<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisMerkez'de temettü tartışması----

Merkez'de temettü tartışması

Merkez'de temettü tartışması
10 Nisan 2013 - 07:35 www.finansingundemi.com

Merkez Bankası’nın hissedarları temettü konusunda ayaklandı

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın açılış konuşmasının ardından söz alan özel hissedarların ortak konusu, bankanın bağımsızlığını koruması ve kâr payı dağıtımıydı. Merkez Bankası’nın yıllık raporuna göre 2011 sonunda 10 milyar lira kâr eden bankanın 2012 sonu itibariyle elde ettiği kâr yüzde 50 civarında azalarak 5.089 milyar TL olarak gerçekleşti. Toplantıda söz alan özel hissedarlardan Adnan Bahar, bankanın 6 bin 464 hissedarı bulunduğunu, Merkez Bankası’nın sermayesinin ise 25 bin lira olduğunu belirterek, kendilerine de bu değer üzerinden pay dağıtılmasını eleştirdi. Buna karşılık Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı da, bankanın özel hissedarlarının çok yüksek miktarlarda kâr payı aldığını zannedenler olduğunu belirterek, “Kamuoyunu bilgilendirmemizde fayda var çünkü yanlış bilenler var. Pek çok hissedarlarımız bu kâr payını almaya gelmiyorlar bile. O kadar küçük rakamlar söz konusu” dedi.
DAĞITILAN ÇOK DÜŞÜK
Başçı ise Merkez Bankası Kanunu’na göre ihtiyat ayrıldıktan sonra hisse senetlerinin nominal değerleri üzerinden yüzde 6 oranında bir kâr hissesi olarak hissedarlara pay verildiğini belirterek, şöyle konuştu: “Bir de genel kurul kararıyla en çok yüzde 6 nispetinde ikinci kâr hissesi olarak hissedarlara pay dağıtılıyor. Dolayısıyla yüzde 12 nominal değer üzerinden hissedarlara kâr dağıtılıyor. Burada eleştiri konusu olan husus bizim sermayemizin 25 bin lira olması. Dolayısıyla bunu da yüzde 12 ile çarptığınız zaman gerçekten son derece düşük bir rakam çıkıyor.”
BAĞIMSIZLIĞI ÖNEMLİ
Söz alan özel hissedar Selahattin Ergüden ise, Merkez Bankası’nın bağımsızlığının önemli olduğunu, aksi halde bankanın görevini yapamayacağını söyledi.
Merkez Bankası’nda çalışanların bilgili ve kültürlü insanlar olduğunu ifade eden Ergüden, “Ama bağımsız olunamadığı için hükümetin emrinde hareket ediliyor” dedi. Ergüden, 2001 sonunda tedavüldeki para miktarının yaklaşık 5 milyar lira olduğunu, şimdi bu miktarın 60 milyar lirayı geçtiğini belirterek, “55 milyar lira fark var. Enflasyondan herkes şikayet ediyor ama para basıldıkça enflasyon artıyor” görüşünü ifade etti.
İsim değişikliği söz konusu değil
* Bazı bakanlıklarda kurumların isimlerinin önündeki “TC” ibaresinin kaldırıldığı hatırlatılan Erdem Başçı, Merkez Bankasının da bu kapsama girip girmeyeceğine ilişkin soruyu yanıtlarken Başçı, bankanın kendi kanununun olduğunu, isimle ilgili hiçbir değişikliğin söz konusu olmadığını kaydetti. “Merkez Bankasının borsada işlem görmesi talebini nasıl değerlendiriyorsunuz” şeklindeki soruya ise Başçı, “Öyle bir şey mevzu bahis değil. Gündemimizde yok” yanıtını verdi.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • kul hakkı ne demek 10 Nisan 2013 16:28

    Hissedarların hakkını yemek , ahirette kul hakkının hesabını verememek demek ,bir kere daha düşünün yazık olacak ..