Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Dövizde hareket sürüyor. Koronavirüsün yol açtığı piyasadaki durgunluğa kurdaki artış da eklenince reel ekonomi için çifte baskıya sebep olabilecek. Kur atışı her ne kadar ithal ürünlerde talep daralmasına yol açıp dışarıya döviz çıkışını sınırlasa da diğer taraftan döviz borcu olan firmaları zorlayacak.
Özellikle döviz borcu olan firmaların borçlarının ertelenmesi koronavirüsten kaynaklı reel sektörde yaşanan sıkıntının aşılmasında güçlü bir adım olacaktır. İşletmelerin borçlarını yeniden yapılandırabilmesi meselenin bir ayağı olsa da ikinci ayağı piyasaları sıkıştıran kurdaki artışın dizginlenebilmesi. Kurda özellikle geçtiğimiz aralık ayından bu yana yükselen bir ivme söz konusu ve mart ayından bu yana artış hızı yükseldi. Dolar/TL kuru yıla 5.94 seviyesinden başlarken 17 Nisan itibari ile 6.93’ten alıcı bulmakta. Çıkış hızının devamı halinde ekonomi üzerinde sıkıntı yaratacağı göz ardı edilmemeli. Bu nedenle kuru dizginleyecek daha etkin tedbirlerin devreye girebilmesi kendisini hissettiriyor. Mevcut durumda ekonomi kanadının aldığı tedbirlere rağmen çıkışın devam etmesi ek tedbirlerin alınmasını gerekli kılıyor.
Gözler TCMB’de
Peki TCMB önümüzdeki süreçte hangi adımları atabilir?
1-Faiz indirimini durdurabilir hatta yükseltebilir. Dünyada tüm merkez bankaları faizleri indirirken bu zor bir seçenek olarak gözükse de TL’ye olan ilginin artmasında önemli bir alternatif olabilir.
2- Halkın elindeki dövizi bozmasını sağlayacak dövize dayalı alternatif iç borçlanma senetleri ya da fonlar geliştirilip sistem dışına çıkan döviz tekrar sisteme kazandırılabilir.
3-Yurtdışı fonların nakit girişini temin edecek güçlü adımlar atılabilir.
BDDK’dan krediler için ‘aktif’ hamle
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), dün sabah toplanarak krediler için yeni düzenleme yaptı. ‘Aktif rasyo’ hesaplamasını değiştiren kurulun kararını açıklayan BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, yeni düzenleme ile bankaların kaynaklarını daha verimli kullanacağını belirterek, “Reel sektör ihtiyacı olan finansmana daha rahat erişebilecek” dedi. Akben şunları söyledi:
“Bankaların asli görevi vatandaşlarımızdan ve şirketlerimizden topladıkları mevduatı kredi vererek reel ekonomiye aktarmaktır. Ancak, bazı bankaların bu temel fonksiyonu gerçekleştirmek yerine kaynaklarını para piyasaları ve yurt dışı türev piyasalarına yönlendirmeyi tercih ettiğini, bunun neticesinde reel sektörün kredi finansmanına erişimde zorlandığını bir süredir izliyoruz. Koronavirüsün dünya ekonomilerini sarstığı, ülke ekonomimizde yoğun bir finansman ihtiyacının ortaya çıktığı bu dönemde ülke tasarruflarımızı en etkin şekilde kullanmak elzemdir. Bu noktada bankalara önemli görevler düşmektedir.”
Tavsiyeye uymadılar
26 Mart’ta bankalara, kredi taleplerinin karşılanmasını tavsiye eden bir yazı yazdıklarını belirten Akben, aradan geçen üç haftada bu tavsiyeye uymayan bankalar olduğunu tespit ettikleri için bu düzenlemeyi yaptıklarını bildirdi. Akben şöyle konuştu:
“Kurumumuz düzenleme çerçevesinde kamu-özel, yerli- yabancı sermayeli banka ayrımı yapmamaktadır. Kurul kararı bankaların daha etkin çalışabilmesi için alınmıştır. Salgın sürecinde düzenlemeler ne kadar iyi işler ise herkes bundan o ölçüde fayda sağlayacaktır. Bu dönemde sahada gerçek anlamda bankacılık yapan bankalar müşteri sadakatini de artırıp orta-uzun vadeli karlılıklarını yükselteceklerdir. Vatandaştan toplanan mevduatın kaynak ihtiyacı duyan reel sektöre ulaştırılması için kredi aktarım mekanizmasının etkin bir şekilde çalışmasını sağlamak en öncelikli konularımız arasındadır. Bundan sonra da gelişmelere bağlı olarak gerekli her türlü tedbir ve önlemlerin alınacağından kimsenin şüphesi olmasın.”
