Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Kamuoyunda emekli üyelerine verdiği 31 bin liralık maaşlarla gündeme gelen Merkez Bankası Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Vakfında (Mervak), üyelerin ballı emekli maaşlarının sırrı vergi denetimi sırasında çözüldü. Vakfa, 5 milyar liralık vergi cezası kesen Maliye Bakanlığı yaptığı denetimlerde ballı maaşın kaynağını da buldu. Yapılan incelemelerde, 1987 yılında kurulan vakfa, 1968 yılı baz alınarak kaynak aktarımı yapıldığı belirlendi. Bu kapsamda bankadan aktarılan kaynakların toplam tutarının faizi ile birlikte 7.6 milyar liraya ulaştığı hesaplandı. Maliye, söz konusu paranın Hazineye iade edilmesini istedi.
5 MİLYARLIK CEZA KESİLMİŞTİ
Vakfın kasasında çıkan 7.6 milyar lira, Maliyenin vergi denetimiyle ortaya çıktı. Ticari faaliyet de yürüten Merkez Vakfının, hiç vergi ödememesi nedeniyle Maliye Bakanlığı, vakfın hesaplarını mercek altına almış, denetim sonrası da 5 milyar liralık vergi cezası kesmişti. Kontrolörlerin, vergi incelemeleri sırasında, yıllardır tartışma konusu olan vakfın kaynaklarını ve ballı maaşların gerçek olup olmadığını da araştırdığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre yapılan araştırmada, vakfın kasasında yaklaşık 6 milyar liralık bir kaynak çıktı. Maliyeciler, bu paranın izini sürdü. Rüştü Saracoğlunun Merkez Bankası Başkanlığı döneminde 1987 yılında kurulan vakfın kuruluş senedinde, üyelerin maaşlarından yüzde 10 kesinti yapılması, bankadan da üye olan her personel için yüzde 20 oranında katkı yapılması kararlaştırıldı. Bankanın o dönemdeki yönetimi, bankadan katkı yapma uygulamasını ise personelin bankada çalışma yılını baz aldı. Böylece, bazı üyeler için 1968 yılından itibaren katkı payı ödemesi yapıldı.
VAKFA 7 YIL BOYUNCA PARA AKTI
Maliye Bakanlığı denetim elemanları, bankadan vakfa aktarılan kaynakların belgelerini de buldu. 1988den, katkı payının ödenmesinin durdurulduğu 1995 yılına kadar toplam 3 milyar 613 milyon liralık kaynak transferi gerçekleştirildiğini tespit edildi. Vakıf bu kaynağı Hazine bonosunda değerlendirdiği için bono faizleri kullanarak güncelledi. 2006 yılı itibariyle bankadan vakfa aktarılan kaynağın tutarının, 7.6 milyar lira o günkü kurlarla 5.2 milyar dolar olduğunu tespit edildi.
Törüner döneminde 1.9 milyon lira aktarılmış
Maliye Bakanlığı, vakıftan 32 bin lira maaş alan kişiler arasında gösterilen Merkez Bankası eski Başkanı Yaman Törüner dönemindeki, kaynak aktarımlarını da çıkardı. Banka katılım paylarının ödenmesinin durdurulduğu 1995 yılında yani Törünerin başkanlığı döneminde, bankadan vakfa 1.9 trilyon lira (1.9 milyon lira) kaynak aktarımı yapıldı.
31 milyarlık ballı emekli maaşı
Maliye Bakanlığı denetim elemanları, vakıftan banka emeklilerine ödenen maaşları da araştırdı. Buna göre, bankanın başkanı emekli olduktan sonra, devletten aldığı emekli maaşın dışında, vakıftan da iki ayrı ücret alıyor. Bu ücretin bir kısmı sandık emekli maaşı olarak ödeniyor. Sandık aynı emekliye ayrıca reel getiri aylığı ödüyor. Örneğin, bir emekli başkan, 11 bin lira sandık emekli maaşı, 20 bin lira da reel getiri ücreti alıyor. Böylece söz konusu başkanın maaşı 31 bin liraya çıkıyor.
HÜSEYİN ÖZAY - STAR
törüner döneminde ödemeler durdurulmuş deniyor bir taraftan da adam suçlu gösteriliyor. 3.5 milyar ondan önce aktarım yapılmış adam 1.9 milyon aktarmış ve sonra durdurmuş. bir karışıklık var. sanki araştırmada sadece törüner hedef alınmış gibi anlaşılıyor. diğer kurumlarda araştırılsın bakalım imkb hazine vb.
EĞİTİMLİ,KRAVATLI DALTONLAR...
BÜROKRASİ DİKTATÖRLÜĞÜ,BAŞKANLARDAN BİR TANESİ GEÇMİŞTE DEVALÜASYONDAN BİRGÜN ÖNCE DOLAR' A YATMIŞTI,ZEHİR ZIKIM OLSUN,İLAÇ PARASI OLUR İNŞAALAH,AMİN...
osmanlı devleti de bu şekilde batmıştı! Helal olsun demek hırsız'a yol vermek demektir. ceza nedne kesilşmiş onu bile araştırmadan helal olsun. toplumdaki bozulmanın en büyük delilidir. Yazık gerçekten yazık!
TIBAS Munzam Vakfi da bu yöntemle Banka'nin %45'ine sahip oldu. Yasasin "Isveren Payi" adi altinda aktarilan kaynaklar. Ticaret Bankasi Vakfinda bomba patladi. Allah baska kaza bela vermesin. Amin.
Isveren payi adi altinda Banka kaynaklari insafsizca Vakfa aktarildi.
Medeni Kanun'da düzenlenen "Calisanlarin cogunlugunun üye oldugu vakiflar" maddesi derhal iptal edilmelidir. Vakif üyelerine menfaat temin etmek icin kurulamaz. Kurulursa böyle olur. Bakiniz Ticaret Bankasi örnegi.
Bence çalışanını düşünen bir kurum özel sektörde de keşke böyle vakıflar olsa da çalışırken aldığımız parayı emekliliğimizde de görsek ama bu ülkenin zihniyeti artık üzüm yemek değil bağcıyı dövmek emekli olana sorsunlar şikayetçimisiniz diye buradaki amaç kendi zihniyetinden olmayan bu vakfı cezalandırmak kim hükümet yanlısı değilse zaten ilk yapılan vergi kontrolörü göndermek oluyor
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.