Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Bankacıların verdiği bilgiye göre, Merkez Bankası, TL zorunlu karşılıklara ödenen faizi yüzde
7'den yüzde 13'e yükseltti. TCMB bankalara gönderdiği bir yazı ile 21 Eylül'den itibaren
bankaların TCMB'de tutmakla yükümlü oldukları zorunlu karşılıkların TL olan kısmına ödediği faizi yüzde 13 olarak uygulanacağını duyurdu.
Reuters'a bilgi veren bankacılar, daha önce bu oranın yüzde 7 olarak uygulandığını belirtmişlerdi.
Üst düzey bir bankacı "Karar zorunlu karşılıkların TL olarak tutulmasını teşvik edilmesini sağlıyor. TCMB'nin geçen haftaki PPK kararı ardından alınan zorunlu karşılık faizlerinde yapılan artış banka tercihlerine göre bir miktar dövizin serbest kalmasını sağlayabilecek" dedi ve ekledi:
"Banka olarak zorunlu karşılık olarak tutuğu TL'de yeterince getiri elde edemezseniz döviz olarak daha çok tutmayı tercih edebilirsiniz. Bu nedenle karar TL varlıkların cazibesini artıracak. TCMB'nin ilgili adımının PPK faiz artışının ardından atılması ile birlikte parasal aktarım mekanizmasına da katkıda bulunacağını öngörüyoruz."
Bankalar elde ettikleri mevduata karşılık bu mevduatın belirlenmiş bir oranını Merkez Bankası'nda tutmakla yükümlü. Öte yandan TCMB'nin rezerv opsiyonu mekanizması ile bankalar
TL olarak tutmaları gereken zorunlu karşılıkların bir bölümünü yabancı para ya da altın olarak da tutabiliyorlar. Bankalar ise tutmakla yükümlü oldukları zorunlu karşılıkları hangi para biriminden tutacaklarını ise belirlenen limitler dahilinde kendileri belirleyebiliyorlar.
TCMB verilerine göre tesis edilmesi gereken toplam zorunlu karşılık tutarı yaklaşık 88.6 milyar TL. Bankalar ilgili tutarın 31 milyar TL'sini TL olarak, 7 milyar dolar karşılığı tutarı döviz olarak, yaklaşık 9 milyar dolar karşılığı tutarı ise altın olarak tutuyorlar.
Limitlerde ya da ödenen faizlerde yapılan değişiklikler bankaların tercihlerinde de belirleyici olabiliyor. TCMB'nin TL ZK'ya ödenen faizi artırım kararı sonrası bankaların zorunlu karşılıklarda TL tutukları tutarını artırması bekleniyor. Öte yandan kararın banka bilançolarına da pozitif yansıyacağı öngörülüyor. Bankacılar bu etkinin zorunlu karşılıkların ne kadar kısmının TL tutulacağına göre şekilleneceğini bekliyorlar.
"Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası" yazılarınızda tam unvana hiç rastlamadım.
Zorunlu deyip %7 ile bankadan alıp, aynı bankaya kendi parasını veya başka bankaya %22-23 ile borç veriyor. %13 olsa da durum adil değil.
İhlas finanszedelerin alacaklarını ödeyin artık yeter
yine yetersiz,,,%13 al,,mevduata %24 öde.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.