Borsa İstanbul’un yükseliş eğilimi sürecek
Borsa İstanbul mart ayında 83.000 seviyesi ile dip yaptı ve yükselişe geçti. Cuma gününü 98.179 seviyesinden tamamlayan BIST 100 Endeksi yükselişini sürdürüyor. Küresel bazda bir sağlık krizi yaşanıyor ve ekonomileri baskı altına alıyor.
Gözlenen tedbirlerin uygulandığı ülkelerde farklılıklar olsa da ortalama üç ay çarkların dönüş hızını yavaşlattığı yönünde. Böylesi durumlarda piyasaların rahatlaması açısından nakit temini önemli.
Likidite arttı
Ülkemizde de likiditede artış gözlendi. Farklı kanallardan piyasaya sürülen likidite piyasaların kriz yaşamasını engelledi. Uluslararası cephede de ekonomileri güçlendirmek için olağanüstü önlemler alındı. Sert düşüş yaşayan borsada, kısa sürede yaşanan kaybın bir kısmı yerine geldi. Ancak henüz ocak sonu itibariyle endeksin test ettiği 124.537’nin yüzde 26,8 gerisinde olduğunu da göz ardı etmemeli.
Yaşanan düşüş sonrasında borsada, Türkiye’nin en büyük 30 şirketinin 19’u defter değerinin altından işlem görüyor. Yani bu şirketlerin hisse senetleri özsermayelerinin altında piyasa değeri ile fiyatlanıyor. Önümüzdeki altı ay içerisinde defter değerinin altında işlem gören hisse sayısı oldukça sınırlı olacaktır.
Robotlar hızlı yükseltiyor
Borsanın dipten çıkışı sırasında bazı hisseler çok hızlı yükseliyor. Bunun ana nedeni hisselerin robotlara takılması. Artık algoritma dönemindeyiz ve hisse senetlerindeki fiyat hareketleri belli göstergelerin alıma dönmesi ile gerçekleşiyor. Formasyonların, grafik çeşitlerinin sinyallerinin, fiyat hareketlerinden oluşmuş istatistiklerin değerlendirmeleri yükselişe işaret ediyorsa otomatik sistemler anında alım sinyali üretmeye başlıyor ve bu sadece bir sistemde değil algoritmik mekanizmalar içerisinde birden fazla robota yakalanıyorsa hareket hızlanıyor.
Piyasaların güveneceği biR tane ADAM olmaz mı ekonomi yönetiminin bir yerinde... Buna rağmen piyasa iyi dayanıyor....YTD..
şu anda corona dan dolayı tüm dünya borsalarında zncirleme hareketler oluyor. Gece amerikan future ları pozitifse bizim viop ta pozitife dönüyor. BIST orta ve uzun vadede yatırım aracı olarak riskler içeriyor. Kısa vadede şu kaotik ortamda trende uygun hisselerde (sağlık, gıda belki teknoloji) trade yapmak en akıllıca iş gibi duruyor,tabii spekler izin verip yapılabilirse. YTD
Borsada bankacılık sektörü çok düşük kalkı özellikle İŞC-Akbank-ykb. Borsa dipden çıkışından bugünkü geldiği fark %20 İŞC %09 AKBANK %16 YKB%18
Korona olayı hafiflesin her ülke ekonomisi kendi gerçekleri ile başbaşa kalacak.o zaman işte o zaman.....alman amerikan çin borsasına bakıp ta tüh ve diyeceğiz.keske Brezilya güney Afrika Arjantin Rus borsasına baksaydık diyeceğiz.
Şu yorumları okuyorum ve diyorum ki insan borsada böyle batarmış.zaman borsada izlenme zamanı.sonra vay zararımız var. yok canıma kıyarım.veya flanca spek beni yoldu.evet ben seksenikibinleri bekliyorum.sizin yarı fiyatınıza mal alacağım.buradanda ilan edeceğim.
Bu yükseliş ölü kedi sıçraması idi. Daha dip rakamlar bekliyorum.
