Merkez, doktoralı ekonomist avında
Merkez Bankası, tersine beyin göçü için düğmeye bastı. Durmuş Yılmaz ve ekibi dünyanın önde gelen üniversitelerinde iktisat eğitimi gören Türk gençlerini 'ekonomist' unvanıyla işe alıyor
Radikal faiz indirimleriyle dikkat çeken Merkez Bankası, devrimci yaklaşımını insan kaynakları alanına da taşıdı. Yurtdışındaki saygın üniversitelerde doktora yapan veya öğretim üyesi olarak ders veren Türk iktisatçıların peşine düşen banka yönetimi Amerika'da 'kelle avına' çıktı. Son üç yıldır Amerikan Ekonomi Topluluğu'nca (AEA) düzenlenen uluslararası kariyer günlerine katılarak gözüne kestirdiği akademisyenlere iş teklifinde bulunan TCMB, şu ana kadar 9 kişi ekonomistle el sıkıştı. Dünyanın önde gelen merkez bankaları ve IMF, Dünya Bankası gibi uluslararası kuruluşların katıldığı organizasyonda stand açan banka yetkilileri bu yıl iki Türk akademisyen ile el sıkıştı.
1 MİLYON $ CEPTE KALDI
Merkez Bankası yönetimi American Economic Association (AEA) tarafından geleneksel olarak düzenlenen ve dünyanın önde gelen merkez bankaları, IMF, Dünya Bankası, uluslararası yatırım bankaları ve üniversitelerin katıldığı iş piyasası (job market) adı verilen organizasyona uzun yıllardır gözlemci gönderiyordu. TCMB'nin devrimci başkanlarından birisi olarak kabul edilen Rüşdü Saraçoğlu döneminde başlayan bu uygulama Durmuş Yılmaz'ın başkanlığı döneminde yeni formata dönüştürüldü. Edinilen bilgilere göre, Başkan Yardımcıları Erdem Başçı ve Mehmet Yörükoğlu'nun önerisiyle son üç yıldır bu önemli organizasyonda stand açarak iş görüşmeleri yapılmaya başlandı. Bu açılımın altında yatan en önemli faktör ise maliyetleri aşağı çekmek. Adının açıklanmasını istemeyen bir banka yetkilisi, "Yüksek lisans ve doktora için buradan personel göndermek son derece pahalı. Bir personelin sadece okul ücreti 100 bin doları aşıyor. Doktora yapmış akademisyenleri bünyemize katarsak maliyetleri düşürebileceğimizi düşünerek bu kararı aldık" yorumunu yaptı. Banka kaynaklarından edinilen bilgilere göre, banka yönetimi şu ana kadar toplam 9 akademisyen ile anlaştı. Bu kişilerin bir bölümü göreve başlarken, bir kısmının öğretim görevlisi olarak çalıştıkları üniversitelerdeki mecburi hizmet sürelerinin dolması bekleniyor.
İLK KAMU KURULUŞU OLDU
Koç ve Sabancı Holding gibi Türkiye'nin önde gelen şirketleri ile özel üniversitelerin katıldığı 'Job Market' toplantıları her yıl Amerika'nın farklı bir kentinde düzenleniyor. TCMB, Amerika'nın önde gelen üniversitelerinde öğrenim gören veya ders veren genç akademisyenlerle finansal kuruluşları bir araya getiren organizasyona katılan ilk kamu kuruluşu olurken, banka yetkilileri organizasyona önümüzdeki yıl da katılmayı planladıkları bilgisini verdi.