BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiMerkez Bankası'ndan kararlılık vurgusu----

Merkez Bankası'ndan kararlılık vurgusu

Merkez Bankası'ndan kararlılık vurgusu
28 Mayıs 2021 - 10:45 www.finansgundem.com

TCMB Başkanı Kavcıoğlu: TCMB Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, MB'nin fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edeceğini bildirdi.

Finansal İstikrar Raporu'nda yer alan önsözde Kavcıoğlu, şunları söyledi:

"2020 yılında küresel ölçekte yaşanan koronavirüs salgınının seyrine dair belirsizlikler Finansal İstikrar Raporu’nun son sayısından günümüze kısmen devam etmiştir. Diğer taraftan sosyal izolasyon önlemlerinin kademeli biçimde hafifletilmesi ve döneme özgü genişleyici maliye ve para politikalarının desteği ile küresel iktisadi faaliyetteki toparlanma eğilimi korunmuştur. Türkiye ekonomisinde 2020 yılının üçüncü çeyreğiyle başlayan güçlü seyir iç ve dış talep ile desteklenmiştir. Sanayi üretimi kuvvetli bir seyir izlerken, salgın kaynaklı belirsizlikler ve kısıtlayıcı tedbirlerin etkisiyle hizmetler sektöründe kaydedilen toparlanma görece sınırlı kalmıştır. Dış talepteki artış, altın ithalatındaki gerileme ve kredilerde finansal koşullardaki sıkılaşmanın etkisiyle kaydedilen yavaşlama ile cari işlemler dengesinde gözlenen iyileşmenin önümüzdeki dönemde de süreceği öngörülmektedir.

Salgına yönelik ekonomik tedbirlerle borçluluk seviyeleri 2020 yılından itibaren tüm dünyada artmaktadır. Bu dönemde ülkemizde de gerek hanehalkının gerekse reel sektörün borçluluk oranlarında artışlar olmuş, ancak söz konusu oranlar gelişmekte olan ülkeler ortalamasının altında ve görece düşük seviyelerde gerçekleşmeye devam etmiştir. Reel sektör firmalarının yabancı para pozisyonundaki iyileşme eğiliminin devam etmesi ve kısa vadeli yabancı para borç karşılama oranındaki kuvvetli seyir mali bünyelerinin kur gelişmelerine karşı dayanıklılığını artırmaktadır. Hanehalkı tarafında ise bireysel kredilerde salgın döneminde görülen artış, son dönemde yavaşlamıştır. Söz konusu eğilimin korunması, enflasyon ve cari dengenin sürdürülebilirliği ile makroekonomik ve finansal istikrar açısından önem arz etmektedir. Önümüzdeki dönemde kredi büyüme oranlarının gerilemeye devam etmesi beklenmektedir.

Bankaların ihtiyatlı karşılık politikaları, yüksek sermaye ve likidite tamponları ile güçlü bilanço yapısı sonucunda aktif kalitesi kaynaklı riskler yönetilebilir seviyede seyretmeye devam etmektedir.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanmaya devam edecektir. Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrarın, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin başlaması, döviz rezervlerinin artış eğilimine girmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik ve finansal istikrarı olumlu etkileyeceği değerlendirilmektedir. Sıkı parasal duruş enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve finansal piyasa gelişmeleri bağlamında dışsal ve geçici oynaklıklara karşı önemli bir tampon işlevi görecektir.

Bu çerçevede, finansal istikrara ilişkin güncel durum ve görünümle birlikte küresel ve yurt içi makroekonomik gelişmelere yer verdiğimiz Finansal İstikrar Raporumuzun 32’nci sayısının kullanıcılar için faydalı olmasını dilerim."

