Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Her hafta perşembe günü yayımlanan Merkez Bankası (TCMB)'nın döviz rezervleri verileri para ve maliye politikasının seyri konusunda gösterge olduğu için yakından izleniyor ve bankacılar tarafından çeşitli varsayımlarla önceden hesaplanıyor.
Reuters'da yayımlanan haberde üç bankacının toplam rezervdeki artış tahmininin 6.5 milyar dolar olduğu belirtilmişti. Ancak bankacılar varsayımlara dayalı tahminlerini revize ettiklerini ifade ettiler.
Reuters'ın tahminlerine başvurduğu altı bankacı toplam rezervdeki artış tahminlerinin 7 milyar dolara yükseldiğini belirttiler. Tahminlere göre toplam rezerv miktarı da 126.9 milyar dolara yükseldi.
Net uluslararası rezerv büyüklüğü 20.8 milyar dolar
Net uluslararası rezervlere bakıldığında ise artış tahmini 6 milyar dolardan 2 milyar doların biraz üzerinde bir seviyeye revize edildi. Tahminlerdeki revizyonla birlikte net uluslararası rezerv büyüklüğünün geçen hafta cuma itibarıyla 25 milyar dolar yerine 20.8 milyar dolar olduğu öngörülüyor.
Bankacılar tahminlerdeki revizyonun büyük ölçüde Suudi Arabistan'dan gelen mevduatın muhasebeleştirilmesi kaynaklı olduğunu, bu mevduatın net rezerve dahil olmayacağını belirttiler.
Bankacılar toplam ve net rezerv tahminlerini, aralarında ihracat kaynaklı döviz gelirlerinin de dahil olduğu 10'dan fazla girdiye ve bu girdilerin tahmini seyrine bağlı olarak oluşturuyorlar. Ayrıca günlük olarak açıklanan sektör verileri gibi kalemler de tahminleri şekillendiriyor.
5 milyar dolarlık mevduat TCMB hesaplarında
Bazı haftalarda tahmini oluşturmak için kullanılan kalemler büyük sapmalar içerebiliyor. Suudi Arabistan Kalkınma Fonu'nun, 5 milyar dolar tutarındaki mevduatı geçen hafta pazartesi günü itibarıyla TCMB hesaplarına girmişti. Bu kalem brüt rezervlerdeki artışın ana bileşeni oldu.
TCMB verilerine göre altın ve brüt döviz rezervinden oluşan toplam rezervler, deprem öncesi 3 Şubat itibarıyla bulunduğu 129.63 milyar dolar seviyesinden 10 Mart itibarıyla 120 milyar dolara inmişti. Toplam 5 haftada yaşanan 9.6 milyar dolarlık düşüşün ardından geçen hafta rezervler 7 milyar dolarla depremden sonra ilk kez belirgin artmış olacak.
Resmi veriler bu hafta perşembe günü saat 14:30'da açıklanacak. Dolar/TL bu sabah 19.04 civarında seyrederken, TL depremden bugüne geçen 1.5 ayda dolar karşısında %1.1 değer kaybetti.
5 milyar dolarlık mevduat TCMB hesaplarına girdi
Suudi Arabistan'dan TCMB'ye 5 milyar dolar
araptan dost olmaz mutlaka çıkar peşindedirler uzak duran kacan kurtulur
bunlar dış mihraktan sayılmaz. çölcü bunlar. çöl etmeden bırakmazlar
Gelen paranın kerameti yok geldigi gibi gidecek hiçkimseye faydası olmaz arabın kendine faydası yok dövizi tutmanın dışında
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.