<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez Bankası'na faiz şantajı----

Merkez Bankası'na faiz şantajı

Merkez Bankası'na faiz şantajı
23 Ocak 2017 - 08:05 www.finansingundemi.com

Döviz kuru ile oynayarak faiz oranlarını yükseltmek isteyen lobi, gözünü Merkez Bankası'nın yarın yapacağı Para Politikası Kurulu toplantısına dikti

Merkez Döviz kurları oynayarak Merkez Bankası'nı faiz artırmaya zorlayan faiz lobisi gözünü yarın yapılacat 2017 yılının ilk Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına dikti. Yeni Şafak'ın haberine göre, toplantı öncesinde harekete geçen Faiz lobisi Merkez Bankası'nın politika faizinde artış yapacağı söylentilerini yaymaya başladı. Lobinin 'Faiz artmazsa piyasa durulmaz' algısını pompalamasına rağmen reel sektör faiz artışına karşı. 2017 yılında yatırım planları yapan iş dünyası, Merkez Bankası'nın elinde çok çeşitli araçlar bulunduğunu piyasayı dengelemek için faizin son seçenek olması gerektiğini belirtiyor.
Merkez Bankası'nın Türk Lirası likiditesini sıkılaştırarak, döviz alım maliyetini yükseltmesi faizden beslenen kesimlerde ciddi ters köşe etkisi yapmıştı. MB'nin ayrıca ihale açmayarak repo faiz oranı konusunda renk vermemesi bazı kesimler üzerinde soğuk duş etkisi yaratmıştı.

MB NE YAPTI, DAHA NE YAPABİLİR?

MB, 12 Ocak tarihinden bu yana haftalık repo ihalesi açmamaya başladı. 10 Ocak tarihinde MB'nin fonlama kompozisyonunda bankaların aldığı pozisyon yüzde 39'u haftalık repoda (yüzde 8), yüzde 35'i yüzde 8,5 olan BİST gecelik faizde, yüzde 26'sı ise yüzde 8,5 olan bankalararası para piyasası şeklinde oluştu. MB'nin ağırlık ortalama fonlaması da yüzde 8,3 oldu.

LİKİDİTE POZİSYONU HAMLESİ

Fonlama kompozisyonu ihalelerin yapılmadığı 18 Ocak tarihine kadar olan dönemde ise bankaların yüzde 37'si yüzde 10'luk geç likidite penceresinden, yüzde 14'ü bankalararası para piyasasından yüzde 8,5 ile yüzde 49'u ise gecelik BİST oranı olan yüzde 8,5'le pozisyon aldı. 18 Ocak tarihinde MB'nin ağırlıklı fonlama maliyeti ise yüzde 9,1'e çıktı. Bankacılık çevreleri haftalık repo ihalesi açılmamasını kendilerinin 'Geç likidite penceresi'ne itilmeleri olarak yorumladı. Yani saat 16:00'ya kadar bankaların ihtiyacı olan TL'yi gün içi yüzde 8,5 oran yerine 16:00-17:00 saatleri arasına kalmaları halinde geç likidite penceresinden yani yüzde 10 faizle alacaklarını farketti.

GEÇ LİKİDİTE UYARISI

Merkez Bankası geçtiğimiz hafta yaptığı hamle ile bankalararası piyasada limitleri daralttı. Fiilen gecelik vadede alınabilecek parayı sınırladı. Haftalık repo açmadı. Son kanal olan BİST'te sadece gecelik repo olanağı kaldı. Bunun anlamı şu; repo da sıkılaştırılırsa açıkta kalacaksınız ve geç likidite penceresine düşeceksiniz.

MB ters köşe yaptı

Geçtiğimiz hafta Türk Lirası'nda (TL) bankaların borç alabilme limitlerini önce 22 milyar liraya getirip, 3 gün sonra da bunu 11 milyar liraya çeken MB'nin ayrıca hafta boyunca repo ihale açmaması faizci kesimleri huzursuz etti. MB'nin daha sonra ise TL Depo İhalesi benzeri işlemleri, 'Döviz Depo İhalesi' şeklinde de başlatması ve hafta içinde iki kez TL/Dolar arası swap işlemleri ile de dövizin ateşini kontrol altına alması da bu kesimlerde şaşkınlık oluşturdu.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yakut23 Ocak 2017 14:07

    Faiz lobisi diye birşey yok, merkez bankası faiz artırdım demeden, fiili olarak faiz artırımına giden hareketler yapıyor. Bu yazdıklarınız gülünç.