Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Piyasalarda hacim azalırken yatırımcılar beklemeye geçti. “Bakan arkadaşlara söyledim, McKinsey’den fikri danışmanlık hizmeti de almayacaksınız” diyen Erdoğan, ekonomide tartışmaları bitirdi.
Temmuz ayından bu yana en yüksek portföy büyüklüğüne sahip 8 ülkeden 186 fon ve yatırımcı Türkiye’den ayrıldı. McKinsey adımı ile yabancıların yeniden TL varlıklara dönmesi bekleniyordu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dünkü açıklamaları sonrasında McKinsey olmadan yola devam edilecek.
Önümüzdeki hafta ekonomi yönetiminin bu konudaki aksiyonlarının neler olacağı merak konusu. Türkiye’deki ekonomistlerin yetkinliğini herkes kabul etmekle birlikte, artan kredi risk primi, düşürülen kredi notları, bozulan makro göstergeler nedeni ile hisse ve tahvil piyasasında satış yapan yabancıların zedelenen yabancı güvenini onarmak için McKinsey adımına olumlu bakanlar da vardı. Ancak Cumhurbaşkanı’nın açıklamaları yabancı güvenini kazanmak için de bu yönteme gerek duyulmadığını gösterdi.
Peki neler olacak?
Piyasalar için kritik bir süreç yaşanıyor. Borsada 94.883, dolarda 6,1330’lu seviyeler test ediliyor. Hem borsada hem de döviz piyasasında hacim daralırken yabancı yatırımcıların satışları dikkat çekiyor. Piyasalarda aktif işlem yapanlar için zor bir dönem. Hacmin giderek daha fazla daralması fiyat hareketlerinde dengelenmeyi zorlaştırıyor. Yatırımcı cephesinden yapılacak en önemli adım riskleri ve fırsatları görerek yumurtaları aynı sepete koymamak.
TL mevduatlar cazip seçenekler oluştururken kısa vadeli borçlanma aracı fonları yatırımcıların ilgi alanında bulunuyor. Hisse senetlerinde ise ihracat ağırlıklı faaliyette bulunan, döviz borcu bulunmayan ya da düşük borçluluğa sahip ve turizm sektöründen olumlu etkilenmesi beklenen hisselerin ön plana çıkacağı anlaşılıyor.
Türkiye’nin gerilemeye başlayan Kredi Risk Primi (CDS) enflasyon verisi sonrası yeniden 400 seviyesinin üzerine çıkarak 420’ye yükseldi. Dolar kurunda spot piyasada zayıf hacim fiyat hareketlerindeki marjların daralmasına neden oluyor. Piyasaların hareketli olduğu günlerde 8-9 hatta 10 milyar dolara çıkan spot piyasa döviz işlemleri 5 milyar dolara geriledi. Aynı dönemde swap işlemlerinde de ciddi düşüş söz konusu. Ocak ayında günlük ortalama 8,9 milyar dolarlık swap işlem hacmi gerçekleşirken eylülde 3,2 milyar dolara gerilemiş durumda.
TL radara girecek mi?
Bir gerçek var ki, TL varlıklar eskisi kadar yurtdışı fonların ilgi alanında değil. Bankaların Türk Lirası karşılığı döviz işlem hacimlerinde yüzde 50’lere varan bir azalma söz konusu. Ekonomi yönetiminin ise yabancı para girişini sağlamak için çalışmaları sürüyor.
Bakan Berat Albayrak geçtiğimiz hafta Gelişmekte Olan Ülkeler Toplantısını İstanbul’da gerçekleştiren yatırım şirketi Franklin Templeton Investments’ın fon yöneticileri ve piyasa analistlerine Yeni Ekonomi Programı’nı anlattı. Eylül sonunda New York’ta küresel yatırımcıların güveni artırılmaya çalışıldı. Görünen o ki yabancı yatırımcıların yeniden TL varlıklara ilgi göstermeye başlaması ilk önce hacimdeki değişimden anlaşılacak. Hisse senetlerinde bunun etkilerini derinliği yüksek olan Endeks 30 hisselerinde göreceğiz.
Yabancı havayolu ve savunma aldı
Yabancı yatırımcılar, eylül ayında en fazla havayolu ve savunma şirketlerinin hisselerini aldı. Borsa İstanbul verilerine göre yabancılar eylül ayında net 113 milyon dolarlık alım gerçekleştirdi. Yabancılar 7 aydan sonra ilk defa eylül ayında alım yaptı. Alım miktarı düşük ama pozitife dönülmesi olumlu. Yabancı yatırımcılar eylülde BİST’te en çok net alımı Türk Hava Yolları ve Aselsan hissesinde gerçekleştirirken en çok net satımı Türk Telekom ve Yapı ve Kredi Bankası hissesinde gerçekleştirdiler.
Merkez üzerinde ‘faiz’ baskısı!
Eylül enflasyonu aylık yüzde 6,30 artış gösterdi. Beklenti yüzde 3,46 yönündeydi.
Enflasyon verileri sonrasında Merkez Bankası üzerinde yeni bir faiz artışı beklentisi oluşmaya başladı. 25 Ekim’de PPK’nın faiz kararı, 31 Ekim’de ise enflasyon raporu açıklanacak. Eylülde 625 puanlık Faiz artışı ile Türk Lirası’nın dolar karşısında istikrar kazanması yolunda en önemli adımı atan Merkez Bankası bu toplantıda faize dokunmayabilir.
Bakan Albayrak, enflasyon verisi sonrasında “enflasyonla mücadele çerçevesi”nin açıklanacağını söyledi. Merkez Bankası’ndan ek sıkılaştırma gelebilir. (Zeynep Aktaş/Milliyet)
Faiz için baskı erken kur indirimi fiyatlara yansımadı 25 civarı enflasyon.asagi gelecektir iki üç aya faizin yönü aşağı döner.o zaman konuşulur faiz ancak.
en iyisi sevişmek.çok lafa gerek yok.herkese hayırlı sevişmeler.
Dolar karşında hepsi tuvalet kağıdı değerinde işin bk tarafida yükselip değer kazanacağına daha da düşüyor
Faizler i yükselterek enflasyon rakamları ni yukarı çıkmasına neden olduk zaten. Elini yabancı ya kaptıran kolunu da kaptirabilir. Tekrar faizi artırır sak piyasa da eski bankercilik, tefecilik doğmasına neden olur. Milletin uzun vade borcu var. İş imkanı yer yer azalıyor ve kredi yolunu seçiyor vatandas ama bu sefer yüksek faiz altında eziliyor, sonrası tefecilik yolu ve kaos ortamına doğru ilerlemeye neden olacak. Böyle kalsın yada faizler insin. Yatırımcı kaçmasın diye faiz yükseltme yolunun rafa kaldırılması daha iyi olur. Faizler yükselterek ortamı kotulestirmeyin. Zaten yeterince zam yapıldı
hem uretım yapalım dıyolar hem tasarruf yapalım dıyolar.faızlerı yukseltıp her seye zam .gulermısın aglarmısın.
VURGUNCU PATRONLAR BORSAYA YATIRIM YAPAN YATIRIMCIYA SENDE PARA YİYECEK AGIZ YOK SENİN O PARANI PUL EDER ELİNDEN ALIRIM BAKIŞ AÇISIYLA YATIRIMCIYI AVLIYOR BORSA AZILI VURGUN YERİ ŞU ZAMANDA BORSAYA YATIRIM YAPILMAZ.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.