Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Merkez Bankası'nın prestijli başkanlık koltuğu için hem ekonomi bürokrasisi hem de iş dünyası harekete geçti. Başkan Durmuş Yılmaz'ın görev süresi 18 Nisan'da sona eriyor. Yılmaz'ın yeniden aynı göreve atanma ihtimalinin düşük olması nedeniyle başkanlık kulisleri 5 ay önceden başlamış durumda. Merkez Bankası başkanlığı için tam bir aday enflasyonu yaşanıyor. Başkanlık için adı geçenlerde var adını ortaya bilerek attıranlar da. Başkanlık için Merkez Bankası Başkan Yardımcıları'ndan Erdem Başçı ve İbrahim Turhan'ın yanısıra ekonomi bürokrasisinden Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Tevfik Bilgin, Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı, BDDK Başkan Yardımcısı Ahmet Şirin'in adı geçiyor.
MERKEZ İÇİNDEN Mİ OLACAK?
Merkez Bankası'na atanacak ismin banka içinden mi yoksa dışından mı olacağı henüz netleşmiş değil ama favori adaylar olarak banka içindeki başkan yardımcıları gösteriliyor. Hafta sonu yaptığı açıklamadan sonra faizler inen Erdem Başçı'nın bir adım öne geçtiği konuşulsa da son kararların etkilerine bakılacağı belirtiliyor. Daha önce Merkez Bankası başkanlığı için kararnamesi Köşk'e gönderilen ancak dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından atanmayan Başçı, 7 yıldır Merkez Bankası başkan yardımcılığı görevini yürütüyor. Başkan Yardımcılarından İbrahim Turhan'ın da ismi başkanlık için sık sık ekonomi kulislerinde dolaşıyor. Nisan 2004'te Banka Meclisi üyeliğine, Haziran 2006'da Para Politikası Kurulu üyeliğine seçilen Turhan, daha sonra başkan yardımcılığı görevine getirilmişti. Kulislerde bankanın içinden bir ismin başkanlık koltuğuna oturmasının daha kuvvetli bir olasılık olduğu konuşuluyor. Ancak sürpriz bir ismin gelme olasılığı da gözardı edilmiyor.
'Özince' diyen bile var
MERKEZ Bankası başkanlığı ile sadece ekonomi bürokrasisi değil iş dünyası da yakından ilgileniyor. İş dünyası kulislerinde başkanlık için dışarıdan bir atamanın yapılma ihtimali dillendiriliyor. Bu durumda da Ankara'da bürokrasiyi yakından tanıyan İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince ismini telaffuz edenler dahi var.
Her koltuk için adı geçenler
KULİSLERDE her boşalan koltuk için adı geçen iki isim bu kez Merkez Bankası başkanlığı için de sık sık konuşulan adaylar arasında. Bunlardan birisi Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar diğeri de Hazine Müsteşarı İbrahim Halil Çanakçı. Çanakçı 7 yıldır Hazine'de. Kulislerde Çanakçı'nın artık Hazine'de sıkıldığı bu nedenle yerini değiştirmek istediği konuşuluyor. Çağlar da 7 yıldır Genel Müdürlük yapıyor.
BDDK'dan transfer olur mu?
BAŞKANLIK için BDDK'dan da iki ismin adı geçiyor. BDDK Başkanı Tevfik Bilgin 2003 aralık ayından bu yana BDDK başkanlığını yürütüyor. Önce eski başkan Engin Akçakoca'nın görev süresini dolduran Bilgin'in ataması 2006'da yeniden yapıldı. 6 yıl sonra yani 2012'de BDDK'daki görev süresi dolacak. Kriz döneminde aldığı önlemler ile öne çıkan Bilgin hükümetin yakından tanıdığı bir isim. BDDK'ya atanmadan önce Halk Bankası Genel Müdürlüğü ve kısa bir dönemde TMSF başkanlığı yaptı. Ekonomi yönetimi ile ilgili her atama döneminde adı geçen bir başka isim de Ahmet Şirin. BDDK'da ikinci başkanlık görevini yapan Şirin, Maliye Teftiş Kurulu kökenli. Şirin 2003'te Başbakanlık'ta müsteşar yardımcılığı görevindeydi. Bu nedenle, hükümete yakın isimlerden biri olarak gösteriliyor.
Dilek Güngör-Sabah
iceriden biri olur, diger isimlere sifir ihtimal veriyorum.
Son zamanlarda okudugum en komik haber. Yazan arkadaş sanırım her duyduğunu yazmıs. Ankara'da herkes bu habere geülüyor... Biraz daha özen, biraz daha dikkat....
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.