YORUMLAR (27)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • SAYIK VURAL 30 Mayıs 2021 12:45

    Türk lirasının değerini düşük tutarak ülkenin rekabet gücünü artırmanın yanında turist te çekmeye çalışıyorlar yeterki işimiz olsun Devletimizede birkaç tavsiyem olacak acizane işsizliğin önlenmesi için ve devletin nakit ityarcını karşılamak için yaşı geçmiş pirimi eksik olan yanlış bilmiyorsam 110 bin civarında ssk lı vatandaşımız var bunlara birde ev hanımlarına emeklilik formülü vardı biliyorsunuz buralardan devlete bu sıkışık durumdan kurtulmamız için çok güzel kaynak gelir birde EYT liler var bunlarada erken emeklilik fırsatı verirseniz işsizlere çok büyük yer açılmış olur şu an verdiğiniz desteklerle ve bankaların verdiği kredilerle yüzde 6 büyüyorsak bunlarda yapılırsa ekonomi çok hızlı bir şekilde canlanacak bunun sonucunda faizler hızla düşecektir O zaman ne olur biliyormusunuz Ekonomimiz resmen uçuşa geçer çünkü hanelerin geliri artarsa harcamalarında artar iş adamlarımız bu düşük faizlerde iş yerlerini büyütürler yeni istihdam sağlarlar

  • Murat konca28 Mayıs 2021 18:49

    Kur zirve seviyelere geldiğinde atar yapiyosunuz zirveye çıkmadan once nerdeydiniz

  • Ahmak group sizi 28 Mayıs 2021 18:46

    Ey ruh dolar rekor tazeledi....

  • Atilla Yıldırım 28 Mayıs 2021 15:54

    Çok kararlı, doları yükseltecek.

  • reserpin28 Mayıs 2021 15:31

    Neyin kararlılığı. Hani tl yi savunacaktınız ? Gazel okumayın. Güven vermiyorsunuz ?

  • Vatandaş28 Mayıs 2021 15:27

    Dolar düşmezse Akp biter.

  • Büşra kara28 Mayıs 2021 15:21

    115 bin lik nefes kredim onaylandı dolar aldım en garanti yatırım 8.65 den girdik bakalım

  • halktan biri28 Mayıs 2021 15:14

    merkez bankası döviz kurlarının yükselmesinde gerçekten istikrarlı ve kararlı :)

  • Günaydın28 Mayıs 2021 15:03

    Dostlar nefes kredisinden 450 bin tl de kredim onaylandı sizce 8.65 den dolar alınır mı yoksa 525 den altın mı?

  • YORUM28 Mayıs 2021 14:55

    evet doların arkasında kararlılıkla duruyorsunuz, sayenizde 9 a yolculuk başladı, verdiğiniz ve vereceğiniz müjdeler de artık kesmiyor, vatandaşın cebindeki para her geçen gün eriyor, bunu en iyi de şu sıralar anlıyoruz gelen gurbetçilerimizin alım güçleri  üç dört kat artarken bizimki ise bir o kadar gerilemiş durumda. Hani adamları kısjanmıyor değiliz. Paramız neden bu kadar değersiz?

  • www28 Mayıs 2021 14:48

    Ne kararmış ya , ekonomi bir türlü toparlanamadı

  • Atilla Yıldırım 28 Mayıs 2021 14:36

    Gazetede yazmak kolay, hadi doları düşür, faizi düşür, yazık bu millete.

  • Halkbank28 Mayıs 2021 12:46

    Bir yazı yazdınız ertesi gün merkez bankası koltuğuna oturdunuz. Halkb hissesi 6 TL'den %35 değer kaybederek hala toplayamadı. Peki ekonomiyi çok iyi bildiğinizi söylüyordunuz. Neden bu haldeyiz. Dolar karşısında TL değer kaybederken, ülkem insanı fakirleşirken kim zengin oluyor? Daha önce ki başkanlar mı suçlu? Aylardır çözemediniz sorunu. O zaman suçlu kim?

  • İstifa28 Mayıs 2021 12:00

    Senin elindeki en önemli silah istifa etmendir. Et bak nasıl usd 7. 40 a geri dönüyor.

  • Mehmet yılmaz28 Mayıs 2021 11:41

    Abe elinde patladı faiz.o kadar yüksek dediğin faize dokunamiyorsun.

  • mali28 Mayıs 2021 11:25

    Maalesef dolar aldı başını gidiyor. Doları olanlar reel olarak hep kazandı. Böyle bir ortamda yatırım yapılmaz. Ekonomi birinci öncelik olmalı ve dövizde stabilzasyon şart. Ayrıca sahte halka arzlara son verilmeli. Pandemide bedelli sermaye artırımı askıya alınmalı.

