Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), Haziran ayı toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale
faiz oranı yüzde 4.5’te sabit tuttu. Kurul, gecelik
faiz oranlarında da değişikliğe gitmedi. Gecelik
Faiz oranları; Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 3.5; borç verme faiz oranı yüzde 6.5, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı ise yüzde 6 olarak belirlendi.
PPK’nın, bugün gerçekleştirdiği Haziran ayı toplantısına Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Ahmet Faruk Aysan, Murat Çetinkaya, Turalay Kenç, Necati Şahin, Abdullah Yavaş ve Mehmet Yörükoğlu katıldı. Erdem Başçı başkanlığında toplanan PPK, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ile
banka bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo-Ters Repo Pazarı’nda uygulanmakta olan faiz oranlarına ilişkin aldığı kararları açıkladı. Buna göre Kurul Haziran ayı toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 4.5’te sabit tuttu.
GECELİK BORÇLANMA FAİZİ YÜZDE 3.5'TE SABİT TUTULDU
Kurul, Haziran ayı toplantısında gecelik faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Kurul, Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 3.5 düzeyinde sabit tuttu.
Hatırlanacağı üzere 4 Ağustos 2011’de gerçekleştirdiği ara toplantıda 8 ay süresince yüzde 1.50 düzeyinde seyreden gecelik borçlanma faizlerini 350 baz puanlık artışla yüzde 5’e yükselten Kurul, Ocak 2013’te gecelik borçlanma faizini yüzde 4.75’e düşürmüştü. Kurul, Şubat ayında ise Merkez Bankası gecelik borçlanma faiz oranını ise yüzde 4.75’ten yüzde 4.50’ye indirmişti. 2013 yılı Mart ayında gecelik borçlanma faizinde değişikliğe gitmeyen Kurul, Nisan ayında 50 baz puan indirim yaparak faiz oranını yüzde 4’e, Mayıs ayında ise 50 baz puan indirim yaparak faiz oranını yüzde 3.5’e çekmişti.
GECELİK BORÇ VERME FAİZİ YÜZDE 6.5
Bu arada Kurul, Haziran ayı toplantısında gecelik borç verme faiz oranını yüzde 6.5’te; açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranını ise yüzde 6’da sabit tuttu.
Kurul, Geç Likidite Penceresi faiz oranlarında da değişikliğe gitmedi. Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası’nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde sıfır, borç verme faiz oranı ise yüzde 9.5 düzeyinde belirlendi.
YURT İÇİ NİHAİ TALEP SAĞLIKLI TOPARLANDI, İHRACAT KÜRESEL TALEPLE YAVAŞLADI
Kurul’a göre son dönemde açıklanan veriler iç ve dış talep gelişmelerinin öngörüldüğü şekilde seyrettiğini gösterdi. Yurt içi nihai talep sağlıklı bir toparlanma sergilerken, ihracat zayıf küresel talebin etkisiyle yavaşladı. Mevcut politika çerçevesi ve emtia fiyatlarının seyri iktisadi faaliyetteki artışın cari işlemler açığına yansımasını sınırladı.
SERMAYE AKIMLARINDA ZAYIFLAMA GÖZLENDİ
Yakın dönemde küresel düzeyde para politikalarına ilişkin artan belirsizlik nedeniyle sermaye akımlarında zayıflama gözlendi. Öte yandan kredi artış oranları referans değerin üzerinde seyretmeye devam etti.
Bu çerçevede, iç talep ve kredilerdeki artışlar ile döviz kuru hareketlerinin fiyatlama davranışları üzerindeki etkileri yakından izlendi.
TÜRK LİRASI LİKİDİTESİNİN KOMPOZİSYONUNDA AYARLAMALAR YAPILACAK
Küresel ekonomiye dair belirsizliklerin ve sermaye akımlarındaki oynaklığın sürmesi nedeniyle para politikasında her iki yönde de esnekliğin korunmasının uygun olacağı belirtildi. Bu doğrultuda Merkez Bankası tarafından sağlanan Türk lirası likiditesinin kompozisyonunda gereken ayarlamalar yapılacak.