<
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkMerkez Bankası swap ihaleleri limitini arttırdı----

Merkez Bankası swap ihaleleri limitini arttırdı

Merkez Bankası swap ihaleleri limitini arttırdı
03 Nisan 2020 - 22:08 www.finansingundemi.com

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün bankalara gönderdiği talimatla, Döviz Karşılığı Türk Lirası Swap Piyasası'nda geleneksel yöntemle gerçekleştirilen swap ihalelerinin limitini arttırdığını duyurdu

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bankalara swap ihaleleri limitlerine ilişkin talimat gönderdi.

Döviz Karşılığı Türk Lirası Swap Piyasası'nda bankaların kotasyon swap işlemleri ile geleneksel yöntemle gerçekleştirilen swap ihalelerinin limitleri toplamda Döviz ve Efektif Piyasası işlem limitlerinin yaklaşık yüzde 40'ı (yaklaşık 20 milyar dolar) olarak belirlenmişti. Bankalar, geleneksel swap ihalesi kapsamında kullanmadıkları limitleri kotasyon swap imkanına yönlendirebiliyor.

Yeni düzenlemeyle birlikte bankaların kotasyon swap limitleri Döviz ve Efektif Piyasası işlem limitlerinin yüzde 20'si (yaklaşık 10 milyar dolar) olarak devam ederken, geleneksel swap ihale limitleri bankaların da talepleri çerçevesinde Döviz ve Efektif Piyasası işlem limitlerinin yüzde 20'sinden (yaklaşık 10 milyar dolar) yüzde 30'una (yaklaşık 15 milyar dolar) yükseltildi.

Söz konusu limitin arttırılmasında swap piyasasında yaşanan gelişmeler etkili oldu. Off-shore swap tutarlarındaki düşüş eğilimi ve swap getiri eğrisindeki özellikle vadeli işlemlerdeki yüksek likidite primi bankaların on-shore piyasadaki swap imkanlarına yönelmelerine yol açıyordu.

Bu kapsamda bankaların döviz ve Türk lirası likidite yönetimlerine destek sağlamak amacıyla swap piyasalarında limit değişiklikleri yapıldı. Bankalara farklı vadelerde işlem yapma esnekliğini sağlanarak teknik bir limit değişikliği gerçekleştirildi.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Tufan03 Nisan 2020 22:32

    Vatandaş ısrarla dolar alıyor. Arkadaş ben ithalatçıyım ithalatım olmadığı sürece bir dolar almıyorum. Evet zarar ettim mi ettim ama böyle ortam da hala ülkene destek olmuyorsan hiç olma. Herkes de dolar var kimse bozmuyor bu neyin hırsı. Virüse yakalanıp öleceksin belki nereye götürücen doları? Ülken batarsa dolarlarını nereden alacaksın? Abd avrupa bile perişan durumdalar ama bizim sosyal medya kadar ülkelerini yerden yere vurmuyorlar el insaf.

  • ekonomist/stratejist03 Nisan 2020 22:16

    TCMB'de bir tedirginlik var piyasaya daha fazla dolar pompalamak demekki daha fazla dolar talebi var demek. Eğer hamle etkili olmazsa finansal krize doğru gider süreç. Dolarizasyonun etkisi budur. TCMB rezervlerini eritme pahasına bu hamleyi yapıyor büyük bir risk bakalım baskılama konusunda pek başarılı olacağını zannetmiyorum. TL'den kaçışın olduğu bir noktada hele ki yabancı sermayenin özelikte vatanına yani ABD'ye gitmesi TCMB'yi iyice zorluyor.