BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPiyasaMerkez ne diyecek?----

Merkez ne diyecek?

Merkez ne diyecek?
17 Eylül 2013 - 01:18 www.finansgundem.com

Summers'ın piyasaya nefes aldıran adımının ardından gözler bugün Merkez Bankası'nda olacak.

Piyasalar için kritik haftada gözler Merkez Bankası'nın bugünkü PPK kararında.. Dünya piyasalarının dört gözle beklediği 18 Eylül'de açıklanacak FED kararı öncesinde gözler TCMB'nin vereceği sinyallerde olacak.
Merkez Bankası Erdem Başçı'nın, faizde geri adım atmayacakları yönündeki açıklamasının ardından faizde artış beklentisi rafa kalkarken, yabancı para cinsinden zorunlu karşılıklarda indirim konusunda ekonomistler arasında ayrışma dikkat çekiyor.
Son konuşmasında TL'nin değerini aslanlar gibi koruyacaklarını vurgulayarak, yıl sonunda döviz kurunun 1,92 veya altına inmesi taahüdünde bulunan Başçı'nın, döviz piyasasına ilişkin mesajları dikkatle takip edilecek.
Bir süredir gevşeme eğiliminde olan Dolar/TL kuru, sıkılaştırıcı söylemleri nedeniyle gelişmekte olan ülkelerin tepkisini çeken Lawrence Summers'ın FED Başkanlığı adaylığından çekildiğini açıklamasının ardından dün 2 seviyesinin altına sarktı.
TL'de değer kazancı yaşanan günde döviz satışını daha agresif bir biçimde yaparak TL'ye değer kazanma stratejisi izleyen Merkez Bankası'nın dün 180 milyon dolara çıkardığı döviz satım ihalesine 352 milyon dolar tutarında teklif geldi. TCMB, bugün de 180 milyon dolarlık döviz satım ihalesi açacağını duyurdu.
Özellikle Summers'ın piyasaya nefes aldıran adımının ardından Merkez Bankası'nın Dolar/TL'yi aşağı çekme çabasının devam edip etmeyeceği izlenecek. İşte The Lira'dan Ceren Dilekçi'nin haberi:
''MERKEZ BANKASI SEMBOLİK DE OLSA ADIM ATABİLİR''
Erste Yatırım Başekonomisti Nilüfer Sezgin, piyasada kur üzerindeki baskıyı azaltan gelişmelerin Merkez Bankası'nın yabancı para cinsinden zorunlu karşılıklarda indirime ihtimalini azaltsa da bankanın sembolik de olsa bu yönde adım atmasını beklediklerini söyledi.
Sezgin, ''Merkez Bankası'nın yabancı para cinsinden zorunlu karşılıklarda 100 baz puan kadar indirime gidebileceğini, bunun da yaklaşık 2,3 milyar dolar döviz likiditesini sağlayacağını düşünüyorduk. Bu son gelişmeler, bunun ihtimalini azaltıyor.
Piyasalardaki son hareketlerin çok uzun soluklu olacağına dair bir garanti yok. Merkez Bankası'nın daha tedbirli davranıp, sinyal olarak adım atabildiğini göstermek adına bunu yapabileceğini düşünüyoruz'' diye konuştu.
''DÖVİZ SATIŞINDA ÇOK BÜYÜK RAKAMLAR GÖRMEYECEĞİZ''
Merkez Bankası'nın offensive döviz satımına önümüzdeki günlerde devam edebileceğini kaydeden Sezgin, sözlerini şöyle sürdürdü: ''TL'deki baskı azaldıkça Merkez Bankası'nın satması gereken döviz miktarı da azalıyor. Dolayısıyla bunu bir fırsat olarak kullanıp kurun aşağı yönlü volatilitesini artırmak için bu fırsatı değerlendirebilir. Bu da Dolar/TL kurunda aşağıda görülecek seviye ne kadar düşerse ileriye yönelik de referans olacağı için etkisi olabilir diye düşünüyoruz.  Dolayısıyla Merkez Bankası muhtemelen buna devam eder. Ama çok yüklü döviz satım miktarı da beklemeyiz. Merkez Bankası aylık 1,4 milyar dolar satacağını söyledi. Dolayısıyla çok büyük rakamlar göreceğimizi düşünmüyoruz''
''YP ZORUNLU KARŞILIKLARDA 50 BAZ PUAN DÜŞÜŞ BEKLİYORUZ''
ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren, son veriler ışığında FED'in tahvil alım programında sınırlı bir azaltmaya gideceğini ve ileriye yönelik gerek yeni tahminler gerekse açıklamalar kanalıyla politika görünümünde kısmi bir belirlilik sağlayacağını düşündüklerini ifade etti. Sengül, sadece YP zorunlu karşılıklarda tüm vadelerde 50 baz puan düşüş beklediklerini belirtti.
''ROK VE YABANCI PARA ZORUNLU KARŞILIKLARDA LİMİTLİ İNDİRİM BEKLENTİMİZ RAFA KALKTI''
Ata Yatırım Başekonomisti Elif Gülay Girgin, Summers'ın adaylıktan çekilmesinin küresel piyasaları rahatlattığını kayderek TL'ye destek verdiğini belirtti. Merkez Bankası'nın döviz piyasasını rahatlatmak amacıyla Rezerv Opsiyonu Mekanizması (ROM) katsayısı ve YP zorunlu karşılıklarda limitli indirim beklentilerinin Summers'ın kararının ardından rafa kalktığını bildiren Girgin, Çarşamba günkü kritik FED kararı öncesinde Merkez Bankası'nın değişikliğe gitmesini beklemediklerini söyledi.
FED'in piyasa beklentisi doğrultusunda tahvil alımlarında 10 milyar dolarlık azaltıma gitmesini beklediğini bildiren Girgin, Summers adaylıktan çekilse de FED'in bir yola girmiş olduğunu, bunu kabul edip ona göre davranmak gerektiğini ifade etti.
''MERKEZ DAHA RAHAT BİR TAVIR SERGİLEYECEK''
Alternatif Bank Başekonomisti Serdar Şenol, piyasanın rahatlamasına paralel olarak Merkez Bankası'nın da biraz daha rahat bir tavır sergileyeceğini kaydederek Merkez Bankası'ndan değişiklik beklemediklerini ifade etti.
Merkez Bankası'nın kararının ardından gözlerin FED toplantısında olacağına dikkat çeken Şenol, FED'in tahvil alımlarında azaltıma gitmesini bekledikleri fakat veri akımındaki bozulmaya bağlı olarak sürecin beklenenden daha uzun sürebilmesine ilişkin sinyal verebileceğini bildirdi.
ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)