kasım ayında yüzde 1,65 oranında yükselerek mevsimsel ortalamasının altında bir artış göstermiş, grup yıllık enflasyonu yataya yakın bir seyir izlemiştir.

Enerji fiyatları Kasım ayında yüzde 5,95 oranında artmıştır (Tablo 1). Bu dönemde uluslararası enerji fiyatları ılımlı seyrederken, Türk lirasındaki görünümle birlikte katı yakıt (yüzde 14,25), tüp gaz (yüzde 13,96) ve akaryakıt (yüzde 12,34) gruplarında yüksek aylık artışlar kaydedilmiştir. Böylece, yıllık enerji enflasyonu Kasım ayında 6,38 puan yükselerek yüzde 32,14 olmuştur (Grafik 8). Gıda ve alkolsüz içecekler fiyatları Kasım ayında yüzde 3,92 oranında artmış, grup yıllık enflasyonu bir önceki yıldaki yüksek bazın da etkisiyle 0,30 puan gerileyerek yüzde 27,11 ile yüksek seyrini korumuştur (Grafik 8 ve Tablo 2). Yıllık enflasyon işlenmemiş gıda grubunda 3,98 puan düşüşle yüzde 25,22’ye gerilerken, işlenmiş gıda grubunda 3,15 puan artışla yüzde 28,86’ya yükselmiştir (Grafik 9). İşlenmemiş gıda
enflasyonundaki gerilemede temelde taze meyve-sebze fiyatları etkili olurken, mevsimsellikten arındırılmış veriler Eylül ayından bu yana taze meyve-sebze grubunda gözlenen düzeltmenin sebze kaynaklı olarak bu dönemde de devam ettiğine işaret etmiştir (Grafik 10). Bu dönemde, diğer işlenmemiş gıda grubu genelinde fiyatlar önemli ölçüde yükselirken (yüzde 5,47); et, yumurta, patates, kuruyemiş ve bakliyat fiyatlarındaki artışlar öne çıkmıştır. Bu gelişmelerde tarımsal kuraklık, kur gelişmeleri ve girdi maliyetleri etkili olmaya devam etmiştir. İşlenmiş gıdada aylık fiyat artışı hızlanırken (yüzde 4,83); bu dönemde genele yayılan yüksek artışlar görülmekle birlikte özellikle tarımsal kuraklık ve uluslararası tahıl fiyatlarında gözlenen olumsuz seyir ile kur gelişmelerinin yansımalarının hissedildiği ekmek ve tahıllar grubundaki aylık yükseliş (yüzde 7,20) dikkat çekmiştir. Ayrıca, kırmızı et fiyatlarındaki artışların etkilerinin izlendiği işlenmiş et ürünleri, uluslararası yağ fiyatlarının etkilerinin görüldüğü katı-sıvı yağlar ile şeker ve şekerle bağlantılı ürün grupları öne çıkmıştır. Bu gelişmeler sonucunda, taze meyve ve sebze dışı gıda grubunda yıllık enflasyon 2,23 puan yükselerek yüzde 29,76’ya ulaşmıştır (Grafik 10).

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Volkan06 Aralık 2021 13:52

    Seçimlerden önce artmasın diye kuru ve şimdiden kendileri artırdı. Bu hafta seçim olsa cumhur ittifakı en fazla %30 zor alır. 1.5 yıl sonra ise o zamanın koşullarına bakılır. Muhalefet belirsiz ve dağınıkü Ali Babacan yüksek faiz düşük kur politikasını savunuyor, diğerleri henüz program açıklamadı.

  • hoca06 Aralık 2021 12:33

    Nas ortada, %15 faiz verenler kafirdir

  • Bekire06 Aralık 2021 13:46

    Nası okuyupta doğru yolda olan birtek ülke yoktur tarihte hepsi sefalet cehalet bitik terör icindeler

  • Bekir06 Aralık 2021 12:53

    Nası okuyun faiz lafı geçmiyor.Dövizi indirin, herşeye zam.

  • Hacı06 Aralık 2021 12:50

    O senin dediğin nas ortacag gerisinde kaldı şimdi yediğin içtiğin biriktirdiğin aldığın sattığın faiz kimderseki yalan odur kafir olan

  • Filozof06 Aralık 2021 11:30

    Merkez ortacag gerisindeki faiz helal haram arap dogmalarını bırakıp günümüzün akıl ilim ekonomik bilimsel gerçekleriyle hareket ederek faizin yaşamsal bir gerçek oldunu bilip artması gerekirken indirilmesi akıl tutulmasından öteye gitmez

  • Mucise Reis ;)06 Aralık 2021 11:13

    eee, ne yapacak merkez? seka fabrıkası mı kuracak ?  :D demir dokum fabrıkaları, şeker fabrıkaları, uçak fabrıkaları mı kuracak :D yaa geçin bu işleri.. merkez ne eder? karşılık ayarı, faiz indir bindir, ekonomık mudehale derım şundan rahtsısızm, dolar al dolar sat vb. vb. ne yapacak? mucize bekliyorlar :D  o zaman der devlet merkez bankası ile girsin sektore, hoopp süper güç olsun bitsin :D yaa bu kadarı saçma usd oldu 14 ler... faiz den başka ne çare var ? stat açtım, kopru açtım, bına dıktım, çay bahçesi ettim zart zurt ee nereden usd kazanacak ticarethanelerımız var ? usd basamıyoruz, usd nasıl toplarız? yanı, ne dukkanı açsamda urunlerımı satıp satıp usd kazansa dukkan, kasa dolsun usd usd borçları odemeye... iyice zırvalaştık, ziyasi çıkarlar ulkeye ve millete zarar verme başladı iyice.

  • Truman06 Aralık 2021 11:07

    Merkez biran önce arabı takipten vazgeç sonu hüsran olan akla ilme bilime ekonominin temel prensiplerine sahip çıkarak faizleri biran önce arttır piyasaya güven TL ye istikrar ülkeye hizmet liyakata sahip çıkarak

  • ALİ06 Aralık 2021 10:26

    Ey merkez bankası başkanı biat etmeyi bırak görevini yap.

  • seçmen06 Aralık 2021 10:23

    Merkez bankasının asli görevi, Tl. nin itibar ve değerini korumaktır. TL itibarı vatandaşın itibarı demektir. geldiğimiz bu noktada ikisi de yerlerde sürünmektedir. Bu yüzden söylediğiniz hiçbir şeyin bir anlamı yoktur. İzlediğiniz akıldışı politikalarla 5 li müteahhit çetesini zengin ediyorsunuz. 

  • Kemal06 Aralık 2021 10:19

    Millete ekonomi dersi anlatıyor merkez sokaklar ek9nomist oldu kime sorsanekonomiyi yönetme şeklini anlatıyor..alo merkez halkında bir ekonomi progamı var bunu nil

  • Taxsi06 Aralık 2021 10:16

    Merkez bunlar boş işler en ufak faydası olmayan ülkeye en büyük yararın öncelik olarak biran önce faizleri enflansyon üstüne çekerek yatırımcıya ve piyasaya olmayan güveni vermektir