Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
FİNANSGUNDEM.COM
Yeni ekonomi yönetimi ve yeni Merkez Bankası Başkanı’nın sadeleşme ve piyasa dostu adımlar atılacağını açıklaması yılın son aylarında piyasaları rahatlattı. Merkez Bankası son iki toplantıda 675 baz puan faiz artırımı yaparak faizleri yüzde 17’ye çekti. Ocak 2020’de yüzde 11.25 olan politika faizi yılsonunda yüzde 17’ye yükseldi. Hafta sonu temerrüt yani gecikme faizi de yüzde 18.75’e çıkarıldı.
Merkez Bankası’nın gecelik faizleri yüzde 17’ye çekmesi bankaların da mevduat faizlerini artırmalarına neden oldu. Bazı bankalar oranı yüzde 19’a kadar çıkardı. Doğal olarak kredi faizleri de bu artıştan etkilendi, bireysel kredilerde oranlar yüzde 35’i geçti.
Bu yüzden Merkez Bankası Para Politika Kurulu (PKK) toplantıları önem kazandı. Herkes "Merkez Bankası yılın ilk faiz toplantısını hangi tarihte yapacak?” sorusuna yanıt aramaya başladı.
Merkez Bankası yılın ilk Faiz toplantısını 21 Ocak tarihinde gerçekleştirecek. Bu toplantıdan çıkacak sonuç döviz ve hisse senedi cephesindeki yönü belirleyecek. İki ayda agresif bir şekilde 675 baz puan faiz artırımı yapan Merkez Bankası, küçük bir faiz artırımıyla mı yetinir, yoksa pas geçip bekle gör politikası mı izler? Tahmin etmek zor. Ancak piyasalar yeni ekonomi yönetiminin piyasa şartlarına göre hareket etmeye devam etmesi bekleniyor.
DÖVİZ DE FAİZ KARARINI BEKLİYOR
Faiz kararlarından sonra dolar kuru ise 7.4393 TL seviyesinde. Gerilemeler yaşansa da kurun 200 günlük ortalaması olan 7.31 TL’nin altında kalıcı bir hareket sergilemesi zor görünüyor.
Kurdan kaynaklı enflasyon ise gözden kaçırılmaması ve dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli husus olarak gösteriliyor. Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal, 2021 Para ve Kur Politikası’yla ilgili sunumundan snora “ilk iletişim sınavından başarılı şekilde çıktı” yorumları yapıldı. Ağbal, Merkez Bankası’nın her TL, döviz işlemini önceden bildireceğini ve yüzde 9.4 olan 2021 enflasyon hedefine ulaşmak için sıkı para politikasını sürdüreceğini vurguladı.
Öte yandan, Şubat ve Mart ayında ayın 18. günü PPK toplanacak. 15 Nisan'da yapılacak 4. toplantıdan sonra gerçekleştirilecek Mayıs ayı toplantısı ise ayın 6'sında planlanıyor. 17 Haziran, 14 Temmuz, 12 Ağustos, 23 Eylül, 21 Ekim, 18 Kasım ve 16 Aralık diğer toplantı tarihleri.
İşte TCMB, Avrupa Merkez Bankası ve ABD Merkez Bankası'nın yapacağı faiz toplantılarının tarihleri:
2021'de borsada öne çıkacak sektörler
Merkez Bankası temerrüt faiz oranını yıllık yüzde 18.25 olarak açıkladı
2020'de başrol merkez bankalarının
Bu sefer toplantıyı londra dan yapsalarya şeffaf olunacakti hani..
Yetmedimi çaaat bir 150 puan daha yetmedimi şakk bir 200 daha bak nasıl geliyorlar değilmi dayıı?
İyi ki faizi sevmeyen liderimiz var şu an %17 ya birde faiz sevseydi ne olurdu acaba?
İngiliz bankerler açıklamış ocakta 200 bp daha istiyoruz ya seve seve ya da.....
bu ne yaw , her dakka MB ne zaman toplanacak yok kac baz puan faiz arttiracak , ya bunu haber yapilmasi bile ard niyeti ortaya koyuyor !!!
15 günde bir yapsınlar, her seferinde 150 yapsınlar standart olsun yani istikrar olur
Lütfücüm ver ordan bir 200 bp daha sar abine bakalım vermezsen ne olur dolar 8.5 eur 10 tl olur
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.