Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Döviz kurlarının arka arkaya rekor kırmasından sonra Merkez Bankası'nın (MB) attığı ilk adım örtülü faiz artışına gitmek oldu. Politika faizini yüzde 8.25'te MB fonlama fonlama maliyetini yüzde 9.75'e yükseltti. Sözcü'den Recep Genel haberine göre, MB'nin gerekirse faiz oranı yüzde 11.25 olan geç likidite penceresini kullanabileceği vurgulanıyor.
Ekonomistler, anılan önlemlerin şimdilik dövizdeki oynaklığı yatıştırabileceğini fakat kalıcı bir çözüm olmayacağını dile getirdi. İktidarın Faiz artışına soğuk baktığını hatırlanan ekonomistler, “Başka çare kalmadığı sürece MB faiz silahını kullanmayacaktır” diyor.
20 Ağustos'ta toplanacak Para Politikası Kurulu'nun nasıl bir yol izleyeceği merak ediliyor. MB eski Başkan Yardımcısı Fatih Özatay, “Bunun adı faiz artırmaktır. Ortalama fonlama faizini ne kadar yukarı çekerse o kadar faiz artırmış olur. Ama sorunun temelini çözmüyor. Sadece panik havasını durdurur” dedi.
LİKİDİTEYİ AZALTTI
MB politika faizini yüzde 8.25 seviyesinde tutmaya devam ederken, ek likidite imkanlarının sağlandığı gecelik fonlama kanallarında faiz yüzde 9.75 düzeyine çıktı. MB'nin ihtiyaç duyması halinde bankaları faiz koridorunun en üst sınırı olan yüzde 11.25 ile geç likidite penceresine yönlendirebileceği, ancak “şimdilik” buna ihtiyaç duyulmadığı ifade ediliyor.
MB ayrıca piyasa yapıcı bankalara tanınan likiditeyi de yarı yarıya azalttı. MB'nin dün düzenlediği 6 aylık swap ihalesinin ima ettiği TL faizi oranının yüzde 10'nun üzerine çıktığı ifade ediliyor. İhalenin valör tarihi ise 10 Ağustos olarak belirlendi. Gelişmeleri değerlendiren Altınbaş Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emre Alkin, “TL'yi sıkıştırıp döviz kurlarını düşürmeye çalışmak, ateşi düşmeyen hastanın gırtlağını sıkmak gibidir. Sonunda ateş düşer” ifadelerini kullandı.
KREDİ VE MEVDUAT FAİZLERİ YÜKSELECEK
Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı Mehmet Ali Akben, önceki akşam bankaların üst düzey yöneticileri ile bir araya geldi. Bankacılar, alınan önlemlerden sonra kur ve faizlerde bir miktar daha yükseliş olabileceği ancak istikrarın da sağlanacağını düşünüyor.
Toplantıda banka yöneticileri BDDK'dan Aktif Rasyosu formülünde esneme talep etti, BDDK'nın ise bu talebi “iyi niyetle” karşılanacağını ifade ettiği vurgulanıyor. Bankacılar, atılacak adımların kredi ve mevduat faizlerinin sektör genelinde kısa sürede yükselmesine neden olacağını, bu kapsamda kredi faizlerinin de artacağını belirtti.
'TL cazip hale gelirse kur dengelenir'
Kurlardaki değişim ihracatçıyı nasıl etkiledi?
Bankalar mevduat faizlerini artırdı
S&P: Türkiye için faiz artışından kaçınmak giderek zorlaşıyor
Faiz artırma seçenekler içinde yok mu?
Yabancılar piyasalardaki hareketleri nasıl yorumladı?
Faizlerde kısa sürede yükseliş olacak
Merkez Bankası likidite limitlerini düşürdü
Likidite kademeli geri çekilirken, aktif rasyosunda revizyon
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.