Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM ile ikili mutabakat zabıtları imzalandı ve “Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu” oluşturuldu.
Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi:
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mevcut ödemeler altyapısını tamamlayıcı nitelikte dijital Türk lirasının tedavülünün potansiyel katkılarını araştırmayı sürdürmektedir. Merkez Bankası Dijital Türk Lirası Araştırma Geliştirme (AR-GE) projesi kapsamında kavram ispat çalışmasının tamamlanması ile başlayan süreç, teknoloji paydaşlarının katılımı ile bir sonraki aşamaya taşınmaktadır.
Merkez Bankası Dijital Türk Lirası Ar-Ge projesinin, teknolojik araştırma, geliştirme ve test süreçleri teknoloji paydaşlarının katılımı ile yakın işbirliği içerisinde gerçekleştirilecektir. Bu doğrultuda Merkez Bankası; ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM ile ikili mutabakat zabıtları imzalamış ve “Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu” oluşturmuştur. Projeye ilişkin stratejik ve kritik teknolojilerin ön uygulama testlerinin yapılacağı birinci faz bulguları ışığında, platformun yeni katılımlarla genişletilmesi planlanmaktadır.
Birinci faz pilot uygulama çalışmaları kapsamında TCMB nezdinde prototip “Dijital Türk Lirası Ağı” tesis edilerek teknoloji paydaşları ile dar kapsamlı ve kapalı devre pilot uygulama testleri gerçekleştirilecektir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda daha yaygın ve geniş katılımlı pilot testlerin gerçekleştirileceği ileri aşama fazlara geçilecektir. Blokzincir teknolojisi, dağıtık yapıların ödeme sistemlerinde kullanımı, anlık ödeme sistemleri ile entegrasyon gibi başlıklarda Dijital Türk Lirası Ar-Ge projesi kapsamında çeşitlilik gerektirebilecek testlerin yapılması da planlanmaktadır.
TCMB’nin, dijital Türk lirasının tedavülüne yönelik almış olduğu nihai bir karar yoktur. Tüm çalışmalar deneysel AR-GE faaliyetleri ilkelerince yürütülmektedir. Farklı teknolojik alternatiflerin kapasite ölçümleri tamamlandıktan ve mimari kurguların denemeleri sonuçlandırıldıktan sonra, mevcut teknolojilerin dijital Türk lirasına ilişkin iktisadi, hukuki ve mali gereksinimleri karşılayıp karşılayamadığının tespiti amaçlanmaktadır.
Birinci faz sonuçları, testlerin tamamlanmasını müteakiben 2022 yılında kamuoyu ile paylaşılacaktır.
Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Bankamız ile ASELSAN, HAVELSAN ve TÜBİTAK-BİLGEM arasında ikili mutabakat zabıtlarını imzalayarak oluşturduğumuz “Dijital Türk Lirası İşbirliği Platformu” ülkemize hayırlı olsun" dedi.
Merkez Bankası'ndan 'zorunlu' hamlesi
Merkez Bankası’nın kararı ne anlama geliyor?
TCMB'den 'zorunlu' değişikliğin ayrıntıları!
Zaten bizim gibi hazırcı ekonomilerde para dijital dir !!! Vatandaş para basma işini matbaada sanar oysa para kredi olarak anında yaratılabilir ! Bankaya teminat olarak göster şak diye paran hazır !!! Var olan emisyon 240 Milyar civarında krediler ? 4.5 trilyon TL !!!! Not : O 4,5 trilyona bir de 6 sıfır ekleyin bakalım kaç kişi telaffuz edebilecek ! ? !
Bence iyi bitcoine rakip olabilirse ülkemiz ihracat yapmış gibi para toplar
Borsanın durumu ortada, iyimser hava yaratmayın, vatandaş uyanışa geçti.
Boş işlerle uğraşmayın.
YEtli ve milli swap geliyor :D yurtdışından uçaklara Sanal usd ile bilinecek. turim sektorunde sanal tl otellerde bazı mekanlarda kullanılacak. Böylece merkez bankasına usd euro yatıran tursitler, karşılıksız basılan TL leri hesaplarına aktaracakar, böylece bir nevi sanal swap lar kulanılacak : )) Hemde diğer digital paralara çevrim dönüşüm hizmtlerinden cüzzi gelir elde edilebilir. sanal para çıkartmak kolay, ben bile bugun b*k coın yapar çıkartırım eter üzerinden çok ucuz malıyetlı sistemler var bu işi yapan : )) yurtdışınadan güzel parada gelebilir, ohh miss k para gelsın, TL sanal apraya çevrilsin. bizde sıcak dovız paraları ulkemıze çekeriz. miss.. : )) fabrika kurmuyoruz bu ındır bındır enflasyon faiz gibi bedava işlerde hızlıyız. ben desteklıyorum ama, kullanım alanı kayacak sankı istenmeyen yerlere.
Yasal alt yapı hazırlanmadan bu işlere girişmek ne kadar doğru
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.