Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Avrupa Merkez Bankası (ECB) aralık ayı para politikası toplantı tutanaklarında, euro kurundaki yükselişin enflasyon görünümü üzerinde olumsuz etkiler oluşturabileceğine dikkat çekildi.
ECB Yönetim Konseyi'nin 9-10 Aralık'ta Frankfurt'ta gerçekleştirdiği para politikası toplantısının tutanakları yayımlandı.
Konsey üyelerinin değerlendirmelerinin yer aldığı tutanaklarda, üyelerin euro kurundaki yükselişten endişe duyduğu ortaya çıktı.
Tutanaklarda, euro karşısında dolar kurunun kasım ayında nominal olarak yüzde 3,5'ten fazla değer kaybettiği anımsatıldı.
Euro kurunun enflasyona etkilerinin yakından takip edildiğine işaret edilen tutanaklarda, euro kurunun yüksek seviyelerde seyrettiği, son dönemdeki değer artışının enflasyondaki düşüşe katkı sağlayabileceği belirtildi.
Yönetim Konseyi'nin euro kurunun etkilerini gözlemlemeye devam edeceği vurgulanan tutanaklarda, "Döviz kurundaki gelişmelere ilişkin risklerin enflasyon görünümü üzerinde olumsuz etkiler yapabileceği konusunda endişeler dile getirildi." ifadesi yer aldı.
Tutanaklarda, uzun vadeli enflasyon beklentilerinin piyasa ve anket bazlı göstergeleri baskıladığına işaret edildi.
Yeni tip korona virüs (Kovid-19) nedeniyle başlatılan Pandemi Acil Varlık Alım Programı (PEPP) alımlarının faydalarının olası maliyetlerden daha ağır bastığına dikkat çekilen tutanaklarda, "Üyelerin tamamı ekonominin tüm sektörlerine kredi akışını sağlamak ve ekonomik iyileşmeyi desteklemek için ek para politikası tedbirlerinin gerekli olduğu konusunda uzlaştı." değerlendirmesi yapıldı.
Salgının ekonomik etkilerine karşı gerekli olması halinde PEPP'in gelecekte yeni ayarlamalar yaparak sürdürülebileceği ifade edilen tutanaklarda, bazı üyelerin teklif edilen PEPP miktar artışını yeterli bulmadığı belirtildi.
Tutanaklarda, ECB’nin enflasyon hedefi doğrultusunda elindeki bütün araçları uygun biçimde kullanmaya hazır olduğu kaydedildi.
ECB toplantısı
ECB, 10 Aralık'ta yapılan para politikası toplantısında piyasa beklentileri doğrultusunda faiz oranlarında değişikliğe gitmezken, salgın nedeniyle başlatılan PEPP'in toplam büyüklüğünü 500 milyar euro artırarak 1,85 trilyon euroya yükseltmişti.
Yönetim Konseyi, politika faizini sıfır, mevduat faizini yüzde eksi 0,50 ve marjinal fonlama faizini de yüzde 0,25'te sabit bırakmıştı.
PEPP'nin Mart 2022'ye kadar süreceği, program çerçevesinde alınmış varlıkların vadesi gelen anapara ödemelerinin en azından 2023 sonuna kadar yatırıma yönlendirilmeye devam edileceği belirtilmişti.
ECB’nin faiz oranlarının, yüzde 2 enflasyon hedefine yeterince yaklaşana kadar düşük kalacağı mesajı verilmişti.
ECB Yönetim Konseyi 21 Ocak'ta tekrar bir araya gelecek.
ABD'de işsizlik maaşı başvuruları pandeminin zirvesinde
Almanya ekonomisinde 11 yıl sonra küçülme
Goldman Sachs: Kripto para birimlerinin benimsenmesi zaman alacak
Dövizdeki gerilemeyi alım fırsatına çevirdiler
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.