Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...
Hisse | Fiyat | Değişim(%) | Piyasa Değeri |
---|
E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.
Erken seçim kararı sonrası piyasalar yerinde duramayan bir çocuk gibi. Karar sonrası ilk tepki panik satış oldu. “Erken seçim, erken satış” başlığını kullandık. Ardından coşkulu alışlar geldi. “Erken seçim, erken alış” faslına geçtik.
İki ay gibi kısa süre içinde seçimleri geride bırakacak olmamız ve kamu maliyesindeki bozulmanın sınırlı olması piyasalar için iyi haber. Ama yeterli değil. Türkiye varlıklarının dünyaya göre iskontolu işlem görmesi politik belirsizliklerden kaynaklanmıyor. Dolayısıyla erken seçim kararıyla ortadan kalkacak bir politik risk söz konusu değil.
Türkiye varlıklarındaki risk primlerinin yüksek olması ülkemize yönelik jeopolitik risklerden, ABD ve Avrupa ile ilişkilerimizin bozulmasından ve uygulanan ekonomi politikalara yönelik belirsizliklerden kaynaklanıyor. Sağlıklı bir yükseliş için bu risklerin azaldığına yönelik işaretler görmemiz lazım.
Ama kısa vadede Türkiye varlıklarının fiyatını bunlar değil, küresel risk iştahının seyri belirleyecek. Erken seçim kararı ile azalan politik risklere karşın küresel riskler artıyor. Fed yetkililerinin yaptıkları açıklamalar ve arz kaynaklı endişelerle yükselen 10 yıllık ABD tahvil faizleri risk iştahını bozmaya başladı.
Yeniden yüzde 2.95 seviyesinin üzerine yükselen 10 yıllık tahvil faizleri ile güçlenmeye başlayan ABD doları gelişmekte olan ülke paralarını baskılamaya başladı. Haftanın son iki gününde gelişmekte olan ülke paralarında yüzde 0.5-1.0 bandında kayıplar görüldü.
Erken seçim kararının açıklanması sonrası gördüğü panik seviyelere göre toparlanmasına rağmen Türk lirası da bu satış dalgasından payına düşeni aldı. Yüksek enflasyon ve cari açık ile savaşmak zorunda olan ve kırılganlar kulübünün uzun süreli üyesi olan Türkiye için döviz kurunun seyri hayatı bir öneme sahip.
Yabancı yatırımcıların küresel risk iştahının bozulduğu dönemlerde Türk lirasını satması alışık olduğumuz bir durum. Ancak yabancı yatırımcının Türk lirasını sattığı bir dönemde yerleşik yatırımcıların da döviz talep etmesi ender rastladığımız ve rahatsız edici bir durum.
200 milyar doların üzerinde açık pozisyonu olan banka-dışı şirketler önceki hafta yaşanan satış dalgasında döviz tevdiat hesabını 1.3 milyar dolar artırdı. Yabancı yatırımcıların Türk lirasında satıcılı olduğu dönemde banka dışı şirketlerin de döviz de alıcı olması iyi haber değil.
Enflasyon beklentilerinin yüzde 10’un üzerinde kemikleştiği bir dönemde Türk lirasındaki değer kaybının devam etmesi Türkiye’nin kendi kendini besleyen “zayıf-kur, yüksek-enflasyon” sarmalına girmesine neden olabilir.
Bu kısır döngünün kırılması için en büyük görev hiç şüphesiz Merkez Bankasına düşüyor. Ekonomik büyümenin güçlü, enflasyon beklentilerinin yüksek ve Türk lirasının zayıf olduğu bir konjonktürde Merkez Bankası faiz artırmaktan imtina etmemeli.
25 Nisan'da yapılacak Merkez Bankası toplantısında yapılacak faiz artışı uygulanan ekonomi politikalara yönelik belirsizliği azaltarak Türkiye varlıklarındaki risk priminin azalmasına katkıda bulunacaktır.
NE İMKANI VARSA KULLANIP TL YE İTİBAR VERMESİ LAZIM KİMSE ŞUNA BUNA BAKMIYOR VATANDAŞIN GÖZÜ KURDA.
Finansingundemi.com’da yer alan bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Burada yer alan bilgiler, güvenilir olduğuna inanılan halka açık kaynaklardan elde edilmiş olup bu kaynaklardaki bilgilerin hata ve eksikliğinden ve ticari amaçlı işlemlerde kullanılmasından doğabilecek zararlardan www.finansingundemi.com ve yöneticileri hiçbir şekilde sorumluluk kabul etmemektedir. Burada yer alan görüş ve düşüncelerin www.finansingundemi.com ve yönetimi için hiçbir bağlayıcılığı yoktur. BİST isim ve logosu “koruma marka belgesi” altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BİST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BİST’e ait olup, tekrar yayınlanamaz.