BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisMerkez’de kurumsal hafıza devam edecek!----

Merkez’de kurumsal hafıza devam edecek!

Merkez’de kurumsal hafıza devam edecek!
15 Nisan 2011 - 08:52 www.finansgundem.com

Merkez’de kurumsal hafıza devam edecek

Erdem Başçı yeni Merkez Bankası Başkanı olarak dün atandı. Geçtiğimiz yıllarda sıkça karşılaştığımız atamanın gecikmesi, Cumhurbaşkanı’nın onaylamaması gibi bir durum yaşanmadı. Eski başkanın görev süresi bitmeden iki gün önce yenisi atandı! Hepsinden önemlisi, halef ile selefin uzunca bir süre birlikte çalıştığı kurumsal hafızanın devamının sağlandığı bir tercih kullanıldı.
Şu andaki Başkan Yılmaz’ın görev süresi Pazartesi günü sona eriyor. 2001 krizi sırasında dümende olan Süreyya Serdengeçti’nin yerine atanacak yeni başkanın belirlenme süreci oldukca gergin geçmişti. O dönemde AKP Hükümeti’nin önerdiği adaylar dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilmiş, nihayetinde o dönem piyasaların çok da yakından tanımadığı Durmuş Yılmaz ismi üzerinde mutabık kalınmıştı.
Piyasaların ilk tepkisi doğal olarak kim olduğunu anlama adına ürkekti. Gerçi düşük kaşları, munis ses tonu ile yeni başkan da ürkek bir görünüm sergiliyordu. Tevazusundan da kaynaklanan bu görünümü başkanlığının ilk dönemlerinde işe yaramadı da değil. Piyasalar çok da fazla üstüne gitmediler, belki de sırf “uysal” görünümü sebebiyle test çok uzun sürmedi.
Küresel krize kadar çok hayati kararlar alınması gerekmedi. Ancak kendinden önce uygulanmakta olan programın gereklerini yapar göründü. Dışarıdan bakıldığında ekip çalışmasına önem veren ve genellikle önemli kararları alırken ve kamuoya açıklarken ekibiyle hareket ettiği izlenimini korumaya özen gösteren bir tavır sergiledi.
Küresel kriz sırasında farkını ortaya koydu Yılmaz. Daha önce birçok krizi yaşamış ya da tanıklık etmiş, MB’nin içinden gelen biri olarak; likiditeyi artırarak piyasaları rahatlatan, zorunlu karşılıklar konusunda bankaları rahatlatan, sistemde artan risklere karşın gerektiğinde MB’yi devreye alan Yılmaz, görev süresinin sonlarına kadar MB’nin bağımsızlığını koruma konusunda büyük özen gösterdi.
Küresel krizin hafiflediği artık parasal genişlemenin sonuna gelindiği bir dönemde alışık olunmayan bir dizi politikayı devreye aldı. Bir yandan politika faizlerini indirdi, diğer yandan zorunlu karşılıkları artırdı.
Piyasalara “garip” gelen bu politika bileşenini savunurken de hayli yoruldu. Belki de kendisi için doğru bir zamanda görev süresi sona erdi.
Şimdi bayrağı Yılmaz’ın uzun süredir yardımcılığını yapan Erdem Başçı devralıyor. Yeni politikalarda önemli rol oynadığı tahmin edilen Başçı’nın işi göreli olarak daha rahat. Zira piyasalar kendisini tanıdığından dolayı bir “test sürecine” tabii tutulmayacak. Diğer yandan Merkez Bankası’nın bağımsızlığı kendisinin süregiden bir sınavı olacak!
Başkan Yılmaz’a keyifli bir emeklilik, yeni Başkan Başçı’ya da bundan sonra kolay gelsin... 
Ali Ağaoğlu - Vatan

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)