Bugün Ocak ayı enflasyon rakamaları açıklanacak bu açıklanan rakamlara göre Merkez Bankası ara bir topplantı düzenleyip faizleri indirecek. Erdem Başçı bu açıklamayı yaptığından bu ana piyasa bu açıklamayı yorumladı ve sert tepkiler verdi.
Hürriyet ekonomi yazarı Erdal Sağlam bugünkü köşesinde Merkez'in alacağı
faiz kararının alma sebebinin gerekçelerini yazdı. Sağlam'a göre Merkez Cumhurbaşkanının, yaptığı "faiz indir" baskısı ile piyasanın gereklilikleri arasında bir ortak nokta bulmaya çalışacak.
İşte Sağlam'ın o yazısı;
Merkez Bankası yönetiminin, çoğu zaman yaptığı gibi, yine orta yol arayışında olduğu gözleniyor.
Yani yine Hükümetin, daha doğrusu Cumhurbaşkanının, yaptığı "faiz indir" baskısı ile piyasanın gereklilikleri arasında bir noktayı bulmaya çalışıyor.
Özetle; Merkez Bankası yönetiminin tümüyle teknik gerekçelerle karar almak yerine, siyaseti de gözeterek piyasayı bozmayacak karar alma alışkanlığı devam edecek gibi gözüküyor. Daha önceleri, yani küresel ortam bu kadar kritik halde olmayıp, Cumhurbaşkanının da Başkanlık hırsı ile her alandaki baskısını bu kadar artırmadığı bir ortamda, Merkez'in orta yol kaygısıyla karar vermesi piyasalar tarafından tolere edilebiliyordu. Hatta, "Böyle bir siyasi tavra rağmen, yine de gerekene yakın noktada durabildiği için" piyasa Merkez'in çabalarını hoş karşılıyordu.
Ancak öyle görülüyor ki; piyasalar artık eskisi kadar hataları tolere eden bir tavır içinde olmayacak. Merkez yönetimi her zaman olduğu gibi yine ortayı bularak işi götürebileceğini tahmin ettiği için, Cumhurbaşkanını fazla sinirlendirmeyip, piyasayı da bozmayacak bir karar almaya hazırlanıyor.
Merkez Bankası'nın bence henüz tam olarak göremediği, piyasaların tavrının artık daha keskin olabileceği. Aslında Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, geçen hafta yaptığı "Enflasyon yüksek oranlı düşerse, olağanüstü toplantı yapıp faizleri 1 puan civarında düşürürüz" demecinden sonra piyasada yaşananları iyi değerlendirse, eskisi kadar rahat olamayacağını anlardı. Eskiden olsa piyasalar böylesine bir demece bu kadar sert tepki vermezdi. Ya da küçük oranlı bozulmalar olur, örneğin biraz döviz satarak bu keskin yükselişi önleyebilirdi. Ancak bu sefer piyasalardaki hareketin çok güçlü olduğunu görüp, döviz satışına bile cesaret edemedi. Yani artık işlerin eskisi kadar kolay yürümeyeceği, son piyasa hareketleri ile kendini belli etti.
Başçı, dün yurt dışından yaptığı açıklamada, enflasyondaki düşüşün hızına bakıp olağanüstü
faiz toplantısı yapıp yapmamaya karar vereceklerini söylemiş. Bence açıklama Başçı'nın son kur hareketine gereken önemi vermediğini gösteriyor.
YARIM PUAN İNDİRİM ZORLANIR
Başçı'nın son açıklamaları, piyasalar tarafından daha dikkatle izleniyor. Dünkü açıklamasında, "Aralık sonu 8.2 olan yıllık enflasyonun Ocak sonunda 1 puanlık düşüşü halinde" gibi bir ibare bulunmaması piyasaları umutlandırdı. Piyasada 8.2 olan bu oranın, geçen yıl Ocak'taki yüksek baz etkisi nedeniyle, yüzde 7 civarında hatta biraz daha altında açıklanabileceği beklentisi var. Yani büyük ihtimalle 1 puan civarında bir düşüş olacak.
Peki, Merkez Bankası 1 puan ya da daha yüksek oranlı düşüş olursa olağanüstü toplanıp
Faiz indirecek mi? Bence bu seviyede bir düşüş olursa, "piyasaya pabuç bıraktı" denilmemesi için, olağanüstü toplantıyı yapar. Bu toplantı olursa zaten mutlaka faiz indirim kararı da çıkacaktır.
Bence yüzde 7 ya da altına inilirse, Merkez Bankası faizde yarım puanlık indirimi zorlayacaktır. Piyasada 0.25 veya 0.50 puanlık indirim beklentisi oluşmaya başladı. Ancak bugün açıklanacak rakamlar belirleyici olacak.
Özetle; Merkez Bankası daha önce söylediği gibi 1 puanlık bir faiz indirimi yapmaya cesaret edemez. 0.25 ya da 0.50 puanlık indirimle, piyasayı fazla bozmadan, Cumhurbaşkanı ile orta yolu bulmaya çalışacaktır.
Cumhurbaşkanı ve bakanları memnun olacak mı, piyasa ne diyecek, göreceğiz.