Kurdaki artış geçişkenlik ile ENFLASYONU ve dolayısıyla Emekliyi ve fakir fukarayı etkiler. Koç'u etkileyecek değil ya. Soruya bak! :o)
Buradaki yorumları dikkate alsaydım 0.96 kuruştan avgyo almayacaktım.ve hala endeks 70 bine gelsin diye bekliyecektim.ben avgyo yu sattım.1.66 dan şimdi ekgyo geçtim.1.20 den.durmak yok.yola devam.lehman herkes kendi planını yapmalı.kaybedersem ben kaybedecem.kimseye zararım olmamalı.
Hayırlı olsun burdaki yorumları, senin gibi dinlemeyen biride 1,66 sendeki lotları almış şimdi hisse 1, 59 külliyen bir günde zarar,, üstelik şirket cuma günüde yüzde yüz bedelli demiş,, beklesin ki aldığı tekrar 1,66 gelsin garibim,,
Ekonomiyi sağlık problemleri batırmış,, kafası güzeeeel bunun....
Spk bedelliyi daha onaylamadı
Çok dikkat edilmesi gereken döneme girdik borsada, ekonomik kriz yeni başlıyor, devamlı çıkan yabancılar, çok hızlı geri dönüş her an olabilir.YTD
Hem kriz yeni bşlyor hem yabanclr her an dönebilir diyon... çelişkili
Bizdeki ekonomi tv kanalları Türkçe yayın yapıyorlar ama, anlattıkları amerikan ekonomisi, trilyon dolarlık, amerika halkına yardım, trup ne dedi, fed şöyle yaptı, dow-jones yükseldi boing arttı, (bizdede boing arttı diye pegasus alan ky var) avrupa merkez bankası parasal genişleme yaptı zannedersin bizim cebimize 2000 euro koyuyorlar, tv nin baş ekonomistide ballandıra ballandıra bize bunları anlatıyo,, türkiyenin ekonomisinden tek yorum yok,, ky de amerikan dow-jones endeksine göre buradaki şirkete yatırım yapıyor,, iddia kapalı ondan oluyo herelde
Burda malı satmış gevşeklere birlafta benden bu hafta siz seyrederken borsa 100 bini devirecek ve siz yine böyle yazmaya devam edecesiniz Ne bekliyosunuz 95 90 85 80 70 ne
Size son yorumum...biz Amerika ve Avrupa borsaları na bakarak yükseltiyoruz... onların döviz rezervi IMF Dünya Bankası dolar basan makineleri Afrika'da sömürgeleri Arapların emirlerine verdiği petrol kuyuları var....bu kapitalist ülkelere bakarak aynı hareketleri yapmak...gel benim paramı borsada ye anlamındadır....sen verirsen spek tozunu attırır....sanada sadece seyretmek düşer..
Bu yorumu iyi okuyun..endeks sürekli destek veya dirençler de kapattı...geride boşluklar bırakarak yükseldi...tam analizlere uygun hareket ediyor... borsayı yükselten grup analizlere uygun olmayan hareketlerle düşüş yapacak... hepimiz yanılacağız...bu kadar tekniğe milimetrik hesaplarla uyan yükseliş olmaz.... dönüşü tam tersi olacak.... teknik analiz felan dinlemiyecek...sokak kedisi kadar tetikte çayırda ki mal kadar olayı yutmuş gibi davranın....
Bol keseden atıp tutuluyor. Reel ekonominin hali içler acısı. Ameliyat gereken hastaya aspirin vererek ne kadar idare edecek bu sistem. Taşıma su ile değirmen dönmez. Özel bankalara baskı yaparak kredi vermeye zorluyorlar. O kredilerin nasıl geri ödeneceğine dair en ufak ışık yok.
Banka hisseleri yabancı girişi olmadığı için yerlere çakılmış, mali piyasalara destek gelirse ikili tepe çalışmaz. Asıl sorun dövizdeki keskin yükseliş ve yabancı yatırımcı gelmemesi. Dolar alanlar ağlar denildi gülen onlar oldu. Piyasa güven veren yaklaşımlar bekliyor.
Ne robotu. aç gözlü spekülatörler yükseltiyor.ucmayan uçaklar kapalı oteller ozsermayeyi tüketmiş fabrikalar yükseliyor. dolar cds yükseliyor.yabancilar sürekli satışta. bu işte film var.gene Küçük yatırımcı kaybedecek.
Endekste ben ikili tepe görüyorum... boşluk bırakarak yükselen endeks güven vermiyor... yabancı satışı her an var...doksanikibin görülmeden tek lot alınmaz...
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.