  • Gerçek28 Mayıs 2021 11:24

    Çıkarın faizi %25 e yoksa doları doları 10'da da tutamazsınız  ithalat ile yaşadığımız içinde hayat çok pahalı olur... 

  • Ekonomist 28 Mayıs 2021 11:16

    kavcıkoğlu bu operasyonu kimin adına çektin, doları neden sürekli yükseltiyorsun, her yerden yağmur gibi dolar yağıyor iken neden şemsiye açıyorsun. Devran dönecek inşallah o şemsiye...

  • EGELERRRRRRR28 Mayıs 2021 11:06

    SAYIN BAŞKAN AGZINLA KUŞ TUTSAN BU MAKAMDA BAŞARILI OLMAN MÜMKÜN DEĞİL MEDENLERİ ÇOK ALLAH BUĞUNLERİ ARATMASIN DAHA KÖTÜSÜ OLACAK GİBI HİÇMİ HİC UYGUN DEĞİLSİNİZ GELDİĞİNİZ YER VE DÜŞÜNCE OFSAYT

  • balatlı mişon usta28 Mayıs 2021 11:27

    mehapa partisinin yandaşı kaztede yazı yazarken bi gece de kendini burda buldu .kendide şaşırmıştır.akp parti ekonomist bulamıyor.geldiğinden beri mali piyasalar tarihi çküşte.milyonlarca k.y. son 3 ayda en az yüzde 40 zararda..hala düzelmedi düzelmezde..işi bilen bir finans uzmanı gerekiyor merkez banka .birde maden mühendisi maliye bakanımız var.piyasada hiç yok . gidiyo belliki .artık babacanı beklicez .

  • Demir28 Mayıs 2021 11:00

    Meydanlarda sürekli “faiz eşittir enflasyon faizi düşüreceğiz enflasyon düşecek” ekonomi bilgeliği yapanlar niye faizi düşürüp enflasyonu düşür müyorlar? Gerekirse faizi en dibe ceksinler enfkasyonda en dip olsun! Doviz de enflasyon var dıye hoplayıp zıplamaz!

  • Ekonomi28 Mayıs 2021 10:55

    Köşe yazılarındaki gibi faizi düşürssene! Faiz düşürülünce enflasyon düşecekmiş! Ekonomi bilginleri daha ne duruyorlar, Faizi düşürün enflasyonu düşsün! Bşzde bilgeliği alkışlayalım! % 5 e düşürün faizş enflasyonda çok düşsün!

  • ufuk dalkes28 Mayıs 2021 10:54

    Elle tutulur hiç birşey yok. olursa ekime olmazsa kasıma olcak diyor galiba

  • Fevziye başaran28 Mayıs 2021 10:53

    Dostlar 175000 tl nefes kredisi çıktı nereye yatırsam kararsızım arsa mı alsam ev mi alsam dolar mı altın mı? 6 ay ödeme yok

  • Ekonomist bey 28 Mayıs 2021 11:29

    Yatırım tavsiyesi olmamakla birlikte banka hissesi olabilir, yapı kredi, akbank, iş c hisseleri bugün aynı bankayı kurmaya kalksan mal olacağı fiyatın üçte bir fiyattan işlem görüyor i

  • Turan28 Mayıs 2021 10:53

    Açıklanan enflasyon gerceğin çok altında. Faiz gercek enflasyonun makul seviyede üstünde olmalı! Yoksa doviz fena fırlar ve buda doğalgaz petrol elektrik ithal aramalı hepsinin fiyatını uçurur ve buda bütün mallarım fşyatlarının sürekli yükselişi demek, enflasyon tutulamaz!

  • Kuyumcu28 Mayıs 2021 10:51

    Nefes kredisi var krediyi çeken kuyumcu ya koşuyor geçen seneki gibi oluyor çeyrek tam yarım Reşat altın bitti bilezik işciliksiz bitti dolar ve doviz de aynı durum var krediyi çeken doviz burosuna koşuyor