BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisMerkez Bankası'ndan hata iddialarına yanıt!----

Merkez Bankası'ndan hata iddialarına yanıt!

Merkez Bankası'ndan hata iddialarına yanıt!
20 Kasım 2015 - 11:15 www.finansgundem.com

Merkez Bankası, veri dağıtım sisteminde hata olduğuna dair iddialara yanıt verdi

TCMB, veri dağıtım sisteminde hata olduğuna dair Dünya Gazetesi'nde yer alan haber üzerine açıklama yaptı.  

Açıklamada şöyle denildi;

"Bankamız Elektronik Veri Dağıtım Sistemi (EVDS) 1995 yılından itibaren kullanıcılara hizmet vermektedir. EVDS’de istatistiklere orijinal frekansında ve zaman serisi olarak erişim sağlanmasının yanı sıra, kullanıcılara ek bir hizmet olarak, frekanslar arası dönüşüm olanağı da bulunmaktadır. Bu doğrultuda, orijinal frekansı haftalık olan istatistiklerin aylık değerlere toplulaştırılmasında sabit, kesikli, doğrusal ve kübik olmak üzere dört değişim tekniği kullanılabilmekte idi. Kullanıcıların uygun olmayan bir yöntemi seçerek ara değer hesaplamaları yapmalarına ve bu yolla yanlış analizler üretmelerine engel olmak amacıyla 19 Kasım 2015 tarihinden itibaren EVDS’de frekanslar arası dönüşüm tekniğinde sadece KESİKLİ yöntem kullanılabilmektedir. EVDS’deki frekans dönüşüm olanağı sadece kullanıcılara sağlanan bir analiz imkanıdır. Bu imkanın sunulmasının Bankamız tarafından yayımlanan Ödemeler Dengesi istatistiklerinin ve diğer istatistiklerin üretilmesinde herhangi bir etkisi bulunmamaktadır. Kamuoyunun bilgisine sunulur."

İŞTE O HABER;

Merkez Bankası'nın 'Elektronik Veri Dağıtım Sistemi'ndeki (EVDS) vahim hesaplama hatası Dünya'nın uyarısı üzerine düzeltildi. Sistem aynı döneme ilişkin farklı rakamlar veriyor. 1 Kasım seçimlerini izleyen hafta yabancıların 224 milyon dolarlık DİBS sattığı görülüyor. Başka bir istatistikte rakam 192 milyon dolar! Ocakta fark inanılmaz. Kesikli yönteme göre yabancılar 200 milyon dolarlık DİBS almış, sabit yönteme göre 223 milyon dolarlık satış yapmışlar. Nisanda bir rakam 272, diğeri 604 milyon dolar. Mayısta bir yöntemde 390 milyon dolar, diğerinde 81 milyon dolar alım gözüküyor. Bazı hesaplamalar adeta el yordamıyla ve "olsa olsa" prensibine göre oluşturulmuş. Sabit ve kesikli yöntemler aynı dönem için dağlar kadar farklı sonuçlar verebiliyor. Biri, "döviz girişi", diğeri "çıkışı" gösteriyor. Dış borç ödeme rakamlarında da yanlış sonuçlar dikkat çekiyor.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)