<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez indirime devam edecek mi?----

Merkez indirime devam edecek mi?

Merkez indirime devam edecek mi?
04 Temmuz 2014 - 07:03 www.finansingundemi.com

Düşmesi beklenen enflasyon gıda fiyatlarındaki artışla yüzde 0.31 yükseldi

Merkez Bankası’nın ‘Haziran'dan itibaren enflasyonda kayda değer bir düşüş gözleneceği’ beklentisinin aksine enflasyon Haziran ayında yükseldi. TÜİK verilerine göre, Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) gıda ve ulaştırma gibi hizmet fiyatlarındaki artışın etkisiyle haziranda yüzde 0.31 yükseldi. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) ise Haziran'da yüzde 0.06 arttı. Böylece TÜFE’deki yıllık artış bir önceki ay gerçekleşen yüzde 9.66’dan yüzde 9.16’ya, Yİ-ÜFE’deki yıllık artış ise bir önceki ay gerçekleşen yüzde 11.28’den yüzde 9.75’e geriledi.

Tüketici enflasyonu Haziran'da aylık bazda beklentilerin üzerinde artış gösterse de yıllık olarak baz etkisiyle düşüş trendine girdi. Analistler, enflasyonda önümüzdeki dönemde de baz etkisi kaynaklı düşüş bekliyorlar ancak, çekirdek veriler mevcut ve önümüzdeki dönemde yapılması beklenen faiz indirimlerini haklı çıkaracak seviyede olmayabileceğinden endişe ediyorlar.

TÜİK verilerine göre ana harcama grupları itibariyle 2014 yılı Haziran ayında endekste yer alan gruplardan sağlıkta yüzde 0.98, lokanta ve otellerde yüzde 0.92, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 0.7, ulaştırmada yüzde 0.50 artış gerçekleşti.

Gevşeme beklenmiyor

Akbank Ekonomik Araştırmalar tarafından yapılan değerlendirmede, “İlk altı ayda gerçekleşen manşet enflasyon yüzde 5.7 iken, gıda enflasyonu yüzde 7.9 ile bu oranın belirgin şekilde üzerinde. Gıda fiyatlarında Temmuz'da Ramazan etkisinin sürmesi ve yılın geri kalanında da kuraklık kaynaklı baskının devamı ile önemli bir gevşeme beklemiyoruz” denildi.

Enflasyon oranının önümüzdeki dönemde faiz indirimlerini desteklemeyeceğini belirten analistler ancak, siyasi baskılar nedeniyle Merkez Bankası’nın Faiz indirimlerine devam edebileceğini kaydetti.

‘Temmuzda eksi olur’

ALB Menkul Analisti Enver Erkan, “Yıllık enflasyonun yüzde 9.16 ile piyasa beklentisi üzerinde geldiğini görmekle birlikte, aylık enflasyonun da yüzde 0.31 ile beklenti üzerinde arttığını görüyoruz” dedi.

Öte yandan enflasyon verilerini değerlendiren Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Temmuz ayında enflasyonun eksi çıkabileceğini belirterek, Merkez Bankası’nın yılsonu enflasyon beklentilerini dikkate alarak hareket etmesi gerektiğini söyledi.
Zeybekci, enflasyonun düşüş trendine girdiğini; enflasyonun yılsonunda yüzde 7.5’e gerileyeceğini öngördüklerini belirterek, mevcut faiz oranlarının yatırımı ve üretimi destekleyecek seviyelerde olmadığını söyledi.

‘Merkez Bankası faiz indirimine devam edebilir’
Veyis Fertekligil  T-Bank Başekonomist


“Genel olarak Haziran aylarında gerileyen enflasyon, bu sene kuraklık ve Ramazan etkisiyle artan gıda fiyatları, yükselen petrol ve kur etkisiyle arttı. Bu artış Merkez’in faiz indirimlerine devam etmesini zorlaştırmakta. Bankanın jeopolitik koşulları ve Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yarattığı siyasi belirsizliğin etkilerini hesaba katmak zorunda kalacak olması da işini zorlaştırmakta. Ancak Merkez Bankası politik baskıların sürmesi ve elverişli küresel koşullar nedeniyle temmuzda da faiz indirimine devam edebilir.

Bu arada, doğalgaz ve elektriğe bir süre için zam yapılmayacağının açıklanması ve temmuzda gıdada mevsimsel düşüşlerle önümüzdeki ay enflasyon gerileyebilir. Yine de enflasyonun ciddi oranda düşmesini beklemek, yükselme potansiyeli olan petrol, kur ve gıda fiyatları düşünüldüğünde oldukça iyimser bir tahmin olur.”

‘Irak ve petrol yukarı yönlü risk oluşturuyor’
Serhat Gürleyen  İş Yatırım Araş. Direktörü


“Yıllık enflasyon yüksek baz etkisiyle Mayıs ayındaki yüzde 9.7 seviyesinden yüzde 9.2’ye geriledi. Enflasyondaki aylık artışın arkasındaki itici güç sırasıyla gıda ve ulaştırma fiyatlarındaki yüzde 0.4 ve yüzde 0.5 yükselişti.

Merkez Bankası’nın manşet enflasyonun yükseldiği dönemde ön plana çıkardığı H ve I tipi çekirdek göstergelerde de bir iyileşme görülmüyor. TÜFE enflasyonu ve çekirdek göstergeler enflasyondaki gerilemenin çok tedricen olacağını göstererek Merkez Bankası’nın önden yüklemeli faiz indirim politikasını desteklemiyor. Yakın komşumuz Irak’taki iç savaş petrol fiyatları ve kuru yukarı iterek yüzde 8.3’lük enflasyon tahminimizde yukarı yönlü risk oluşturuyor. Temmuzda Merkez Bankası’nın faiz indirimine devam etmesi küresel risk iştahına ve TL’nin seyrine bağlı olarak belirlenecek.”
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)