Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Reel sektörün döviz borçlanması için kritik süreç başlıyor. Döviz geliri olmayan şirketler 2 Mayıs tarihinden itibaren döviz kredisi kullanamayacak. Döviz geliri olanların da kredi toplamı 15 milyon doların altında olanlar kullanmak istedikleri kredi tutarında son 3 yılın döviz gelirleri toplamını aşamayacak.
Merkez Bankası yeni sistemi anlatmak için Sermaye Hareketleri Genelgesi hazırladı. Ayrıca Sistemik Risk Veri Takip Sistemi’nu kurdu. Aynı sitede ‘sıkça sorulan sorular’ başlıklı da bir bölüm yer aldı. Sermaye Hareketleri Genelgesi 2 Mayıs 2018 tarihinde yürürlüğe girecek. Genelgenin “Döviz geliri olma şartı aranmayan krediler” başlıklı 21. maddesinde hangi krediler için istisna uygulanacağı sayıldı. Buna göre kamu kurum ve kuruluşları, bankalar ile Türkiye’de yerleşik finansal kuruluşların kullanacakları döviz kredileri kapsam dışında olacak.
YATIRIMDA SINIR YOK
Kullanım tarihinde kredi bakiyesi 15 milyon dolar ve üzerinde olanlar da bu genelgeye göre kapsam dışı. Ancak bunlarla ilgili yeni bir düzenleme yapılması bekleniyor. Uluslararası ilana çıkılan yurt içi ihalelere ilişkin faaliyetlerle ilgili olarak ihaleyi kazanan Türkiye’deki yerleşik kişilerin veya Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından onaylanan savunma sanayi projeleri, Kamu-Özel İşbirliği (KÖİ) modeli kapsamında gerçekleştirilecek projeleri yürütmekle görevli olanların kullanacağı döviz kredileri istisna olacak. Yatırım teşvik belgesi kapsamında kullanılan krediler ile makine ve cihazların finansmanı için kullanılacak döviz kredileri için de istisna söz konusu olacak. Ancak krediyi kullanan firma 24 ay içinde ithalata ilişkin belgeyi aracı bankaya ibraz edecek.
15 MİLYON DOLAR ÜSTÜ NE YAPACAK?
GENELGENİN geçici 1. maddesinde 15 milyon dolar veya üzerinde kredi bakiyesi olan şirketlerin yapılacak düzenleme yürürlüğü girene kadar neler yapılması gerektiğine yer verildi. Buna göre holding şirketi veya bünyesindeki şirketlerin kredi bakiyeleri ve döviz gelirleri hesaplanırken tüm şirketlerin kredi bakiyeleri ve döviz gelirleri toplamı dikkate alınacak. Son 3 mali yılın döviz gelirleri her bir şirket için bankalara ve finansal kuruluşlara ibraz edilecek. Merkez Bankası’nın internet sitesinde firmaların döviz pozisyonunu etkileyen işlemlerini takip etmek amacıyla Sistemik Risk Veri Takip Sistemi oluşturuldu. 15 milyon dolar ve üzerinde döviz borcu bulunan firmaların durumu bu sistem üzerinden izlenecek. Şirketler 31 Mart 2018 tarihinde sone eren ara hesap dönemi için bildirimlerini 18 Mayıs 2018 tarihine kadar yapabilecekler. Sistem ile ilgili sorular 444 44 66 numaralı hattan ya da [email protected] adresine iletilebilecek. (Hürriyet / Neşe Karanfil)
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.